Minimalistický byt s príjemnými detailmi vznikol spojením dvoch susedných bytov

16.08.2018  |  

Byt na Trenčianskej ulici je štýlovo čistý, minimalisticky riešený, ale zároveň ľudský a očarujúci. Špeciálnu atmosféru v ňom vytvárajú prekvapivé a príjemné detaily.

Architektonický ateliér Kuklica Smerek architekti funguje prakticky len tri roky. Napriek tomu architekti Peter Kuklica a Martin Smerek majú za sebou niekoľko zaujímavých projektov a vo svojej práci jasno: „Máme radi rozmanité projekty a mierky. Pri návrhoch hľadáme logické a zároveň hravé riešenia. Dôležitá je pre nás komunikácia s klientom a spoločné nadšenie pre projekt.“

Detaily vás dostanú

Práve rozmanitosť a hravosť neraz moderným interiérom chýba. Buď sa snažia držať až priveľmi stroho niektorému štýlu, a chýba v nich ľudskosť, alebo naopak – sú veľmi prekombinované. Byt na Trenčianskej ulici, ktorého rekonštrukciu si zobrali pod palec títo dvaja architekti, je štýlovo čistý, minimalisticky riešený, ale zároveň ľudský a očarujúci. Špeciálnu atmosféru v ňom vytvárajú prekvapivé a príjemné detaily. Práve tie poukazujú na hravosť autorov projektu.

 

1 + 1 = 1

Zaujímavosťou tohto bytu je jeho pôdorys. Ani zďaleka nepatrí k tým štvorcovým bytom, ktoré bežne nachádzame v panelákoch. Vznikol spojením dvoch susediacich bytov v desaťročnej nadstavbe pôvodného panelového bytového domu. Po zlúčení má byt nepravidelný tvar, ktorého pôdorys spolu s veľkou terasou vytvára obdĺžnik – v obývacej miestnosti spojenej s kuchyňou a jedálňou je jedna stena výrazne šikmá, čo zo strany exteriéru vyrovnáva do tvaru obdĺžnika terasa.

Zrušili chodby a pomenili dispozíciu

Samozrejme, byt bol riešený v súlade s predstavami domácich, a v tomto prípade vidno, že sa s nimi tvorcovia stotožnili. Projekt bol vypracovaný pre mladý pár, pričom hlavným limitom bol samotný konštrukčný systém nadstavby tvorený oceľovými stĺpmi s malým rozponom.

„Pri pomerne hlbokej dispozícií sme sa rozhodli obytnú zónu orientovať čo najviac k oknám. Šatník, úložný priestor a vstupné dvere sme umiestnili do najtmavšej zadnej časti bytu. Obývačku s kuchyňou a jedálňou sme presunuli do strednej časti dispozície, čím sme zjednotili priestor bytu bez zbytočných chodieb. Stĺpy, ktoré sa nachádzajú v priestore dispozície, sú zapracované v rámci stolárskych výrobkov alebo stien a na rozdiel od pôvodnej dispozície nerušia prevádzku alebo estetiku priestoru,“ vysvetľujú architekti svoj postup.

Multifunkčný box a rybí vzor

Na tvarovo nepravidelnú obývacia miestnosť nadväzuje exteriérová  súkromná terasa. I vďaka nej získali obytné priestory svetlo a vzdušnosť. Celý byt vizuálne zjednocuje drevená podlaha z parkiet väčšieho formátu skladaných do vzoru rybej kosti. Praktickým riešením, ktorý dnes používajú viacerí architekti je multifunkčný box. Nachádza sa v zadnej tmavšej časti bytu a je vytvorený z dreva. Z jednej časti zahŕňa sedenie, kuchynské spotrebiče, z ďalších knižnicu, úložný priestor v obývačke, šatník v spálni a práčku so sušičkou v kúpeľni.

Na svetlý box nadväzuje čierny

Kolmo na hlavný box nadväzuje čierny, taktiež drevený. Nachádza sa v ňom počítačový kútik, jedálenská nika s lavicou a kuchynská pracovná doska. Funkčne i esteticky je riešená pracovná plocha vo forme ostrovčeka v kuchynskej časti, ktorý zároveň funkčne oddeľuje kuchyňu od obývačky. Ostrovček je z bieleho dreva, postavený na čiernych nohách, preniká ním čierny stĺp konštrukcie a zavetrovací prvok.  

Dôležité detaily

Spálňa s výhľadom na Bratislavský hrad má po obvode okna zabudovanú drevenú knižnicu. Kúpeľňu zjednocuje biely keramický obklad a dlažba. Dôležitými detailmi bytu sú aj zaoblené rohy niektorých prvkov nábytku: kuchynský ostrovček, operadlá stoličiek, umývadlo, kruhový stôl. Podobne aj vzor 3D kocky nájdeme na viacerých miestach. Byt tak pôsobí jednotne, ale pritom hravo a sviežo.

 

Byt na Trenčianskej v skratke

architektonické štúdio: Kuklica Smerek architekti

autori: Ing. arch. Peter Kuklica a Ing. arch. Martin Smerek

lokalita: Bratislava, Trenčianska ulica

Úžitková plocha: 92 m2

Rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: Lousy Auber

Tagy:
byty bytovky byty v Bratislave návrhy interiérov panelové domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky