Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia prízemného bytu v paneláku s predzáhradkou

07.02.2019  |     

Po životnom otrase sa mladá mamička rozhodla so svojimi dvoma deťmi odísť z vidieckeho rodinného domčeka a hľadať si nový byt.

Už vo fáze samotného pátrania bola v pravidelnom kontakte s architektkou Alžbětou Vrabcovou a Róbertom Martinčekom zo štúdia DMAE. Vedela totiž, že byt, ktorý kúpi, sa pravdepodobne bude musieť rekonštruovať. Jedna z výhod spolupráce s architektom je, že už dopredu je možné určiť, či bude v danom interiéri naozaj možná rekonštrukcia v požadovanom rozsahu. Podarilo sa jej nájsť byt v paneláku, ktorý je čoby kameňom dohodil od jej súčasného pracoviska. 

Byt je prízemný, takže sa jej dokonca splnil sen mať pred mestským bytom predzáhradku. Nový byt znamenal i nový začiatok, takže teraz v ňom rodina žije opäť v plnej zostave – vo štvorici.

Čo sa týka rozlohy, ide o relatívne malý byt, ale pozdĺžna dispozícia so vstupom do stredu veľmi pomohla tomu, aby aj malé izby vynikli a minimalizovali sa chodby.

Pomyselným stredom je chodba, ktorá delí byt na dve časti, na časť obytnú, kde je kuchyňa prepojená s obývačkou a vstupom do predzáhradky, a druhú časť, oddychovú, kde sú dve malé izby: detí a rodičov. Kúpeľňa je veľmi úsporná, rovnako aj samostatné WC a technická miestnosť v jednom, kde je kotol schovaný za drevenou stenou.

Celková ľahkosť a nadčasovosť, také bolo primárne zadanie majiteľky. Jemné svetlé tóny a drevené parkety boli ďalšie body, v ktorých sa majiteľka a architekti zhodli.

Ide skôr o menší interiér s rozlohou tesne pod 70 m2 a s dispozíciou 3 + kk. Dominantný je v byte povrch podlahy. Vzhľadom na to, že rekonštrukcia bola dôkladná a zahŕňala aj výmenu všetkých rozvodov vrátane podlahového vykurovania, bolo nutné zvoliť kompromis. Nejde teda o masívnu podlahu, ale o trojvrstvové lamely, skladané tradičným stromčekovým spôsobom s bočnou bordúrou po obvode. 

 

Druhým akcentom v interiéri je biela farba. Niekde ide len o sadrovú omietku, inde o biele línie (obklad za TV), prípadne o bielu látku s tkanou štruktúrou. Sivá kuchyňa potom krásne vynikne. Interiér jemne podčiarkuje dokresľuje čierna linka na všetkých kovových častiach, na kohútikoch v kúpeľni, na podnoži stola, na kovovej lampe na stene... Všetky prvky tohto interiéru vyrábali na mieru – atypicky – stolári vrátane vstavaných skríň, kuchynskej linky, stola, lavíc a pod. 

Konštrukčne najzaujímavejší je iste stôl, ktorého dosku tvoria práve zvyšky z podlahy, poskladané a vložené do čierneho oceľového rámu. Stal sa najmilším miestom celého bytu a rodina pri ňom trávi väčšinu času. Ak sa v byte podarí vytvoriť nejaké skutočné sociálne centrum, ktoré si majitelia pochvaľujú, je to pre architektov a dizajnérov vždy tým najväčším poďakovaním za skvele odvedenú prácu.

Podlahová plocha: 70 m2

Autori: DMAE Architects, Ing. arch. Alžběta Vrabcová, spoluautor: Mgr. art. Róbert Martinček

FOTO: archív Inštitútu bytového dizajnu

www.dmaearchitects.com

Viac o súťaži Interiér roku

Tagy:
predzáhradka byty rekonštrukcia bytu Interiér roku 2018

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky