Ako zariadiť vidiecky víkendový dom?

28. 04. 2019
Zdieľať

Dobrý deň, zdedili sme po starých rodičoch vidiecky dom na lazoch. Keďže máme radi turistiku a letné víkendy s partiou kamarátov sme doteraz trávili v prenajatých chatách, radi by sme tieto naše záľuby spojili. Chceme zachovať vidiecku atmosféru, ale zatiaľ to tu vyzerá skôr ako vo vidieckom múzeu. Ako víkendový domček zariadiť tak, aby sme sa v ňom cítili dobre?

Vlastniť malý domček postavený v lone prekrásnej prírody na víkendový relax je snom nejedného z nás. Pravdaže, o to viac, ak sa jeho interiér nesie v príjemnom útulnom duchu a poskytuje komfort, na aký sme bežne zvyknutí. V minulosti sa celý život odohrával v kuchyni. Keďže rodiny boli početné, tieto miestnosti boli pomerne veľké. Ak je to možné, kuchyňu spojte s obývačkou. Tak zachováte tradíciu – tento priestor aj naďalej zostane srdcom celého domu, no vdýchnete mu súčasnú podobu.

Veľmi typickým prvkom starých domov je piecka alebo kachľová pec na drevo. Ak je plne funkčná, bola by škoda zbaviť sa tohto klenotu. Do priestoru totiž vnáša autentickosť, navodzuje pohodu ako u babičky, navyše v zimných mesiacoch príjemne zahreje. O nostalgii praskajúceho dreva ani nehovorím… Ak sa, ako píšete,  v tomto priestore necítite dobre len preto, že je akoby „časostrojom“ do minulosti, tak moja rada znie: To, čo chalupu robí chalupou, zachovajte, zaodejte to však do modernejších šiat. Napríklad starú dubovú dlážku ošmirgľujte a trebárs nalakujte nabielo či čierno.

Spojte v priestore staré kusy nábytku s modernými. Na trámy zaveste okrasné svetelné reťaze, do kúpeľne pridajte vaňu na nožičkách a do obývačky hoci aj sviežu červenú pohovku. Na okná zaveste čierno-biele pruhované závesy a ak máte miesto kachlí kozub, osviežte jeho výklenok masívnou dubovou rímsou a bielu stenu okolo ozdobte bridlicovým obkladom. Neutrálne farby doplňte prírodnými materiálmi a oživte akcentom výrazných farieb na doplnkoch a textíliách. Vďaka tomu začne domček dýchať novou, no stále vidieckou atmosférou.

Drevené srdiečka s maľovaným ornamentom a decentné doplnky pridajú interiéru ženský dotyk, zatiaľ čo kované čelo postele, masívne drevo a tmavé farby v interiéri zastupujú mužský vplyv. Efektné detaily v podobe vankúšov, obrázkov, záclon, prútených košíkov, ale aj hrejivých diek doladia vzhľad vnútra vidieckeho domu. Perfektným začiatkom, ako vytvoriť dokonalú spálňu, bude jej steny vymaľovať pastelovo modrou farbou. Tú doplňte závesmi v tmavšom odtieni.

Biela posteľná bielizeň, nadýchané páperové vankúše, prikrývadlo z ľanu či tkané koberčeky pri posteli navodia v spálni romantický esprit. Harmonický vzhľad v rámci celého interiéru podčiarknite nábytkom zo svetlého dreva a párom tematických obrázkov v rámoch. Tie tu jednoducho nemôžu chýbať.

ODPOVEDALA: REDAKCIA
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: chalupy chata vidiecke domy vidiecky štýl
Zdieľať článok
Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamoteUrob si sám

Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamote

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálomUrob si sám

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálom

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkoviUrob si sám

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkovi

Chalúpka ako z rozprávky: Plynúce roky jej prospeli a citlivá premena vyzdvihla jej duchaUrob si sám

Chalúpka ako z rozprávky: Plynúce roky jej prospeli a citlivá premena vyzdvihla jej ducha

Diskusia