Čím si starý a vlhký byt na prízemí získal svojich nových majiteľov?

22.03.2019  |     

Čo potrebujú dvaja svetobežníci pre šťastný a pokojný pobyt v meste, ktoré im učarovalo? Príjemné bývanie. Netreba veľký priestor, ale správne usporiadanie.

Tu je dôkaz, že aj zo starého ponurého malého bytu na prízemí môže byť hniezdo lásky, inšpirácie a radosti. 

 

Na prízemí a vlhký až po strop

Architektov z ateliéru ORA oslovil pár svetobežníkov s požiadavkou rekonštrukcie malého bytu v starom meste, ktorý ich očaril. Znojmo si ich získalo okamžite a už pri druhej návšteve neváhali a investovali do bytu. Nepatril do kategórie veľmi obľúbených, pretože sa nachádzal na prízemí starého domu a mal zvlhnuté steny až po strop. Veľkou výhodou však bol fakt, že má vlastný dvor, v ktorom prevláda tieň. 

Ušitý na mieru: Nezvyčajný ako majitelia

Keďže rekonštrukcia bytu bola ušitá priamo na mieru nevšednému páru, nachádza sa tu niekoľko ojedinelých riešení. V byte nenájdete bežnú kúpeľňu, tá je ukrytá za priečkou – paravánom priamo v spálni. Vďaka tomuto riešeniu bolo možné ponechať odhalenú pôvodnú maľbu na strope ako celok. Okrem nevšednej atmosféry, ktorú byt po premene šíri, prekvapuje kombináciou moderných prvkov a odkazov na minulosť – odhalené murivo, výklenky, pôvodný strop v spálni. V byte našlo miesto aj niekoľko recyklovaných prvkov z iných znojemských domov, ktoré ľudia bežne vyhadzujú (fragment dlažby, dvere a podobne).

Preč s vlhkosťou

Dôležitými úpravami, ktoré museli architekti riešiť boli konštrukčné zmeny. Nevyhnutnosťou bolo vybudovanie prevetrávanej podlahy, chemická injektáž a sanačné omietky. Vlhkosť a klímu v byte strážia vlhkostné čidlá, aj keď nie sú majitelia doma. 

„Napriek všetkým náročným opatreniam sme sa snažili zachovať pôvodnú atmosféru bytu. Ponechali sme pôvodné okná, odhalili stropnú maľbu a odstránili všetky prebytočné priečky. Väčšina nábytku je vytvorená na mieru, posteľ má efekt levitujúcej nad zemou. Na podlahách je čadičová dlažba orámovaná svetlou cementovou stierkou,“ opisujú premenu autori projektu. 

 

Byt pre dvoch v skratke

architektonické štúdio: ORA (originální regionální architektura)

architekti: MgA. Barbora Hora, Ing. arch. Jan Hora, Ing. arch. Jan Veisser

lokalita: Znojmo

projekt: 2016

realizácia: 2018

rozloha: 55 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jan Hora

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu vlhkosť stien

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky