Zo zaujímavých detailov v tomto byte by sa potešil každý muž

31.03.2019  |     

Rekonštrukcia bytu v čerstvo skolaudovanom dome v Ústí nad Labem je prispôsobená svojmu špecifickému majiteľovi. Povolaním je muzikant, ale okrem toho má aj ďalší koníček, ktorý sa premietol do interiéru.

Špeciálny majiteľ = špeciálny prístup

Majiteľ bytu – muzikant rád cvičí a jeho ďalším koníčkom je lezenie. Ako to dostať do jedného neveľkého celku? Architekt Štěpán Havlík zdôrazňuje, že to nebolo všetko: „Klient si obľúbil interiérové vybavenie chalúp, ktoré sú husto rozosiate po vrchoch v okolitej krajine Českého Stredohoria, ale zároveň aj slnečné usadlosti v Provensalsku.“  

 

Cieľom tohto projektu teda nebolo zviditeľniť a spojiť len pomerne nesúvisiace koníčky, ale skĺbiť aj dva inšpiračné zdroje estetiky do jedného celku. 

„Naším zámerom bolo neopakovať zavedené architektonické postupy a frázy, ale vytvoriť unikátnu a súčasnú odpoveď na klientove požiadavky,“ dopĺňa architekt.

Masív a svetlo

Finálny návrh obsahuje interiér z masívneho nábytku, aký býval v okolitých chalupách a z Provensalska je „požičaná“ hra so svetlom. Materiály a farby vyplývajú z oboch hlavných zdrojov inšpirácie, ale zároveň korešpondujú s prírodným okolím. V podstate sa tu striedajú tri hlavné: tmavá cementová stierka, dubové drevo a bielená brezová preglejka. Z tejto preglejky je riešený aj výrazne modelovaný strop, čo pôsobí harmonizujúco. 

Prečo preglejkový strop?

Preglejkový strop má však aj inú, dôležitejšiu funkciu. Skrýva systém bodov, ktoré umožňujú zavesiť rôzne prvky: hojdaciu sieť, hrazdu na cvičenie, či bodové svetlá. Zároveň sú pod ním schované neestetické technické záležitosti, dokonca aj digestor nad pracovným ostrovčekom v kuchyni. Síce sa týmto riešením znížila svetelná výška miestnosti, ale veľké balkónové okno rozjasňuje celý interiér. Svetlo sa zaujímavým spôsobom odráža od stropu, skoro ako keby bol vodnou hladinou.  

Dispozícia bytu

Predsieň pôvodne zaberala priveľa priestoru – a zbytočne, a tak ju architekt rozdelil skriňovou stenou. Vznikla chodba a šatňa. Vďaka tomuto riešeniu preniká svetlo v jeho plnej intenzite až do chodby. Z opačnej strany – od vchodu do bytu môžete vidieť až okno za jedálenským stolom. Šatňa uprostred priestoru zároveň zahŕňa aj vchod do spálne. 

Tajuplné detaily

V kuchynskej časti vyrobenej vysunutím „zásuviek“ nájdete ďalšie presuny hmôt. Pracovná doska a dres sú z africkej žuly so štruktúrovaným povrchom. Stena s náhodne umiestnenými policami je obložená preglejkou, aby bola príjemná nielen na pohľad, ale aj na dotyk. V jednej časti je zabudovaná vinotéka. Oproti sa nachádza policová stena, ktorá na prvý pohľad spĺňa funkciu knižnice. Opäť je to však len klam. Má čosi špeciálne navyše: ukrýva zvukový systém a ďalšie potreby hudobne nadaného majiteľa. 

 

 

Byt pre hudobníka v skratke

architektonický ateliér: a-sh architect stepan havlik

autor: Ing. arch. Štěpán Havlík

lokalita: Ústí nad Labem

projekt: 2014

realizácia: 2015

rozloha: 69,4 m2 /súčasťou projektu nebolo nahrávacie štúdio a ďalšie už existujúce časti bytu/

Sabína Zavarská
Foto: Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice

Tagy:
drevený nábytok preglejka rekonštrukcie bytov pánske byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Staviame a rekonštruujeme


95 tipov, ako postaviť kvalitný dom




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky