Starý byt po premene: Dlažba ako dôležitý prvok členenia priestoru

26.03.2019  |     

Byt z roku 1906 v Brne dostal novú podobu. Po rekonštrukcii je charakteristický veľkým obytným priestorom, ktorý dokázal zlúčiť tri funkcie: kuchyňu, jedáleň a obývačku.

Okrem toho byt vystihuje biely nábytok vyrobený na mieru, ktorý využíva každý priestor. Vďaka minimalistickému dizajnu a členeniu priestoru aj vertikálne, nepôsobí rušivo a vytvára dostatok odkladacích možností. Špecialitou, ktorá zaujme na prvý pohľad, je originálne využitie dlažby na zvýraznenie odlišných funkcií bytu.  

 

Základom nového je plnohodnotná spoločenská zóna

Cieľom rekonštrukcie viac ako storočného bytu na treťom poschodí bolo preorganizovanie vnútorného usporiadania. Len tak totiž mohla vzniknúť plnohodnotná spoločenská zóna, kde sa môžu obyvatelia bytu stretnúť pri jedle alebo relaxovať pri rozhovore, či televízii. Majitelia potrebovali aj lepšie prepojenie spálne s hygienickým zázemím a samostatnú pracovňu, v ktorej by mohli občas prespať hostia. Samozrejmosťou rekonštrukcie bola technická a estetická modernizácia bytu. 
 

Čo najmenej búrania a murovania

Nemenej dôležité bolo minimalizovať stavebné zásahy. Nová kúpeľňa vznikla rozdelením menšej z pôvodných izieb. „Vybudovanie pohodlnej kúpeľne na novom mieste umožnilo dispozične vyčistiť pôvodnú kuchyňu, z ktorej sa stala rozľahlá pracovňa s priestorom na prespanie hostí. Výhľadovo sa dá uvažovať nad predelením miestnosti, čím by vznikla štvrtá izba. Vo všeobecnosti je nové usporiadanie vytvorené s ohľadom na celkovú vyváženosť a správne proporcie jednotlivých priestorov – samých osebe i voči sebe navzájom,“ charakterizuje premenu architekt Martin Daněk. 
 

Tri funkcie v jednej miestnosti

Nový spoločný priestor vznikol v najväčšej miestnosti bytu. Pri jednej stene je zabudovaná kuchynská linka, zvyšok priestoru patrí obývačke s jedálenskou časťou. Táto izba teda zlúčila tri dôležité funkcie, aby umožnila domácim spolu tráviť čo najviac času. Napriek modernému dizajnu architekt Martin Daněk ponechal bytu historický nádych. Minulosť pripomínajú členité okna, interiérové dvere i retro štýl niektorých častí nábytku, napríklad stolček pri gauči, kreslá pri jedálenskom stole. Výrazným harmonizujúcim prvkom celého bytu je svetlé drevo.
 

Hra s podlahou

Zaujímavým spôsobom architekt vyriešil optické oddelenie jednotlivých funkčných priestorov. Pri vstupe je na dlážke položená šesťuholníková tmavosivá dlažba, ktorá postupne prechádza do bielo-béžovo-sivej mozaikovej podlahy. Tá je v celej chodbe a preniká aj do hlavnej obytnej miestnosti. Obklopuje kuchynskú linku a nepravidelne sa stráca v plávajúcej podlahe v miestach, kde izba prechádza do funkcie obývačky. V spálni a v pracovni, rovnako ako aj v obývacej časti hlavnej obytnej miestnosti, je svetlá plávajúca podlaha. K tvaru mnohouholníkových dlaždíc sú prispôsobené aj svietidlá. 
 
 

Byt v Brne v skratke

architektonický ateliér: ARCHANTI
 
architekti: Martin Daněk
 
spolupráca: Iva Tomková
 
stolár: Michal Žák
 
úžitková plocha: 82 m2
 
lokalita: Údolní, Brno, ČR
 
projekt: 2016
 
realizácia: 2017
 
 
Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ARCHANTI

Tagy:
byty dlažby rekonštrukcie bytov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 8/2019
v predaji


Najkrajšie rastliny v novembri




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky