Byt pre ľudí, ktorí ocenia netradičný priestor a svieži dizajn

20.06.2019  |     

Návrh interiéru vzorového bytu s atypickou dispozíciou vytvorili architekti s cieľom osloviť ľudí, ktorí ocenia netradičný priestor doplnený sviežim dizajnom.

Pracovňa na chodbe, špajza v linke

Pôdorys vzorového bytu má nepravidelný tvar so šikmými stenami, ktoré sa architekti v návrhu snažili využiť v prospech interiéru. Prvým priestorom po vstupe do bytu je vstupná hala so šatníkovou skriňou a hosťovskou toaletou.

Denná zóna je prístupná cez chodbu so šikmou stenou, na ktorú architekti umiestnili celoplošné zrkadlo. Na kratšiu stenu oproti zrkadlu navrhli šatníkové skrine, ktoré zabezpečia dostatok úložných priestorov. Nočná zóna obsahuje dve spálne pravouhlých tvarov, kúpeľňu s práčkou a nočnú chodbu s trojuholníkovým pôdorysom, z ktorej je prístupná malá teraska.

Napriek komplikovanému tvaru nočnej chodby sa sem podarilo dostať aj knižnicu a pracovný stôl. Uprostred dispozície sa nachádza blok so špajzou a kúpeľňou. Podľa pôvodného zámeru bola špajza prístupná z kuchyne cez klasické dvere, čo kuchynskú časť nešťastne delilo na dve časti. Autori interiéru tieto dvere zrušili a nahradili ich dvierkami v rámci kuchynskej zostavy, ktoré vyzerajú ako súčasť kuchyne. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

„Zrkadlové plochy priestory opticky zväčšujú, otvárajú a v tomto prípade aj spájajú. Zrkadlá sme navrhli na najväčšiu súvislú stenu v byte, ktorá prechádza z predizby do dennej zóny. Veľkorysé a celoplošné použitie zrkadla na stene, ktorá je v pôdoryse šikmá, vytvára jedinečné priehľady do dennej a nočnej zóny priamo od vstupu do bytu. Po vstupe do predizby má návštevník pocit, akoby vstúpil do obývačky.“ 

Autori interiéru 

Katarínin pohľad

Navrhnúť zariadenie priestoru s atypickým pôdorysom je určite väčšia výzva, ako v prípade tých klasických pravouhlých. V tomto prípade autori ukázali, ako sa dá práve z atypickej dispozície vyťažiť maximum. Nápad so zrkadlami na šikmej stene dodáva bytu závan akejsi rafinovanosti. Chvíľku vám možno trvá, kým sa v obrazoch odrážajúcich sa v nich zorientujete, následne však oceníte tento originálny prvok. Páči sa mi biela 3D stena spájajúca kuchyňu a obývačku a tiež farebná kombinácia zelenej a koňakovo hnedej na stoličkách. Byt pôsobí mimoriadne vzdušne a nadčasovo a myslím si, že budúci majitelia v ňom už nebudú mať veľmi čo dolaďovať...

AUTORI

Ing. arch. Zuzana Čviriková
Ing. arch. Rudolf Lesňák
www.rules.sk

 

Vzorový byt

Rozloha: 96 m2 + terasa 4,3 m

Lokalita: Bratislava, Blumentál

PRIPRAVILA: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: TOMÁŠ MANINA
ZDROJ: časopis Môj dom

Tagy:
byty návrh interiéru Blumentál vzorové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 7/2019
v predaji


Čo musíte robiť v záhrade na jeseň




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky