Na najvyššom poschodí historického domu objavili klenot: Dvojizbový byt s unikátnou atmosférou

30.08.2018  |     

Architekt Lukas Rungger objavil v talianskom starom meste Bolzano na najvyššom poschodí historického domu doslova klenot.

Starý, čiastočne zanedbaný priestor, dnes dvojizbového bytu, mal silnú charizmu a upútal architekta na prvý pohľad. Ten v ňom videl veľký potenciál a spolu s kolegami ho premenili na moderný priestor s príjemnou atmosférou.

 

Na začiatku bolo búranie

Byt sa nedal premeniť na moderný bez búrania. Podobne, ako v mnohých historických budovách, aj tento byt tvorili malé tmavé miestnosti. Vybúraním priečok architekti noa* network of architecture vytvorili veľkú svetlú obývaciu miestnosť.

Na prvý pohľad vás očaria jednotlivé kusy nábytku, ktoré sa dajú skôr považovať za sochy ako za nábytok. Nechýba im príbeh, zvláštny šarm a najmä myšlienka. Na elegantný kus nábytku sa premenilo aj schodisko na horné poschodie. 

Vzdušnosť a využitie priestoru

Napriek tomu, že je v byte umne využitý každý kúsok, pôsobí veľmi vzdušne, čisto a príjemne. Priestor pod schodmi architekti využili na špeciálnu kuchyňu. Špeciálnu preto, lebo je vytvorená z viacerých podobných modulov z dubového dreva. Celok vytvárajú vďaka systému „plug-in“. Všetky spotrebiče a i dres sú dokonale integrované do drevenej konštrukcie modulárneho systému. Priestor šetrí aj do výklenku zabudovaná polica v obývacej časti miestnosti.

Koleso z vozu

Nás špeciálne zaujal jedálenský stôl. Je totiž vytvorený z kolesa starého vozu z 19. storočia, na ktorom je položená sklená doska. Všimnite si, aký odraz vytvárajú na stole operadlá stoličiek a tiež obraz, ktorý na plafóne tvorí luster v kuchynskej časti. Modulárnym spôsobom je riešená aj oddychová plocha – pohovka. Je zostavená z mnohých čalúnených kociek, ktoré sa dajú podľa potreby usporiadať inak.

Na poschodí je spálňa

Spálňa je veľmi útulná. Výhodou je, že z nej môžete vyjsť na čiastočne krytú strešnú terasu. Výhľad ponúka pohľad na okolité strechy a panorámu hôr. Časť terasy spĺňa funkciu záhrady – je pokrytá zeleným kobercom a spestrená okrasnými rastlinami. 

 

Byt Cloud 54 v skratke

Architekti a dizajnéri: noa* network of architecture

Lokalita: Bolzano, Taliansko

Realizácia: 2012

Obytný priestor: 80 m2

Sabína Zavarská
Foto: Alex Filz

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu dvojizbové byty historické domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky