Elegantná rekonštrukcia trojizbového bytu s nápaditou detskou izbou

24.05.2019  |     

Majitelia jedného z trojizbových bytov vo viladome v Prahe 6, ktorý bol postavený ešte za čias prvej republiky, potrebovali moderný domov pre rozrastajúcu sa rodinu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Veľkou výhodou bolo, že byty vo viladome sú od počiatku vzdušné a svetlé, takže architekti nemuseli riešiť to, čo vo väčšine starých domov: kompletnú zmenu dispozície a masívne vybúravanie všetkých múrov, ktoré nie sú nosné. 

Čiastočnej zmene dispozície sa nevyhli

Napriek tomu však architekti zo štúdia Šimoník architekti s.r.o. považovali za potrebné urobiť aspoň čiastočnú zmenu dispozície. Vyplynula zo súčasného trendu spojenia kuchyne s obývacou izbou, aby mohla rodina tráviť čo najviac času spolu. 

 

Táto zmena si vyžiadala presun pôvodnej kuchyne na nové miesto a posunutie niekoľkých priečok. Posunutím kúpeľne vznikla malá praktická pracovňa so skrytým technickým zázemím.  

Praktickosť na prvom mieste

Po dispozičných zmenách bolo ďalšou dôležitou úlohou vytvorenie dostatočných úložných priestorov a celková praktickosť interiéru. Všetky použité komponenty tvoria jeden kompaktný celok a navzájom komunikujú.

Nosným materiálom, ktorý byt harmonizuje je dubové drevo. K nemu tvorcovia premeny vybrali ako citlivý doplnok bielu farbu. Nevtieravá elegancia miestami prekvapí zaujímavými detailmi, vďaka ktorým je byt osobnejší a originálny: zaoblený tvar čela rodičovskej postele ako protipól k pravouhlej geometrii, dubová nika so zrkadlom v chodbe, dve skrinky na topánky, pričom jedna „levituje“, druhá je na nožičkách... 

Biela dominuje aj v kuchyni

„Obývaciu miestnosť s kuchynskou časťou sme poňali jednoducho, elegantne a s dôrazom na praktickosť. Tá je vyjadrená množstvom úložných priestorov, či už na kuchynské príslušenstvo alebo na knihy a drobné dekorácie. Kvôli rozšíreniu pracovnej plochy a prepojeniu s obývacou časťou sme priestor kuchyne navrhli do tvaru písmena U – jedno rameno tvorí jedálenský stôl,“ vysvetľujú autori premeny.

Jedálenský stôl je s kuchynskou linkou prepojený netradične – vytvára zaujímavý detail sendvičového vrstvenia materiálov. Hlavný obytný priestor sa dá od ostatných častí bytu oddeliť posuvnými dverami. 

Na detskej sa vybláznili

Farebnou výnimkou bytu je výrazná detská izba. Kristýna Šimoník priznáva, že práve táto časť premeny ich bavila najviac a tu si dovolili povoliť uzdu fantázii. Tyrkysová nika s dvoma lôžkami vytvára príjemný oddychový priestor pre dvoch malých mužov. Vďaka tomuto riešeniu je vo zvyšnej časti izby dostatok priestoru na hry. 

 

Rekonštrukcia bytu Dejvice v skratke

architektonický ateliér: Šimoník architekti s.r.o.

architekti: Ing. arch. Zdeněk Šimoník, Ph.D., Ing. arch. BcA. Kristýna Šimoník

lokalita: Praha 6, ČR

plocha: 85 m2

realizácia: december 2018 

Sabína Zavarská
Foto: Ing. arch. Jakub Šebek

Tagy:
úložné priestory rekonštrukcia bytu zmena dispozície detské izby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Členitý moderný dom vo Vrakuni s dvomi terasami a bazénom

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 6/2019 v predaji


Romantická záhrada z Modry




Predplatné

kúpiť

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky