Tmavý byt po dokonalej premene: Denné svetlo dostali do všetkých kútov

12.04.2019  |     

Architekti z ateliéru DesignPro upravili klasickú developerskú dispozíciu neveľkého bytu v novostavbe. Z miestami tmavého bytíku vytvorili svetlý priestor pre príjemné bývanie mladej majiteľky.

Hru so svetlom doplnili o hru s tvarmi. Vznikol byt, prepojený rôznymi detailmi do moderného pôsobivého celku. Víťazmi sú: svetlo, jemnosť a neutrálne farby.

 

Drevený box uprostred

„Odobraním dvoch priečok vznikla voľne priechodná dispozícia a denné svetlo sa tak dostane do každého kúta. Byt sme vzhľadom na jeho veľkosť navrhli v svetlých tónoch sivej, v kombinácii s bielou a prírodnými materiálmi – betón či brezové drevo,“ opisuje hlavné úpravy Ondřej Krynek.

Základným momentom bytu po úprave je drevený box vložený doprostred bytu. V ňom sa nachádza kúpeľňa, práčka, ale tiež šatník, úložné priestory, z inej strany kuchynská linka, knižnica. Optické odľahčenie bytu dosiahli architekti tým, že box nie je vysoký až po strop. 

TIP: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Použili sklený profilit

Zaujímavý efekt spôsobila výmena priečky medzi chodbou a spálňou za sklený profilit. Na jednej strane prepúšťa svetlo, na strane druhej uchováva intimitu miestnosti. Ďalšou špecialitou spálne je ručne vytvorený ornament z jemných nepravidelných vlniek v záhlaví postele. Tento efekt je jedným z na prvý pohľad nenápadných detailov, ktoré majú v istých podmienkach špeciálny efekt. Stačí tma a osvetlenie nočnou lampou. 

Šikmé línie nájdete všade

Keď sa lepšie pozriete na fotografie z upraveného bytu, všimnete si jeden zaujímavý detail, ktorý spája celý interiér: diagonálne línie. Sú charakteristické pre viaceré svietidlá, zástenu, ale aj nájdete ich aj na vstavaných úložných priestoroch. V prípade skríň nejde len o estetický efekt, ale diagonálne frézovanie vytvára alternatívu k úchytkám na otváranie. 

Živé spestrenie

Osviežujúcim spôsobom je dekorovaná stena, ktorá vedie od vchodu, až do obývačky. Autori premeny ju chceli „rozbiť“ niečím nenápadným a zároveň prírodným. Nakoniec sa rozhodli pre pätnásť nástenných kvetináčov z hliny v rôznych veľkostiach. Rastú v nich nenáročné sukulenty, teda o zeleň počas celého roka je postarané i touto zaujímavou stenou. 

 

Hodkovičky v skratke

Architektonický ateliér: DesignPro

Autori: Ing. arch. Zuzana Řepíková, Ondřej Krynek

Lokalita: Hodkovičky, Praha

Realizácia: 2018

Podlahová plocha: 52 m2 interiér, 6 m2 lodžia 

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: DesignPro

Tagy:
byty rekonštrukcie bytov panelákové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky