Zo starej práčovne sa stal štýlový byt s osobitým čarom

02.07.2018  |     

Na najvyššom poschodí činžiaku v pražskom starom meste sa nachádzala práčovňa. Architekti už po prvej návšteve tohto priestoru vedeli, že skrýva poklad. Výsledkom ich práce a premeny práčovne na obytný priestor je tento umelecký priestor dýchajúci históriou.

Každý byt v inej atmosfére

Práčovňa na pôde obytného domu je dosť nelogická záležitosť, najmä pokiaľ má dom päť poschodí a nemá výťah. Potenciál, ktorý jej priestor ponúkol sa však dal skvele využiť na vytvorenie neveľkého obytného priestoru – ateliéru pre básnika. Rekonštrukcia priestoru pod strechou je súčasťou projektu The Emerald od Urbanium Concept, podľa ktorého je každý byt staromestského bytového domu navrhnutý v inej atmosfére. 

 

Myšlienky vpité do podstaty domu

Prvoradým cieľom architektov zo štúdia COLL COLL bolo vytvoriť pohodlné bývanie, pričom chceli čo najviac zachovať historické kvality priestoru, kde sú myšlienky priam vpité do podstaty domu. Nevyhnutnosťou bytu ako budúceho ateliéru pre básnika bolo udržať neopakovateľnú náladu celého priestoru a zabezpečiť, aby sa tu dalo pohodlne písať a v prípade potreby tiež prespať. 

Melanchólia podľa básne

Definitívnu podobu premenenému priestoru pomohla dať báseň. Ako predlohu architekti dostali báseň Siegfrieda Mortkowitze Incomplete Sentence čerstvo publikovanú v BODY magazíne. Táto jemne melancholická báseň dodala celému interiéru punc poetiky a inšpirovala architektov k finálnej podobe prerodu. 

Téma očisty a kontrast

Téma očisty charakteristická pre práčovňu zostáva stále vysoko aktuálna: vaňa stojí priamo oproti vstupným dverám. Keďže priestor je relatívne malý, posteľ vytvorená z dvoch starých sa nakoniec stala najväčším objektom. Dostala nový brokátový šat a jej hladkosť a krása výrazne kontrastujú so zámerne ošarpanými stenami a odhaleným murivom. Posteľ má aj inú funkciu: delí priestor na niekoľko pocitových miest. 

Nové na pozadí starého

„Na 31 metroch štvorcových nájdete obstojné bývanie vrátane šatne, kuchyne, kúpeľne, pracovne i spálne. Rozvody sú priznané v rúrkach – predsa to bola práčovňa. Nábytok, ktorý sa ukrýval na vedľajšej povale bolo treba oživiť a upraviť. Skriňu sme museli prerezať na polovicu, aby prešla dvermi, do stolíka sme zabudovali elektrický varič, z kachlí práčovne v rohu sme urobili dres a z dvoch postelí jednu... Do tvrdého priestoru tak vstúpila mäkkosť a pohodlie. Všetko, čoho sa každodenne dotýkame je nové, pozadie však tvorí pôvodný stav vecí,“ charakterizujú svoj nevšedný projekt architekti. 

 

Zrekonštruovaná práčovňa v skratke

architektonický ateliér: COLL COLL

architekti: Markéta Součková, Krištof Hanzlík, Eliška Martínková, Vavřinec Veselý, Martin Gaberle

projekt: 2017

realizácia: 2018

rozloha: 31 m2

Spoluautori: In-Styl Hořovice, Pohůnek-Hubálovský, Tomáš Margot, Petr Brožek, Josef Andrlík, David Urban, La Fashion, Kolovrat

Sabína Zavarská
Foto: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu byty v Prahe rekonštrukcia práčovne

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky