Prečo sa majitelia rozhodli rekonštruovať úplne nový byt

29.11.2018  |     

Nielen staršie byty často vyžadujú rekonštrukciu a zmenu dispozície. Byt v novostavbe bytového domu v Brne nevyhovoval klientom, developerské riešenie bolo nielen poňaté neosobne, ale byt v pôvodnej podobe nespĺňal pre nich dôležité funkcie.

Pozrite sa, ako sa s týmto mezonetom pohrali architekti zo štúdia AEIOU.

Aká bola pôvodná dispozícia?

Mezonetový byt mal pôvodne na prvom podlaží obývaciu miestnosť s kuchyňou a jedálenským kútom. Vrchné podlažie patrilo trom spálňam s veľkorysou terasou. Majitelia bytu však chceli mať obytný priestor, na ktorý bude nadväzovať terasa, a teda v hornom poschodí + niekoľko ďalších zmien. Nakoniec zostalo z pôvodnej dispozície len schodisko. Všetky ostatné priestory boli zmenené. 

 

Namiesto chodieb ďalší priestor

„Eliminovali sme chodby, navrhli sme dve pohodlné kúpeľne a celé horné podlažie sme preskupili tak, aby mali všetky miestnosti prístup na terasu. Úložné priestory sme rozšírili – nachádzajú sa aj vo vstupnej hale pod schodiskom, nájdete tu vstavanú skriňu s priestorom na topánky a dominantnú zaoblenú šatníkovú skriňu. Zväčšená kúpeľňa bez priameho denného svetla bola skrz novo navrhnutú detskú šatňu presvetlená vertikálnym svetlíkom. Vlastnú šatňu má aj spálňa rodičov, ktorá môže byť jej súčasťou, ale nemusí – dá sa oddeliť,“ vysvetľujú premenu bytu samotní autori projektu.

Hra so štvorcami

Schodisko je riešené ako výrazný drevený prvok. Je to i preto, že ústi priamo do obývačky. Schodisko, ako aj interiérové riešenia v obývacej zóne sú osviežené geometrickou hrou drevených štvorcov a šachovníc. Celé podlažie architekti poňali dynamicky – ako priestor, ktorý možno prispôsobiť aktuálnym potrebám. Ako? Priestor obývacej izby je možné zväčšiť otvorením priečky do hosťovskej izby. 

Kúpeľ na terase a detaily na mieru

Kúpeľňa na hornom poschodí je poňatá ináč ako spodná – viac relaxačne. Nachádza sa tu parný box a presklenými dverami je spojená s terasou. Terasa spája niekoľko funkcií zároveň. Okrem toho, že poskytuje príjemné posedenie tienené markízou, v zadnej časti je umiestnený perličkový kúpeľ. 

V celom interiéri sa strieda drevo a sklo. Všetko je navrhnuté na mieru až do posledného detailu – od skladacej deliacej steny hosťovskej izby až po kužeľovité úchytky. Pre interiér je na prvý pohľad charakteristická estetika „medzi Európou a Áziou, presne tak, ako to bolo v živote klientov a v našej spoločnej komunikácii,“ vysvetľujú nádych ázijskej kultúry v byte architekti. 

 

Interiér mezonetového bytu v skratke

Architektonický ateliér: studio AEIOU - Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

Spolupráca: Ing. arch. Tamara Bemerová 

Lokalita: Brno, ČR 

Obstavaný priestor: 435 m3

Úžitková plocha: 155 m2

Projekt: 2017

Realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Martin Zeman

Tagy:
byty terasy zmena dispozície mezonety

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky