Súťaž Interiér roku: Moderne riešený interiér v starej chalupe po rekonštrukcii

11.02.2019  |     

Pred časom kúpil náš klient starú chalupu – usadlosť, pôvodne z prvej polovice 19.storočia, so zámerom postupne ju zrekonštruovať pre rodinu.

Samozrejmou požiadavkou klienta bolo dosiahnuť v rámci stavebných úprav zvýšenú kvalitu technického, technologického a materiálového riešenia objektu, ako aj užívateľského pohodlia, avšak s pridanou hodnotou vytvorenia príjemného, intímneho, hrejivého, ale moderne riešeného interiéru.

Klientovi sa hneď zapáčil náš prvotný nápad – celá koncepcia úprav je postavená na prelínaní starého a nového, na využití tradičných materiálov a tvarosloví súčasným spôsobom. Pôvodná, historická časť domu na prízemí je vyhotovená z mierne tmavších materiálov a povrchových úprav plôch i nábytku.

 

Steny sú omietnuté tradičnými štukovými točenými omietkami, cez interiér prestupujú aj pôvodné kamenné detaily červenkastého pieskovca. Nová časť prízemia (ktorá vznikla z historickej maštale a kôlne) a podkrovie (ktoré bolo nanovo vybudované) sú modernejšie, vzdušnejšie a interiérové ​​prvky svetlejšie. Steny a stropy majú hladké biele stierky.

Ústredným priestorom domu je veľká svetlica (obývacia miestnosť) na prízemí, veľkorysý priestor združujúci prevažnú časť aktivít obyvateľov. Obsahuje odpočinkovú časť s veľkou atypickou pohovkou, jedálenský kút s masívnym stolom a dlhú kuchyňu. Na prízemí sú ďalej dve spálne – rodičovská a detská, obe prístupné cez spoločnú kúpeľňu, čo je daň za pôvodnú dispozíciu a ústupok bežným štandardom, aby sa veľkosť kúpeľne nezmenšila.

Na prízemí sa nachádza aj samostatné WC, chodba so schodiskom do podkrovia a technická miestnosť. V podkroví dominuje chodba, ktorá je čiastočne aj knižnicou s panoramatickým výhľadom na okolie. Chodbu dopĺňajú dve spálne, kúpeľňa a povala/herňa.

Detaily evokujúce historické riešenia sa objavujú na nečakaných miestach – vetracie otvory pre chladničku, členenie hladkých plôch dverí gravírovaným vzorom, ktorý vychádza z tradičného konštrukčného riešenia dverných krídel. Aj na ploche atypického nábytku je spodná časť zámerne v tmavšom, zemitejšom odtieni dyhy a lakovania, podkrovie je, naopak, farebne „ľahšie“, v svetlých tónoch bieleného duba a bieleho laku.

Drevené prvky na nábytku boli tiež zámerne upravované – chceli sme dosiahnuť rustikálny, naturalistický až hrubý vzhľad bez použitia tradičných ozdobných prvkov a „kučierok“ – úmyselne sme vybrali dubovú dyhu s výraznou kresbou, s občasnými zmenami v odtieni a nápadnými hrčami.

 

Dyha bola navyše kefovaná so stopami zárezov. Pôvodné vnútorné kamenné ostenia vďaka červenkastej farbe ovplyvnili farebné i materiálové riešenie. Z dôvodu estetickej súhry s ostatnými prvkami interiéru sme ladili farebnosti (niekoľko vrstiev rôznych farieb olejov) drevenej dyhy, kombinovali farby lakov (neutrálne sivé a biele odtiene), za kuchynskú linku sme nakoniec po dlhých debatách použili červenkasté dlaždice s „patchwork“ vzorom.

Autori interiéru:

Projektanti: Ing. arch. Jan Fousek, Ing. arch. Daniel Pexa

Podlahová plocha: 150 m2

Projekt: 2011 – 2016

Stavba: 2016 – 2018

Adresa: Hostinné

Klient: súkromná osoba

Foto: Archív Inštitútu bytového dizajnu

Viac o súťaži Interiér roku

Tagy:
rekonštrukcia chalupy chaty chalupy interiér roku interiér chalupy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Stvárnená láska k vode: V tomto dome sa budete cítiť ako na lodi

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 03/2019 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

Najnovšie príspevky