Komfortný byt s dôrazom na kvalitné materiály a praktické riešenia pre rodinný život

28.05.2019  |     

Napriek tomu, že byt je v bratislavskej novostavbe, potrebám štvorčlennej rodiny úplne nevyhovoval.

Neveľká, ale zásadná zmena

Zmena dispozície síce nebola veľká, ale priniesla absolútny zvrat: veľkorysý denný priestor, v ktorom môže celá rodina pohodlne tráviť spoločné chvíle. 

Pôvodná kuchyňa mala tvar U a bola nelogicky umiestnená chrbtom k oknu. Vďaka zmene dispozície priamo komunikuje s obývačkou. 

 

Kuchynský pult má viacero funkcií zároveň: môže slúžiť na pohodlnú prípravu jedla, rýchle raňajky počas týždňa alebo ako barový pult pre návštevy. V jeho ľavej časti navyše schovaný domáci bar.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Neutrálny a nadčasový koncept

Pri navrhovaní úprav bytu je vždy veľmi dôležitá komunikácia medzi architektom a klientom. V tomto prípade nebol žiaden problém. Ten totiž pôsobí v oblasti realít a mal jasnú predstavu o bývaní, aké potrebuje jeho rodina. 

„Prešli sme si spoločne všetky požiadavky a predstavy. Na ich základe sme navrhli komfortný byt s dôrazom na kvalitné materiály a praktické riešenia pre rodinný život. Pri návrhu interiérov sa vždy snažíme vytvoriť neutrálny a nadčasový koncept, ktorý zároveň poskytuje flexibilitu pre jeho dozariaďovanie. Takto môže priestor vždy odzrkadľovať osobnosť klienta, ročné obdobia či nálady a meniť časom svoju tvár. My dávame plátno a klient je maliar, ktorý si ho môže pomaľovať, ako chce,“ vysvetľuje architekt. 

Jednoduchosť s možnosťou dotvorenia

V hlavnom dennom priestore dominuje jednoduchosť, ktorá je tiež spojovacou niťou všetkých projektov tohto štúdia. Vďaka minimalistickému riešeniu kuchyne a uzatvoreným skrinkám priestor z pohľadu obývačky vždy vyzerá upratane a čisto. Nechýba tu magnetická kresliaca tabuľa pre deti. Knižnica z obývačky, ktorá plynulo prechádza do kuchynskej dosky, zároveň ukrýva kúpeľňu.

Drevený dekór, dubové parkety v kombinácii so zemitými odtieňmi pôsobia harmonizujúco. Na druhej strane, majitelia majú stále možnosť vniesť do interiéru novú výraznejšiu farbu a tak doladiť a zosobniť jeho individuálny charakter. 

Príjemný na pohľad, ale aj na dotyk

Autori premeny dbali nielen o vizuálnu krásu interiéru, ale aj o hmatový zážitok. Pri výbere materiálov sa sústredili na kvalitu a zároveň starostlivo volili materiály príjemné na dotyk. Vďaka nábytku na mieru sa podarilo využiť každý centimeter bytu. Netradičným spôsobom je riešené, napríklad, miesto pre práčku a sušičku. Nachádza sa pri vstupe do bytu a mysleli by ste si, že je to len vstavaná skriňa. Medzi práčovňou a stúpačkou vnikol malý pracovný kútik. 

 

Byt Machnáč v skratke

architektonické štúdio: Juraj Tesák Architekti

autori: Juraj Tesák

lokalita: Bratislava

rok realizácie: 2017

výmera: 95 m2


Sabína Zavarská
Foto: Andrea Kučišová

Tagy:
byty zmena dispozície novostavby riešenie interiéru Machnáč minimalistický štýl nábytok na mieru

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Na Kysuciach stojí mobilný obytný modul, ktorý prináša viaceré originálne riešenia

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 1/2020
v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

Najnovšie príspevky