03. 12. 2007
Zdieľať

Pozrime sa pravde do očí! Koľko je u nás doma vecí a vecičiek, ktoré vôbec nepotrebujeme alebo o ich prítomnosti dokonca ani netušíme? Zamyslime sa, koľko miesta z úložných priestorov v byte zaberá len oblečenie. Košele, nohavice, kabáty, saká, bundy, svetre, to všetko ukradne aj tretinu celého úložného priestoru. Pomaly, ale isto sa z nás stávajú otroci predmetov a nároky na úložný priestor sa logicky zvyšujú. Nemusíme hneď prepadať panike, riešením môžu byť premyslené odkladacie priestory alebo zmena našich nárokov.

Spálňa by mala už pri prvom pohľade vyvolávať pocit pohody. Ak ju budeme premieňať na pracovňu alebo žehliareň, vždy keď do nej vstúpime, zosypú sa na nás všetky povinnosti a starosti a najdôležitejšia funkcia sa vytratí. Ťažko prístupné a nedostatočné odkladacie priestory v spálni veľmi ľahko premenia túto miestnosť na sklad, v ktorom si koledujeme o nočné mory.


Na spanie aj uloženie vecí

123347

Znovuobjavený šatník alebo stará známa skriňa?

Šatník je ideálne riešenie na odkladanie všetkého, čo nechceme mať na očiach, ale zároveň to chceme v prípade potreby rýchlo nájsť. Stúpajúca popularita šatníkov ako samostatných miestností je výsledkom snahy architektov znova začleniť šatník do dispozícií bytov (pretože šatník nie je žiadnou novinkou, len sa od neho v masovej výstavbe bytov trocha upustilo ako od zbytočného luxusu), a tým odľahčiť interiér od skríň a množstva vecí. Ideálne je, ak šatník tvorí akýsi hygienický filter medzi spálňou a kúpeľňou.


Na spanie aj uloženie vecí

123345

Dobre navrhnutý šatník dokáže vyriešiť aj všetky problémy s ukladaním vecí a môže ušetriť až 4 m2 z obytnej plochy bytu – samozrejme, ak sa navrhne a zrealizuje počas jeho stavby alebo radikálnej rekonštrukcie. Dodatočne sa realizuje ťažšie a nemusí dosiahnuť ideálne parametre. Súčasťou šatníka by rozhodne malo byť zrkadlo, kvalitné osvetlenie a vetranie.
 

Do spálne určite patrí:

  • posteľ ako základ (často jediný kus nábytku v spálni);
  • nočné stolíky alebo aspoň poličky v dosahu postele, kam sa dá odložiť kniha, pohár s vodou alebo budík;
  • ak to priestorové možnosti dovoľujú, je vhodné mať v spálni alebo v blízkosti spálne úložné priestory na šatstvo, či už vo forme šatníka, alebo skríň. Nemali by ste však zabudnúť na staré známe pravidlo, že menej býva občas viac – aby vám v spálni ostal aj vzduch na dýchanie;
  • vhodné, najlepšie nepriame osvetlenie spolu s nočnými lampami (dobré je zamyslieť sa aj nad rozmiestnením vypínačov – najlepšie je, ak sú dostupné z postele, pretože ak musíte chvíľu pred zaspaním vstať a ísť zhasnúť, môže sa stať, že spánok už nepríde).


Na spanie aj uloženie vecí

123354

Ak vám priestorové možnosti bytu nedovolia vybudovať si priestorný šatník v blízkosti spálne, riešenie s podobnými vlastnosťami môžu predstavovať vstavané skrine. Vstavaná skriňa dnes už, našťastie, nepredstavuje iba z núdze cnosť, ale premieňa sa na interiérový akcent spálne alebo hľadá súlad s celkovým konceptom spálne, či už z hľadiska materiálov, alebo farieb. Dobre priestorovo a ergonomicky navrhnutá vstavaná šatníková skriňa dokáže urobiť s priestorom spálne doslova divy.

Nezaberá zbytočne miesto, no napriek tomu je priestranná a jej vnútorné vybavenie si môže každý ušiť na mieru. Výrobcovia sa snažia riešiť výplň dverí zaujímavými materiálmi a ich vzájomnými kombináciami tak, aby skrine nepôsobili rušivým dojmom, ale, naopak, aby tvorili dekoratívne prvky interiéru. Ich veľké plochy sa dokonca začínajú využívať ako podklad na umiestnenie umeleckých výtvarných diel.


Na spanie aj uloženie vecí

123351

Ak sa v žiadnom prípade nechcete púšťať do stavebných úprav alebo sa vám vstavané skrine jednoducho nepozdávajú, neobávajte sa toho, že nebudete mať moderný interiér, ak na odkladanie oblečenia v spálni využijete klasické skrine. V priestrannej a vzdušnej spálni prekážať nebudú, môžu dokonca pomôcť pri zútulnení veľkého priestoru. V malej spálni je to však na zváženie – veľké a masívne skrine vám doslova zavalia priestor. Ak však nepotrebujete veľké množstvo oblečenia a pravidelne ho triedite a vymieňate, samostatne stojaca skriňa menších rozmerov vám postačí.
 

Do spálne určite nepatrí:

  • televízor;
  • veľké množstvo kvetov alebo rôznych ozdobných predmetov;
  • ťažké závesy a koberce;
  • pracovné povinnosti (tie rozhodne neprispievajú ku kvalitnému spánku);
  • nie je veľmi vhodné umiestňovať do odpočinkovej zóny pracovisko.

Aj odkladanie má svoju alternatívu


Na spanie aj uloženie vecí

123346

Nemáte miesto na vytvorenie samostatného šatníka, vstavané skrine sa vám nepáčia a klasickú skriňu nechcete? Alebo ste v prenajatom byte a nebudete predsa investovať do niečoho, čo vám nepatrí? Čo s vami? Vystavte si svoje kusy oblečenia a uložte ich do nezatvorených systémov. Na trhu sú rôzne systémy, ktoré sa dajú jednoducho zložiť a znova demontovať. Podmienkou otvoreného odkladacieho priestoru ako súčasti spálne je však dokonalý poriadok a udržiavanie množstva vecí v únosnej miere.
 

Oblečenie zavesené na ramienku potrebuje minimálnu hĺbku odkladacieho priestoru 60 cm. Ak máte vo svojej zbierke aj kožuchy, potrebujete až 70 cm, aby ste na nich nemali ošúchané plecia. Na zavesenie košele alebo saka je potrebná výška priestoru 85 cm, na šaty a kabáty 120 až 145 cm.


Na spanie aj uloženie vecí

123356

„Šuflíky“…

… alebo komody, ako dnes moderne nazývame bielizníky či skrinky so zásuvkami. V pôvodnom názve je vyjadrený aj zmysel týchto kusov nábytku, ktoré mali, majú a asi aj vždy budú mať svoje pevné miesto v spálni. Voňavá bielizeň, vreckovky či rôzne tajnosti sa najlepšie uskladňujú v komode. Záleží len na vašom vkuse, či zvolíte výrazne odlišný kus, alebo ho necháte splynúť s ucelenou kolekciou spálňového nábytku.

Nočné stolíky

Našťastie sa neujal názor, že nočný stolík je kus nábytku, ktorý poskytuje minimálny úložný priestor a pritom zaberá zbytočne veľa miesta. Nočný stolík si aj v súčasnosti obhájil svoju pevnú pozíciu v spálni. Môže mať formu rôznych políc, ktoré tvoria pevnú súčasť postele, alebo formu klasického stolíka so zásuvkami a štyrmi nožičkami. Moderný je aj akýsi odkladací schodík so zásuvkou, na ktorom je položená celá predná časť postele.

Kategória: Bývanie Nábytok Navrhovanie interiéru Spálňa
Tagy: posteľ spálňa spl
Zdieľať článok

Diskusia