Súťaž Interiér roku: Podkrovný byt so vzdušným interiérom a s množstvom svetla

22.02.2019  |     

Mladí manželia žili dlho v zahraničí, a keď sa aj so svojimi dvoma deťmi rozhodli vrátiť do Čiech, bolo treba hľadať nové bývanie.

Na diaľku sa obrátili na skúsených profesionálov. Interiérová dizajnérka Monika White a architekt Michael White s nimi dlho komunikovali iba cez mail a Skype. V 21. storočí predsa nie je problém virtuálne sa stretnúť „za jedným stolom“, hoci z jedného jeho konca na druhý je to tisícky kilometrov. 

 

Manželia pre seba a svoje deti hľadali hlavne vzdušný interiér s množstvom svetla, nesmela chýbať terasa. Nakoniec kúpili hrubú stavbu podkrovného bytu v pražskom dome z 20. rokov minulého storočia a na diaľku riadili jeho dostavbu s Whiteovcami zo spoločnosti Le Patio. Všetci sa zhodli, že byt by mal na prvý pohľad zaujať prírodnými materiálmi a ľahko industriálnym nádychom, ktorý „vypointuje“ niekoľko dizajnových kúskov nábytku.

Pôvodný pôdorys bol taký nevyhovujúci, že ho Monika a Michael úplne prerobili. Navrhli napríklad samostatné schodisko, pomocou svetlovodov priviedli denné svetlo aj do kúpeľne atď. Problémom väčšiny podkrovných bytov je, že sú príliš atypické a dispozične neuchopiteľné, aby sa dali zariadiť sériovým nábytkom. Väčšinu zariadenia teda dali vyrobiť na mieru. Doplnili ho masívnym jedálenským stolom dovezeným z Indie, masívnou dubovou podlahou alebo napríklad priznali pôvodný tehlový komín. 

Pre majiteľov aj tvorcov bytu bol však najdôležitejší dostatok svetla v každej miestnosti. Je všeobecne známe, že množstvo denného svetla má podľa fyziologických a psychologických štúdií zásadný vplyv na denný rytmus ľudského organizmu a tým aj na jeho zdravie. Podkrovné byty (ak na nich pracuje šikovný architekt a zdatný interiérový dizajnér) väčšinou umožňujú, aby do nich prúdilo „horné“ denné svetlo a atmosféra v byte tak zodpovedala tomu, aká svetelná hladina je vonku. Vďaka takémuto osvetleniu interiéru sa človek počas dňa cíti lepšie a večer omnoho kvalitnejšie a rýchlejšie zaspí.

 

Autori interiéru:

Autori: Monika White, spolupráca arch. Michael White, Le Patio

FOTO: archív Inštitútu bytového dizajnu

Veľkosť bytu: 155 m2 + terasa

Viac o súťaži Interiér roku

Tagy:
rekonštrukcia bytu podkrovie podkrovné byty Interiér roku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky