13. 12. 2007
Zdieľať

Každý má dve tváre. Prinajmenšom. Poniektorí aj viac. A nie vždy je ľahké odhaliť ich. A nie vždy sú rovnako krásne. S ľuďmi je to už raz tak. Záhrada je v tomto však iná. Vie byť krásna vo dne aj v noci. Objaviť jej druhú tvár – tú „temnejšiu“ – môžete len pomocou nočných sĺnk.

Nie, nemýlite sa – ide o záhradné osvetlenie. Mnohými vyzdvihované a mnohými, žiaľ, nedocenené. Spoliehať sa na dve žiarovky pri bráne a nad dverami, prípadne na svetlo dopadajúce z pouličných lámp do záhrady, je málo. Osvetliť exteriér neznamená len dostať sa bezpečne k vchodovým dverám či do garáže, predĺžiť si chvíle na terase alebo pri kozube.

Z psychologického hľadiska je svetlo zázračný fenomén – zaháňa tmu a navodzuje pocit bezpečia. Navyše, osvetlený záhon s trvalkami, podsvietený strom či lampáš v altánku obrastenom ružami – to všetko môžu zažiť aj tí z vás, ktorí celé dni trávia v práci a domov sa dostanú až večer. Záhradu si predsa nemusíte vychutnávať len cez víkendy!
 


Nočná tvár záh(r)adná

120721


Nočná tvár záh(r)adná

120728


Nočná tvár záh(r)adná

120720

Nokturno nočných sĺnk

Tak ako v interiéri, ani vo výbave exteriéru nesmie chýbať osvetlenie. Ak chcete koncepčne riešiť celý pozemok okolo domu, rátajte s prípravou niekoľkých okruhov rozvodov inštalácie k všetkým zdrojom (čím väčší pozemok, tým viac okruhov; minimálny počet okruhov na správne osvetlenie záhrady sú dva). Výberu záhradných svietidiel by teda mala predchádzať konzultácia so záhradným architektom a vypracovanie kvalitného projektu. V opačnom prípade sa môže stať, že pre nesprávne nadimenzované svetlá vás namiesto záhrady osloví nespokojný sused.

Všeobecne možno vonkajšie osvetlenie v záhrade rozdeliť na prevádzkové (osvetlenie komunikačných priestorov, ako sú príjazdová cesta, chodníky okolo domu, garáž) a akcentové (cieľom je vyzdvihnúť zaujímavé záhradné prvky, ako sú sochy, fontánky či rastliny).

„Osvetlenie komunikačných priestorov možno zrealizovať dvoma spôsobmi. Prvou možnosťou je inštalácia svietidla na fasáde domu, ktoré je zakryté opálovým sklom. Tak sa rovnomerne osvetlí celý priestor okolo domu. Rovnako k príjazdovej ceste možno namontovať stĺpikové svietidlá s podobnými optickými vlastnosťami. Druhou možnosťou sú reflektory, ktoré vrhajú svetelný kužeľ požadovaným smerom,“ uviedol Ing. Pavel Boháč, špecialista na osvetlenie záhrad zo spoločnosti Delta Light Slovakia.
 


Nočná tvár záh(r)adná

120726


Nočná tvár záh(r)adná

120727


Nočná tvár záh(r)adná

120723

Svetelný nadštandard

Spomínali sme, že účelom akcentového osvetlenia je vyzdvihnúť zaujímavé záhradné prvky – kompozíciu rastlín, solitéry, sochy a iné umelecké prvky, kamenné steny a podobne. „Na zvýraznenie kríkov, stromov alebo skupín rastlín sú najvhodnejšie reflektory. Prvou možnosťou sú svietidlá primontované k zemi. Výhodou tohto riešenia je pevne daný rozvod káblov pod povrchom. Tak sa zamedzí riziku ich preseknutia pri kosení alebo zakopnutia, keď ležia len tak na trávniku.

Druhou možnosťou sú reflektory, ktoré sa dajú zapichnúť do zeme a ktorých napájací kábel sa vedie po povrchu zeme. Výhodou je možnosť meniť pozície reflektorov, čo sa dá dobre využiť napríklad pri zmene dispozície záhrady. Nevýhodou je spomínaný kábel a nutnosť rozmiestnenia zásuviek.


Nočná tvár záh(r)adná

120730

Treťou možnosťou sú svietidlá zapustené do zeme s asymetrickou optikou – nevyčnievajú nad povrch, a preto nie sú prekážkou pri chôdzi. Ich vyššia obstarávacia cena súvisí s odolnosťou svietidiel proti vplyvom prostredia a chôdzi,“ spresnil Ing. Pavel Boháč. Ako svetelné zdroje sa používajú prevažne halogénové žiarovky, ktoré dajú vyznieť naturálnej farbe rastlín. V prípade potreby sú k dispozícii aj farebné filtre slúžiace napríklad na farebné zladenie celej záhrady. Hra s farbami exteriérových svietidiel je chúlostivá záležitosť, ktorú sa oplatí nechať na odborníkov.
 


Nočná tvár záh(r)adná

120724

Stupeň krytia

Vonkajšie svietidlá sa na rozdiel od interiérových odlišujú odolnosťou proti vnikaniu cudzích telies a zatekaniu vody. Označenie IP (International Protection) klasifikuje triedu krytia exteriérového svietidla. Za značkou IP nasleduje dvojčíslie: prvá číslica špecifikuje stupeň ochrany proti prachu alebo pevným telesám, druhá číslica označuje ochranu proti prenikaniu vody (čím je vyššia, tým je aj väčší stupeň ochrany). Pre svietidlá pod prístreškom stačí krytie IP 44, pre stojanové svietidlá pod holým nebom krytie najmenej IP 55 a tie, ktoré sú zabudované v zemi, by mali mať krytie minimálne IP 67, čo znamená, že sú prachotesné a majú ochranu proti dočasnému zaplaveniu vodou. Do vody sú určené špeciálne svietidlá s IP 68 a triedou ochrany III, ktoré sú napojené na nízkonapäťový zdroj (s napätím 12 V) cez transformátor.


Nočná tvár záh(r)adná

120738

Žiarivejšie chvíle

Z množstva svietidiel líšiacich sa tvarom, ako aj zdrojom, sa v ostatnom čase čoraz viac začínajú využívať svetelné diódy – LED (Light Emitting Diodes). Podľa slov Ing. Eugena Maletiča (Delta Light Slovakia) majú niekoľko predností: „Medzi ich klady patrí predovšetkým dlhá životnosť (50 až 80 000 hodín), malá spotreba (1 až 3 W), malé rozmery a relatívne dobrá energetická účinnosť (t. j. premena elektrickej energie na svetlo). Svetelné diódy môžete bez obáv použiť do všetkých typov záhradných svietidiel.

Niekoho možno odradí vyššia obstarávacia cena (napríklad v porovnaní so žiarivkovými svietidlami), ale prevádzkové náklady pri LED diódach sú mnohonásobne menšie.“ Ak patríte medzi tých, ktorí trávia v záhrade veľa času, či už z vlastnej vôle, alebo ju využívate na spoločenské vyžitie, oplatí sa investovať. „Netreba sa báť ani typického studeného svetla bielej diódy. Dnes sú bežné aj diódy s teplou bielou farbou svetla (Tc = 3 300 K°), ktorá sa podobá farbe svetla žiarovky,“ dodal Ing. Eugen Maletič.
 

Odborník radí
Tentoraz Ing. Zuzana Uličná z firmy SLOS (www.slos.sk)
Pri osvetľovaní záhrady by som vychádzala z jej tvaru a takisto aj z jej účelu. Miesta na oddych, altánky, okolie kozubov by som osvetlila tak, aby sa tam dalo príjemne oddychovať. Samozrejmosťou je osvetlenie chodníkov a okolie bazénov. Ak má nejaký strom alebo krík zaujímavý tvar, tak by som ho ukázala. Stromy sa zvyknú osvetľovať svietidlami zabudovanými v zemi. Ak je koruna stromov bohatá a rovnomerná, svetelný lúč býva symetrický. Môže byť aj asymetrický – ten je vhodný na osvetlenie vyšších stromov alebo kríkov po celej ich výške. Ďalšou možnosťou je smerovateľný svetelný lúč, ktorý sa používa na vypichnutie detailu na zeleni, napríklad nejakého zaujímavé kvetu.
Na osvetlenie stromov sú vhodné výbojky teplej bielej alebo bielej farby. Na jar, v lete a na jeseň krajšie zvýrazní farbu svetla teplá biela výbojka a v zime zasa studená biela. Na osvetlenie menších plôch sa môžu používať aj halogénové žiarovky, ale najlepšie z hľadiska energetickej úspory sú LED svietidlá. Môžu mať buď monochromatické svetlo (jedna farba svetla – biela, teplá biela, jantárová a pod.), alebo môžu podľa určeného algoritmu meniť farby. Veľmi pôsobivá je osvetlená hladina jazierka pomocou LED svietidiel – ak je večer alebo ráno hmla, svetlo sa veľmi pekne láme na čiastočkách vody.

Stiahnite si slnko

Solárne články a akumulátory slnečnej energie v záhrade boli pred niekoľkými rokmi skôr výnimočnou záležitosťou. Dnes je situácia iná. Solárne lampy sú šetrné k životnému prostrediu. Pretože využívajú slnečnú energiu, ktorú nazhromaždia cez deň, mali by byť umiestnené tam, kde dopadajú slnečné lúče po celý deň. Solárne články dokážu po západe slnka poskytovať svetlo približne šesť hodín. To, čo je ich výhodou, je však zároveň aj nevýhodou – ich funkčnosť závisí od počasia: keď je zamračené, ich svietivosť slabne. Preto sa solárne lampy využívajú skôr na estetické účely.
 


Nočná tvár záh(r)adná

120718


Nočná tvár záh(r)adná

120719

Pohodlné ovládanie

Svetlá v záhrade možno ovládať klasickými vypínačmi alebo súmrakovým spínačom (systém regulovaný súmrakom). „Ak poklesne intenzita denného svetla pod určitú nastavenú hodnotu, osvetlenie sa automaticky zapne. Na príjazdových cestách alebo chodníkoch sa môžu používať aj svietidlá s pohybovým senzorom, to znamená, že svietidlo sa zapne, keď zaregistruje v svojom snímacom uhle pohyb,“ spresnila Ing. Zuzana Uličná z firmy SLOS.

Moderné centrálne systémy umožňujú ovládať jednotlivé svetelné okruhy priamo z domu – v chladnom a nepriaznivom počasí teda nemusíte chodiť po záhrade. Na inštaláciu záhradného osvetlenia si radšej prizvite odbornú firmu. Svietidlá budú správne rozmiestnené aj zapojené. A o to predsa ide. Nech vám to žiari!

Kategória: Navrhovanie interiéru Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: exteriér lampa svietidlá svietidlo záhrada
Zdieľať článok

Diskusia