Vstavané skrine a šatníky

27. 04. 2009
Zdieľať

Dnešná popularita šatníkov nevznikla len tak sama od seba. Trendy sú totiž skladačkou, kde všetko so všetkým súvisí – ak chcete mať moderný voľný interiér, čistý priestor a elegantné nízke skrinky, do ktorých sa zmestia maximálne cédečká, budete buď chodiť celý rok v jedných nohaviciach a jednom tričku, alebo si zaobstaráte niečo „neviditeľné“, do čoho sa poprace všetko ostatné. Niečo ako šatník...

Brat a sestra šatníkovci


Vstavané skrine a šatníky

119718

Pokiaľ ide o účinné skrývanie akýchkoľvek vecí, je dobrým zvykom vyberať si v zásade z dvoch možností – šatník alebo šatníkovú skriňu. Nepatrný rozdiel je v tom, že šatník je samostatná miestnosť a šatníková skriňa je predsa len skriňa, i keď pomerne osobitá. Šatník ako samostatná miestnosť ponúka pri uskladňovaní úplne iné možnosti, zároveň však predpokladá aj splnenie omnoho širších požiadaviek – napríklad vyžaduje dostatočný priestor, mal by byť vybavený osvetlením či poskytnúť miesto na prezlečenie (fantázii sa ani tu medze nekladú).


 


Vstavané skrine a šatníky

119717


Vstavané skrine a šatníky

119720

Prehľadne usporiadané police a vešiaky nie sú všetko. V šatníku by sa nemalo zabudnúť ani na osvetlenie (umelé určite, prirodzené by asi bolo luxusom), môže v ňom byť miesto na prezlečenie, úpravu zovňajšku, žehlenie, špinavú bielizeň… zídu sa aj mobilné schodíky a stoličkou či kreslom nič nepokazíte.

Novinkou z ponuky firmy Komandor, ktorá spĺňa všetky súčasné požiadavky na vybavenie šatníka, je stĺpový systém Kolum – je elegantný, ľahký, vzdušný a prehľadný, využíva materiály, ktoré sa ľahko udržiavajú.

 

Odporúčanie z praxe: Ak majú police menšiu výšku a je ich viac, budete mať v uložených veciach lepší prehľad.

 

 

Štíhlejšou sestrou šatníka je šatníková skriňa. Nie je samostatnou miestnosťou, ale len časťou z miestnosti vyčlenenou – v tom spočíva rozdiel. Na rozdiel od klasickej skrine ide však o zostavu šitú na mieru priestoru aj používateľovi. Typickým prvkom je teda využitie daného miesta bez zvyšku a tiež bez zadnej a často aj bez bočných stien. Pre šatníkové (alebo ak chcete vstavané) skrine sú typické aj posuvné dvere – využívajú sa tiež iné typy dverí, posuvné však vzhľadom na svoju praktickosť vedú.

 


Vstavané skrine a šatníky

119722

Všetko na mieru

Pretože pri šatníkoch aj šatníkových skriniach ide o výrobu presne na mieru podľa konkrétnych a individuálnych požiadaviek konkrétneho a individuálneho zákazníka, ich kúpa sa podobá skôr zariaďovaniu novej kuchyne než kúpe kusa nábytku. Na návštevu šatníkového štúdia by ste sa preto mali duševne pripraviť – teda dobre si premyslieť, čo a kde potrebujete. V štúdiu sa vám potom budú pekne a osobne venovať – k štandardným službám patrí nielen poradenstvo, ale aj bezplatné vypracovanie niekoľkých architektonických (prípadne dizajnérskych) návrhov vrátane cenovej ponuky; v cene šatníka býva zahrnutá aj montáž či doprava do istej vzdialenosti.

 


Vstavané skrine a šatníky

119721

A niektoré firmy idú ešte ďalej – vo vybratých štúdiách Komandor a Roldor napríklad ponúkajú služby interiérového architekta, do ktorých patrí nielen vyriešenie šatníka či skrine, ale aj architektonický návrh celej miestnosti alebo celého interiéru domu či bytu. Odniesť si môžete aj návrh atypického nábytku, ktorý vám dokážu na mieru vyrobiť, a podobne. Tieto služby sú však nadštandardné, a teda aj platené.
 

 

Odporúčanie z praxe: Najmä v malom priestore treba premýšľať o každom centimetri a nespoliehať sa na štandardné riešenia. Napríklad štandardné riešenie – dlhá polica pod stropom, určená na odkladanie sezónnych vecí v škatuliach – je priestorovo pomerne veľkorysým riešením. Ak však máte málo miesta, je lepšie využiť napríklad pantograf. Manipuluje sa s ním naozaj pohodlne, a tak na ňom môžu visieť veci, ktoré denne nosíte. Sezónne škatule môžu byť trebárs v pivnici, nemusia zaberať cenné miesto v spálni.

 


Vstavané skrine a šatníky

119723

Čo si treba premyslieť vopred

 

Odborníci na šatníky vám budú vedieť poradiť s praktickou stránkou vnútorného vybavenia, nemôžu však presne vedieť, čo potrebujete (i keď mnohí to dokážu aspoň približne odhadnúť) a čo vám vyhovuje. Už pri vstupe do štúdia by ste mali mať jasno v tom, komu má úložný priestor slúžiť (dôležitý je nielen počet ľudí, ale aj ergonómia – iné vybavenie šatníka bude vyhovovať drobnej panej, iné vysokému mužovi) a koľko a akých vecí (aspoň približne) v ňom potrebujete uložiť. Zabudnúť by ste nemali ani na netypické predmety, ktoré súvisia s koníčkami, so športom a podobne; mali by ste mať predstavu aj o množstve sezónnych vecí, ktoré sa môžu skladovať v škatuliach, a v dobrom šatníkovom štúdiu by vám mali pripomenúť aj drobnosti, ako sú šatky, kravaty či detské pančušky.


Vstavané skrine a šatníky

119724

Samozrejme, mali by ste mať čo najpresnejšie informácie aj o priestore, v ktorom má byť šatník alebo stáť šatníková skriňa – ak nemáte k dispozícii okótovaný pôdorys, neváhajte a merajte. Podľa takýchto informácií sa dá predbežne navrhnúť usporiadanie odkladacieho priestoru, po presnom zameraní sa všetko doladí na milimetre. Pretože ide o výrobu na mieru, nepôjdete hneď domov s hotovou skriňou. Najskôr budete mať v rukách niekoľko návrhov na papieri a čas na premýšľanie. A ak ste človek, ktorý sa rozhoduje naozaj rýchlo, tak možno aj termíny – začne sa tým, že pri vašich dverách zazvoní majster, aby priestor na skriňu presne zameral.
 

Odporúčanie z praxe: Pri výbere alebo projektovaní domu nemyslite len na peknú obývačku či kuchyňu, ale aj na praktické odkladacie priestory. Aj keď sú „neviditeľné“, to, či sú premyslene navrhnuté, sa významne odrazí na fungovaní domácnosti. Určite by mali byť šatníkové skrine alebo šatníky prístupné z detskej izby a zo spální – ideálne je, keď má každý člen rodiny vyhradený vlastný odkladací priestor. V rodinnom dome sa odporúčajú šatníky – praktický je šatník medzi spálňou a kúpeľňou, kde sa môžete prezliecť, dať veci do koša na špinavú bielizeň, prípadne tu môže byť aj miesto na žehlenie.

 


Vstavané skrine a šatníky

119730

Koľko stojí šatníková skriňa?

 

Šatník či šatníková skriňa môžu byť poskladané z množstva rôznych prvkov a je veľa možností, ako a z čoho túto skladačku zostaviť, preto je ťažké určiť ich cenu všeobecne. Len na približnú orientáciu: bežný meter šatníkovej skrine (to znamená výška okolo 2,7 m, čo je bežná výška obytných miestností, a hĺbka úložného priestoru 60 cm) môže stáť asi od 5- do 20-tisíc Sk (a viac). V tejto cene sú zahrnuté okrem návrhu aj zameranie, montáž, vnútorné vybavenie a, samozrejme, dvere. Najlacnejšie varianty majú dvere z laminovanej drevotriesky, oceľový rám a sú vybavené jednoduchými policami a tyčami na vešanie bez zvláštnych detailov a doplnkov. Pri drahších sa používajú elegantnejšie hliníkové rámy, trendové materiály, vnútorné vybavenie môže byť dômyselnejšie…


Vstavané skrine a šatníky

119728

Preto si treba dať urobiť viacero cenových ponúk (aj od rôznych výrobcov) a pri rozhodovaní si konečnú cenu rozmeniť na drobné – na použitý materiál, množstvo políc, doplnkov či technických vymožeností. „V Komandore štandardne ponúkame to, čo považujeme za kvalitné a bezpečné – napríklad sklá s bezpečnostnou fóliou, drevotriesku v európskej triede E1, teda s minimálnym obsahom škodlivín,“ hovorí Karin Hronská, marketingová riaditeľka spoločnosti. „To sú veci, ktoré na cene síce pridajú, ale podľa nás sú veľmi dôležité, takže tu s cenou nevieme ísť dolu. Inde sa však ušetriť dá – napríklad na povrchovej úprave, spojoch, vnútornom vybavení, doplnkoch… funguje to podobne, ako keď si skladáte výbavu auta.“
 

Materiály a farebnosť
Dvere šatníkových skríň sa dnes vďaka rôznym materiálom v širokej škále farieb a dekorov dokážu prispôsobiť každému interiéru:
Laminované drevotriesky
sú najbežnejším materiálom – okrem viac či menej vydarených imitácií dreva sú v ponuke aj takzvané uni farby. Známymi výhodami drevotriesky sú odolnosť či jednoduchá údržba.
Dyhované drevotrieskové dosky
sú alternatívou pre milovníkov prírodných materiálov, ktorí sú ochotní venovať im potrebnú starostlivosť. Rozhodne nepatria k lacným variantom.
V moderných interiéroch často padne voľba na žiarivé farby plastu či skla – na výber je priehľadné plexisklo s názvom perspex
, lesklé lakované sklo lacobel, alebo jeho matná alternatíva matelac. Sklo (aj plexi) je elegantné a ľahko sa čistí, a matný povrch nie je citlivý na odtlačky prstov.
Tých, ktorí túžia po niečom, čo sa len tak nevidí, zrejme uspokoja fototapety
či vzorované fólie. Ak potrebujete farbu presne zladenú napríklad s odtieňom stien či sedačky, dajú sa objednať dvere striekané na mieru
podľa vzorkovníka farieb. Novinky a práca na mieru nikdy a v ničom nepatria k lacným záležitostiam.
Podľa Veroniky Kosíkovej, dizajnérky z Komandoru, sú in najmä sklá – lacobely. „Trendové sú elegantné farby ako biela, sivá a odtiene hnedej, ale aj krikľavé – oranžová, červená, zelená… To závisí od štýlu interiéru. Tak ako sa zdokonaľujú kovania či línie, zdokonaľujú sa aj farby. Biela musí byť belšia, čierna černejšia… Z nových drevotriesok sú mne osobne sympatické bielené dreviny – dub svetlý, agát svetlý –, ktoré rozjasňujú interiér, na druhej strane akcent v podobe výrazných textúr, ako má napríklad oliva, môže interiér príjemne oživiť.“

 


Vstavané skrine a šatníky

119729

Na súčasné trendy v dizajne, materiáloch a vzhľade šatníkových skríň sme sa opýtali Karin Hronskej, marketingovej riaditeľky spoločnosti Komandor.

 

Dnes sa v interiéroch čoraz častejšie siaha po odvážnych riešeniach – či už ide o farebnosť, vzory alebo materiály – a šatníky nie sú výnimkou. V trende je vysoký lesk, ale aj matné povrchy v živých a zaujímavých farbách. Veľmi aktuálny je čierno-biely interiér s niekoľkými farebne výraznými akcentmi – v tomto duchu ponúka Komandor v najnovšej kolekcii čisto biely lesklý lacobel aj matný matelac a k tomu rovnako čisto bielu drevotriesku, aby ani interiér nebol o odtieň sivší alebo žltší.

Zaujímavosťou z našej ponuky sú fototapety, ktoré dokážu interiér pekne oživiť. Technológia je naša vlastná – vyvinuli a testovali sme ju v spolupráci s grafickým štúdiom. Používame fotografie zo svetových fotobánk, ale aj v súčasnosti veľmi moderné florálne motívy, veľké kvety či čierno-biele, veľmi grafické vzory…
Niektoré motívy sú kreslené rukou – najmä hravé návrhy do detských izieb. Táto technológia nám dovoľuje dobre sa prispôsobiť trendom a vytvárať naozaj individuálne interiéry.
 


Vstavané skrine a šatníky

119736


Vstavané skrine a šatníky

119734

Fototapety a fólie s grafickými motívmi sú inšpiratívnym prvkom, ktorý môže šatníkové dvere povýšiť na úroveň estetického doplnku či originálneho akcentu v rámci interiéru. Aby boli farby stále, povrch fólie je ošetrený UV filtrom, ktorý ich chráni pred pôsobením slnečného žiarenia.

Trendy vo vnútornom vybavení
Dnešný trh ponúka špecialitky na uloženie rôznych druhov oblečenia (rozličné vešiačiky, malé zásuvky na opasky či hodinky a pod.), ktoré šetria čas pri hľadaní „nohavíc s prúžkom“ alebo „červenej kravaty“. Vďaka nim nielen presne viete, čo kde je, ale j dôkladne využívajú miesto a sprístupňujú všetky výšky a hĺbky odkladacích priestorov. „Pokiaľ ide o kusové doplnky, ako sú výsuvné koše, sklopné pantografy či rôzne špeciálne vešiaky a vešiačiky, tu už nie je veľmi čo vymýšľať,“ hovorí Karin Hronská. „Tu je ponuka kvalitná a dlhodobo stabilizovaná. Pokiaľ ide o materiály, mali by sa ľahko čistiť a nemali by vyžadovať vážnejšiu pravidelnú údržbu. Tieto podmienky spĺňajú napríklad laminované drevotriesky či prehľadné drôtené programy.“ Technické novinky sú skôr voľným okom neviditeľné – napríklad plnovýsuvy či tiché výsuvné mechanizmy s dovretím, dosky spájané pomocou tzv. excentra, ktorý je skrytý pod povrchom… Šatníky spejú k tomu, aby sme si ukladanie a vyberanie vecí ani neuvedomovali – všetko by sa malo ľahko otvárať a zatvárať, bez zvukov a námahy.

 


Vstavané skrine a šatníky

119726


Vstavané skrine a šatníky

119727

Niekto má radšej kravaty na vešiačiku, niekto ich chce vidieť prehľadne naukladané v špeciálnej kravatovej zásuvke stočené do slimáčikov… Niekto chce mať všetko v jednej zásuvke, niekto zas rozdelené; sú ľudia, ktorí uprednostňujú zásuvky a výsuvné police, iní majú radšej veci zavesené. Pri plánovaní šatníka by ste mali mať jasno aj v takýchto detailoch.

 

 


Vstavané skrine a šatníky

119732

Zástancov klasiky asi viac zaujme nová generácia drevotriesok, ktoré sú vďaka vývoju technológie na nerozoznanie od prírodných dýh. Treba naozaj odborné oko, aby rozoznalo drobné detaily, ktorými sa líšia od prírodných materiálov. Nové laminovacie fólie nemajú umelý lesk, a aj na dotyk sú príjemne zamatové, veľmi podobné drevu. Ich cena je pritom na úrovni štandardných drevotriesok. Novinky sú aj v univerzálnych farbách drevotrieskových dosiek – napríklad lososová či zázvorová, ktoré veľmi pekne ladia s rôznymi dekormi dreva.
 

 

Odporúčanie z praxe:
Príliš úzke dvere neumožnia dobrý prístup k uloženým veciam, príliš široké zas otvoria naraz veľkú časť skrine. Príliš široké dvere navyše môžu byť ťažké a zle sa s nimi manipuluje. Veľmi zaťažujú závesy a môžu sa ľahšie pokaziť (najmä ak nie sú kvalitné).

 


Vstavané skrine a šatníky

119731

Jedna vec je však trend v zmysle použitých materiálov, farieb a vzorov, a druhá vec je trend v tom, ako ľudia pristupujú k zariaďovaniu svojich interiérov. A to je podľa mňa podstatné. Pretože materiály a farby podliehajú zmenám viac-menej pravidelne. Pre mňa je dôležitejší súčasný trend väčšej slobody v zariaďovaní a väčší dôraz na individualitu zo strany zákazníka. Dôkazom je napríklad aj úspešnosť fototapiet, ktoré dovoľujú tvoriť interiér naozaj individuálne, aj zvýšený záujem o nábytok na mieru. Ľudia si chcú vytvoriť interiér presne pre seba, podľa svojich vlastných predstáv, pokiaľ ide o farebnosť, materiál… Do zariadenia bytu často investujú nemalé peniaze, a tak nechcú robiť kompromisy. Chcú veci na mieru a individuálne.
 

 

Šatníkové desatoro
1. Plánujte zavčasu
Najlepšie je premyslieť si už vo fáze projektovania domu, kde a aké budú odkladacie priestory.
2. Plánujte dôkladne
Premyslite si, čo od šatníka alebo šatníkovej skrine očakávate – čo všetko a čo presne do nej chcete uložiť. Čím presnejšie to budete vedieť, tým lepšie. Vy by ste mali vedieť čo a v showroome vám potom vedia odporúčať možnosti ako.
3. Plánujte dopredu
Myslite na priestorovú rezervu, a to nielen na pribúdajúce oblečenie. Najmä pri malých deťoch zvyknú okrem väčšieho oblečenia a hračiek časom pribúdať pomerne neskladné veci na šport a záľuby – napríklad helma a chrániče na bicyklovanie, niekto si lepí modely, iný začne maľovať…
4. Neškrečkujte
Neskladujte veci, ktoré nepotrebujete. Inak vám nijaká skriňa nebude dosť veľká.
5. Doprajte si individuálny prístup
Pri šatníku aj šatníkovej skrini to platí rovnako zvonka ako zvnútra.
6. Premýšľajte o celku
Myslite nielen na šatník ako celok, ale aj na byt ako celok – čo potrebujete mať poruke v jednotlivých miestnostiach, čo všetko potrebujú uložiť jednotliví členovia domácnosti.
7. Zvážte detaily
Každému vyhovuje niečo iné – niekto radšej police, iný zásuvky, ďalší vešiaky. Pri navrhovaní šatníka je ten správny čas premyslieť si to a rozhodnúť sa.
8. Počítajte s centimetrami
Presné rozmery políc šetria miesto a dovolia uložiť na minimálnom priestore maximum vecí.
9. Myslite na deti
A to nielen pri plánovaní odkladacieho miesta a výbere ladiacej farby či milého vzoru, ale aj pri výbere materiálu: matné plochy sú menej háklivé než lesklé, podobne je to s fóliou a dyhou.
10. Dajte si urobiť viac ponúk
Najlepšie od viacerých výrobcov. Zvažujte pritom nielen cenu, ale aj čo je v cene zahrnuté. Šatník a šatníková skriňa je zostavená z množstva detailov, ktoré si môžete dopriať, ale môžete sa ich aj zriecť a tým konečnú cenu znížiť.

 

 

Kategória: Bývanie Nábytok Navrhovanie interiéru
Tagy: šatník vstavaná skriňa
Zdieľať článok

Diskusia