Premena panelákového bytu na priestranný a svetlý priestor za 35 000 €

03.07.2019  |     

Sídliská z čias socializmu sú všade rovnaké. Väčšina bytov má veľmi podobnú dispozíciu. Prakticky sa všade opakujú tri až štyri základné typy. Kameňom úrazu býva pôvodné jadro, ktoré sa nachádza v niektorých bytoch i dnes. A to aj po čiastočnej rekonštrukcii.

Podobný panelákový byt sa stal predmetom rekonštrukcie, ktorú riešil architekt Pavel Pácalt. Majitelia – dvaja mladí ľudia s otvoreným myslením – si kúpili na jednom z pražských sídlisk klasický trojizbák. 

Z bežného tmavého panelákového bytu však túžili mať priestranný svetlý byt bez zbytočnej straty podlahovej plochy. Zadanie, ktoré je samo o sebe v rozpore s panelákovou realitou, poňal architekt ako výzvu. Navyše, išlo o byt na najvyššom ôsmom poschodí.

Na začiatku bolo treba skúmať

Ešte pred začiatkom samotnej rekonštrukcie bola potrebná aktívna spolupráca so statikom a analýza konštrukčnej sústavy paneláku. Našťastie sa ukázalo, že je možné odstrániť celý jeden panel, pretože nie je nosný, i keď je poriadne hrubý.

Do jednej steny vyrezali nové dvere. Ďalej bolo treba vyrovnať podlahy cementovými stierkami, pretože na niektorých miestach bol rozdiel až tri centimetre. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Ako sa zmenila dispozícia bytu?

Výhodou tohto bytu je pôdorys v tvare písmena „L“. Technicky vzniklo denné a nočné krídlo. Hygienické zázemie autor premeny posunul na úroveň bývalej kuchyne, čím vzniklo viac priestoru pre novú spojenú dennú miestnosť, zahŕňajúcu kuchyňu, jedáleň a obývačku.

Vďaka dispozičným zmenám sa architektovi podarilo vniesť svetlo aj do pôvodne tmavej predsiene. Do kúpeľne prúdi svetlo cez vnútorné okná. Spálne zostali v pôvodných rozmeroch, v kúte dispozície vznikla menšia pracovňa. 

Efektívne využitie podlahovej plochy 

Úspora priestoru a jeho efektívne využitie je cieľom každej modernej rekonštrukcie. Akými trikmi sa to podarilo dosiahnuť Pavlovi Pácaltovi? 

Zásadné úsporné riešenia predstavujú tri miesta: vstavaná skriňa s chladničkou a špajzou, využitie nevyužitých dutín pre skrinky v kúpeľni a práčku. Tretím miestom je malá pracovňa, ktorá zároveň plní funkciu šatne a odkladacieho priestoru pre celý byt.

K efektívnemu využitiu priestoru poslúžilo aj zrušenie väčšej predsiene v prospech obývacej časti, kde domáci trávia omnoho viac času. V prípade potreby sa dá priestor dennej miestnosti od ostatných odčleniť posuvnými dverami.  

Investorom sa v byte býva dobre. Nečudo, premeniť panelákový byt na takýto priestranný priestor plný svetla sa dá nazvať malým zázrakom. Veľkú úlohu pri rekonštrukcii zohrávala aj kvalita materiálov. Architekt kladie dôraz na prirodzenosť – žiadne umelé napodobeniny.

Rekonštrukcia panelového bytu v skratke

architektonický ateliér: kontinual

architekt: Ing. arch. Pavel Pácalt

lokalita: Praha, ČR

realizácia: 2017

investícia: celkovo 900 000 CZK (približne 35 140 eur)

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Pavel Pácalt, Jaroslav Hejzlar

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu panelákové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prírodná záhrada v Modre plná kvetov, plodov a dekorácií

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky