Súťaž Interiér roku: Ako urobiť z 3+1 bytu otvorený 4+1 byt

19.02.2019  |     

Manželia s dvoma malými deťmi kládli na svoj nový byt v starom dome jasné nároky, musel vyhovovať hlavne deťom.

Pražské Holešovice sú pôvodne robotnícka štvrť, ktorú prudkou zákrutou lemuje Vltava, takže z nej vytvára akýsi polostrov uzavretý sám do seba napriek tomu, že na druhom brehu je už pulzujúce historické centrum. Holešovice boli dlho ospalé, šedivé a turista do nich zablúdil, len keď stratil mapu. Všetko sa zmenilo po povodniach v roku 2002. S novými investíciami štvrť ožila a začalo sa tam sťahovať aj mnoho mladých rodín. Niektoré kúpili byt v nových projektoch, ktoré rástli ako huby po daždi, iné sa pustili do rekonštrukcie staršieho interiéru v niektorom z mnohých činžiakov.

Manželia s dvoma malými deťmi si vybrali druhý variant. Na svoj nový byt v starom dome kládli jasné nároky, musel vyhovovať hlavne deťom. Mladá mamička chcela mať oboch nezbedných potomkov stále na dohľad – pri varení, domácich prácach i odpočinku.

Vyriešiť to mohol len pomerne otvorený priestor, ale to znamenalo taký radikálny zásah do interiéru, že sa manželia radšej obrátili na trojicu architektov z ateliéru Master Design. Neoľutovali. Architekti Martin Náhlovský, Michal Janáč a Jan Jadrníček rozobrali byt na „prvočísla“ a potom ho zase zložili ako puzzle.

 

Ako však otvoriť priestor, aby vám ostatné poschodia nespadli na hlavu? Veľkou výhodou bol skeletový systém pôvodne použitý pri stavbe domu. V podstate žiadna z vnútorných stien nebola nosná, takže sa ich dalo nemilosrdne zbaviť a začať budovať z pôvodného variantu 3 + 1 nový 4 + 1, ako si želali majitelia.

Okrem obvodového muriva bol jediným nosným prvkom akýsi stĺp uprostred bytu. Architekti sa rozhodli vytvoriť z neho dispozičné i funkčné „srdce“. Obstavali ho dôležitým nábytkom s úložnými priestormi a na jeho povrch použili dubovú dyhu. V rytme určitého kruhového pohybu po pôdoryse sa od „dubového srdca“ dostanete najkratšou cestou do ktorejkoľvek miestnosti v byte. Za každým rohom sa vďaka tomu ukrýva nový pohľad, navyše sa ukázalo, že toto riešenie deti nesmierne baví.

Aj v ďalších miestnostiach sa autori snažili vymyslieť nielen funkčné, ale aj vtipné riešenie.

Hala

Prelínajú sa tu biele a drevené steny. Vo vstavaných skriniach sa nájde množstvo úložných priestorov. Bezúchytkové riešenie všetkých skríň v byte a dvere v skrytých zárubniach umocňujú čistotu týchto veľkých plôch. 

Obývačka a kuchyňa

Kuchynská linka v tvare „U“ nie je priestorovo náročná, je prehľadná a ergonomická. Varná zóna nadväzuje na jedálenský stôl a je odtiaľ výhľad do obývačky. Vďaka tomu je rodina stále spolu, vidia na seba. Nika v obývačke bola ako stvorená na knižnicu integrovanú v stene. Umiestnením pohovky pod okno sa uvoľnila dispozícia a umožnila vytvoriť sedenie pre 5 osôb.

Spálňa

Vstavané šatníkové skrine sú umiestnené pozdĺž jednej celej steny. Pravidelný raster dvierok zachováva priestore v maximálnu vizuálnu čistotu. Po stranách postele sú znovu skrine na ukladanie. Zároveň plnia funkciu nočných stolíkov so skrytými lampičkami. Jediná voľná stena je určená na fotografie z dovoleniek. Počíta sa s tým, že postupne ju zaberú celú. 

Kúpeľňa

Požiadavku na veľký sprchovací kút a vaňu sa podarilo vtesnať do priestoru pod 5 m2. Obklady a dlažby majú upokojujúce pieskovcové odtiene. Batérie, vešiačiky a ostatné doplnky majú kubický charakter.

 

WC

Pri návrhu vznikla nika, kde mala byť umiestnená váza. Sami klienti však navrhli, že toto bude to pravé miesto pre malého krokodíla  – staré rodinné dedičstvo, ktoré už dlhé roky leží bokom. Na architektúre je krásne, že akcia vyvolá reakciu. Nápad jedného človeka vedie k nápadu druhého a spoločne vytvoria to, na čo by jednotlivec sám nikdy neprišiel.

Pracovňa

Je to miestnosť na prácu a koníčky, ale aj na ubytovanie návštev. Bolo nutné umiestniť sem rozkladaciu sedačku a pracovný stôl. Klientovou veľkou vášňou je hra na gitare, a tak je tu drevená stena z podlahových dosiek, kde sú jeho „klenoty“ dôstojne umiestnené. 

Autori interiéru:

MASTER DESIGN, Martin Náhlovský, Michal Janáč, Jan Jadrníček

Foto: archív Inštitútu bytového dizajnu

Podlahová plocha: 85 m2

Viac o súťaži Interiér roku

Tagy:
drevený nábytok byty vstavané skrine interiér bytu Interiér roku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Staviame a rekonštruujeme


95 tipov, ako postaviť kvalitný dom




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky