Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

01.03.2019  |     

Mladý pár – dvojica vášnivých zberateľov, oslovil architektov s požiadavkou rekonštrukcie bytu. Z bytu s rozlohou 70 metrov štvorcových potrebovali vytvoriť priestor, kde budú môcť nielen pohodlne bývať, ale aj pracovať.

Architekti najskôr byt s dvoma samostatnými izbami otvorili a zjednotili, potom ho šikovne rozčlenili na funkčné časti, ktoré sa navzájom prepájajú a spolu súvisia. 

 

Maximálna optimalizácia

Keďže architekti zo štúdia Pascali Semerdjian arquitetos dostali za úlohu urobiť z neveľkého bytu čo najprehľadnejší priestor so všetkými potrebnými funkciami, potrebovali ho do maximálnej miery optimalizovať. Podarilo sa to vďaka na mieru vyrobeného nábytku.

V byte nie je nič iné okrem pohovky, jedálenského stola, postele, nočného stolíka a priečelia postele, ktoré zahŕňa pracovný stôl aj úložné priestory. Domček pre psa našiel miesto v časti bieleho dreveného vstavaného nábytku v kuchyni.  

Brazílske železné drevo

Charakteristickým prvkom interiéru po rekonštrukcii je použitie červeno-hnedého tvrdého dreva „Pau Ferro“, ktoré sa často používa na výrobu hudobných nástrojov. Tomuto drevu sa hovorí aj brazílske železné drevo. Je obľúbené najmä vďaka dramatickej kresbe. V prípade tohto interiéru ho architekti použili na organizáciu a vyčlenenie jednotlivých funkčne odlišných častí. Oddeľuje priestor na spanie od hlavnej obytnej miestnosti, pričom tento predel sa dá použiť ako pracovňa či študovňa. V prípade potreby je možné posteľ oddeliť od ostatného priestoru závesom.

Pohovka „objíma“ stĺp

Kuchyňa je riešená z nehrdzavejúcej ocele vo vínovej farbe. Stena za linkou je obložená dekoratívnymi obkladačkami s jednoduchým geometrickým vzorom. Inovatívnym spôsobom je riešená pohovka v obývacej časti bytu. Problémom bol široký valcovitý stĺp uprostred miestnosti. Aby pohovka nezaberala priveľa priestoru, a zároveň poskytovala dostatočné pohodlie, architekti navrhli gauč, ktorý „objíma“ stĺp a pôsobí akoby levitoval. 

Farby dávajú bytu osobnosť

Farby vybrali starostlivo tak, aby podporili pocit jasného a vzdušného priestoru a aby medzi nimi nedochádzalo k žiadnemu konfliktu. Základom je biela a hnedo-červená farba dreva, spestrená svetlomodrou farbou pohovky. Zaujímavo pôsobí aj podlaha, ktorá je v žltej epoxidovej farbe. 

„Farby sme vyberali tak, aby celý projekt dostal osobnosť. Nechceli sme vytvoriť len monochromatický priestor bez výrazu a charakteru,“ dodávajú architekti Domingos Pascali, Sarkis Semerdjian. Punc luxusu bytu dodávajú mramor, zlaté kohútiky, zrkadlá a jemné závesy. 

 

RA APARTMENT v skratke

Architektonické štúdio: Pascali Semerdjian arquitetos

Hlavní architekti: Domingos Pascali, Sarkis Semerdjian

Lokalita: São Paulo, Brazília

Rozloha: 70 m2

Realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Ricardo Bassetti

Tagy:
byty priečky rekonštrukcie bytov nábytok na mieru

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky