Ako rozčleniť do funkčných zón veľký otvorený priestor v byte

03.05.2019  |     

Dennú miestnosť mladá rodina túžila rozdeliť do menších zón, no zachovať pritom otvorený priestor. Architekti okrem odlišného materiálu použili aj zaujímavý deliaci prvok v tvare polkruhu a vytvorili tak v byte jedno netradičné a príjemné zákutie.

ZADANIE ČITATEĽA

Radi by sme si zariadili náš nový 4-izbový byt pre nás a naše deti. Máme v ňom pomerne veľký otvorený priestor, v ktorom by sme si vedeli predstaviť kuchyňu, jedáleň i obývačku. Prosíme o radu, ako ho zariadiť štýlovo a rozumne tak, aby boli jednotlivé zóny aspoň vizuálne oddelené. Chceli by sme si ponechať nábytok, ktorý už máme z predchádzajúceho bytu vrátane sedačky. V kuchyni by sme radi mali ostrovček s varnou zónou, otočený smerom do obývačky. Interiér by mal byť funkčný a útulný, vhodný pre malé deti. Uprednos­tňujeme svetlé a ľahko udržiavateľné materiály. 

PROFI RIEŠENIE

Rozľahlý priestor pôsobí charakterom bývania ako v rodinnom dome, vyhovujúcu otvorenú dispozíciu bytu sme ponechali. Keďže čitatelia túžili priestor rozčleniť do jednotlivých funkčných zón, použili sme rôzne podlahové materiály, nábytok a netradičnú deliacu kovovú stienku. Tá nielenže vytvára priestor jedálne, ale vizuálne oddeľuje denný priestor od vstupného priestoru a chodby. Zvolili sme jemné svetlé odtiene dreva v kombinácii s minimalistickou bielou farbou, ktoré priestor presvetľujú a dodávajú mu nadčasovosť. Našou snahou bolo obklopiť majiteľov kvalitnými a trvácnymi materiálmi, ktoré sú jednoduché, praktické a zároveň vnášajú do interiéru jemný pocit luxusu. Vzhľadom na rodinný život, ktorý sa tu má odohrávať, by nemal priestor pôsobiť chladným neosobným dojmom. Docielili sme to teplými tónmi, doplnením kovových prvkov so zlatým metalickým povrchom a elegantným nábytkom navrhnutým na mieru. Otvorená rodinná dispozícia je navrhnutá v nadčasovom vyhotovení moderného, no zároveň útulného konceptu bývania.

 

ARCHITEKTi
Ing. arch. Martin Donoval
Ing. arch. František Dorko + tím
www.archilab.sk

„Priestor v polkruhu sme navrhli ako pomyselné srdce bytu, okolo ktorého sa bude odohrávať väčšina rodinného života.“

Martin Donoval, architekt

NÁVRH A VIZUALIZÁCIE MARTIN DONOVAL, FRANTIŠEK DORKO
ZDROJ časopis Môj dom 4/2019

Tagy:
funkčné zóny riešenie interiéru denná miestnosť

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 9/2019
v predaji


Zimný rez stromov a krov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky