Rekonštrukcia bytu s jasným rukopisom architekta: Zo 70-ročného bytu moderný

20.06.2018  |     

Pri realizácii rekonštrukcií hrá vždy veľkú úlohu súhra medzi majiteľom nehnuteľnosti a architektom. Keď musia architekti prispôsobovať svoj projekt nie najvhodnejším želaniam domáceho, výsledok môže pôsobiť chaoticky. Úplným opakom je zrekonštruovaný byt na Račianskej ulici v Bratislave.

 

Do istej miery i preto, že architekt bol zároveň aj klientom. Tak dostala architektonická výpoveď šancu vyznieť naplno. A je to cítiť.

Ušitý na mieru

V tomto byte po rekonštrukcii cítiť hravosť, ale predovšetkým silnú individualitu. Je ušitý doslova na mieru potrebám svojich obyvateľov a nebojí sa ukázať pravú tvár. Keďže ide o byt v staršom dome z 50. rokov minulého storočia, bolo ho potrebné prerobiť tak, aby vyhovoval moderným potrebám. V prvom rade výraznejšie otvorili dispozíciu, ale tiež na viacerých miestach odhalili povrchy a materiály starej stavby. Tie pripomínajú vek stavby a pôvod bytu zmeneného na nepoznanie.

Búranie, pílenie, nová elektro- aj vodoinštalácia

Rekonštrukcia bytu s obmedzenou investíciou zahŕňala búracie práce, pílenie muriva a odstraňovanie omietok. Bolo nevyhnutné vymeniť elektroinštaláciu, všetky steny sa drážkovali nanovo. V kúpeľni a WC boli menené pôvodné rozvody vody za nové. Nerovnosti, ktoré pri rekonštrukcii odhalili na stenách v chodbe a v šatníku, zostali priznané. Architekt Zoran Samoľ sa ich rozhodol zvýrazniť lesklým náterom. 

Bez recyklácie by to nešlo

Keďže finančné možnosti majiteľa bytu boli obmedzené, bolo treba čo najviac a čo najlepšie využiť danosti pôvodného bytu. Mnoho vecí je jednoducho zrecyklovaných a použitých opätovne. Po pôvodnom majiteľovi zostala napríklad stará „československá skriňa“. Veľká časť prác architekt a domáci v jednej osobe riešil svojpomocne po víkendoch. Veľkou výhodou bytu je jeho obojstranná orientácia, takže okná nesmerujú len do rušnej Račianskej ulice, ale aj do tichého vnútrobloku. 

Najsilnejšie momenty rekonštrukcie

Už pri vstupe vás osloví odhalený betónový nosník a tehlová stena, ktoré pripomínajú históriu bytu. Okrúhle zrkadlo umiestnené na tehly opticky zväčšuje priestor a zvýrazňuje kontrast hladkého s drsným. Podlahy zostali vo veľkej časti pôvodné – bukové parkety a čierno-biela cementová dlažba. Na niektorých miestach je nová xylolitová červená podlaha. 

Fascinujúcim prvkom je otváracia polica, respektíve tajomné dvere, ktoré vyzerajú ako policová skriňa. Spájajú kuchyňu a obývaciu miestnosť. Kuchynská linka je riešená veľmi jednoducho a efektne, vrchné skrinky tu nenájdete – iba otvorenú policu. „Vstavaný, voľne stojaci nábytok, doplnky a osvetlenie je navrhnuté tak, aby nezaťažovalo priestor, vypĺňalo určené miesto a ponechalo byt vo svojej vzdušnej podobe s cieľom udržať mestský, otvorený dojem,“ vysvetľuje architekt dôležité momenty pri zariaďovaní interiéru. 

Celý byt sa nesie v dramatickej kombinácii čiernej, bielej a červenej, pričom biela dostala najväčšiu plochu. Pôsobí sviežo, štýlovo čisto a presvetlene. 

 

Rekonštrukcia bytu na Račianskej v skratke

Architektonický ateliér: ORA Architekti

Architekti: Ing. arch. Zoran Samoľ, Ing. arch. Martina Barborjaková

Lokalita: Račianska ulica, Bratislava

Návrh: 2017

Realizácia: 2017 až 2018

Úžitková plocha: 80 m2

Sabína Zavarská 
Zdroj a foto: ORA Architekti

Tagy:
byty byty v Bratislave rekonštrukcie bytov interiérové premeny

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 10/2018 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky