Obrovská výzva pre majiteľov: 20 rokov zabudnutý byt kúpili s povinnosťou rekonštrukcie

19.09.2018  |     

Členitý interiér, ktorému dominuje biela a sivá, je výsledkom práce brazílskych architektov zo štúdia Estúdio Paralelo. Byt sa nachádza v zabudnutom dome z päťdesiatych rokov. Dvadsať rokov bol nepoužívaným, majitelia ho kúpili spolu s povinnosťou rekonštrukcie.

 

Rekonštrukcia „od podlahy“

Byt sa nachádza na dvoch podlažiach malej budovy, pričom každé z nich má plochu 60 metrov. Cieľom rekonštrukcie bolo vytvoriť moderný priestor na bývanie pripomínajúci roky, v ktorých bol dom postavený. Rekonštrukcia si vyžadovala nielen citlivý prístup, ale aj veľa trpezlivosti a plánovania.  Situáciu komplikoval fakt, že neexistoval záznam o umiestení vodoinštalácie v stenách, takže všetko bolo potrebné postupne zistiť. 

Čo sa podarilo zachrániť?

Majitelia požadovali nové potrubia a na iných miestach ako pôvodné, rekonštruovalo sa teda skutočne „od podlahy“. Staré drevené podlahy sa podarilo zachovať, samozrejme, museli byť obnovené a ošetrené. Z pôvodných materiálov zostal granilit na schodoch, mramor a drevo z amerického dubu. Železné okná boli prerobené a ošetrené špeciálnym elektrostatickým lakom. 

Obvodové múry nechali odhalené

Zaujímavým objavom pri demolácii nepotrebných múrov bolo zistenie, že obvodové múry bytu sú zdvojené. Architekti sa ich rozhodli ponechať odhalené, aby ukázali pôvodné murivo, len namaľované bielou farbou. Tá zdôrazňuje, že múry sú síce z 50. rokov, ale už patria do odlišných priestorov. Výsledkom je čistý byt s jednoduchými líniami a jasnou organizáciou. Svetlo sa šíri do všetkých rohov miestností, čo zdôrazňuje pôvodné črty budovy s rustikálnym nádychom.

Terasy na oboch podlažiach

Na nižšom podlaží sa nachádza veľká obývacia miestnosť, kuchyňa s jedálenským stolom, spálňa, hygienické zázemie. Zaujímavým spôsobom je riešený ostrovček v kuchyni, do ktorého sú začlenené pôvodné odhalené piliere ako artefakty minulosti. Takýchto detailov nájdete v celom byte viac. Z obývačky i spálne je možné vyjsť na terasu s posedením a zeleňou. Na vyššom podlaží sa nachádza menšia miestnosť slúžiaca ako pracovňa, z ktorej je východ na ďalšiu priestrannú terasu. 

 

BF 81 v skratke

Architektonické štúdio: Estúdio Paralelo

Hlavný architekt: Fernando Paál

Spolupracujúci architekti: Laura Peters, Julia Park

Lokalita: Santa Cecilia, São Paulo, Brazília

Plocha: 150 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská 
Foto: Ricardo Bassetti 

Tagy:
rustikálny nábytok byty rekonštrukcia bytu historické byty premeny interiéru

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky