Stolovanie v súčasnosti

29. 04. 2009
Zdieľať

Spôsob stolovania a zvyklosti pri jedle sú odrazom nášho spôsobu života. Jedáleň alebo jedálenský kút sú v moderných interiéroch súčasťou polyfunkčného priestoru a stolovanie, našťastie, získalo späť svoju stratenú dôležitosť. Aj keď jeden prekrásny kus nábytku sa, žiaľ, z jedálne vytratil – príborník. Ak sa však poobzeráte okolo seba, zistíte, že z obchodov celkom nezmizol a že výrobcovia držia krok s dobou a trendmi v jeho dizajne. A možno sa nevytratil ani z našich domácností, iba zmenil podobu a meno.



Stolovanie v súčasnosti

123884

Komfortný priestor nových jedální si žiada elegantné a komfortné stolovanie, takže teraz je ten správny čas na návrat príborníka, a to v akejkoľvek podobe. Spoločné rodinné stolovanie je v čoraz väčšej obľube, no rozhodne nemožno nazvať spoločným stolovaním situáciu, keď gazdinka každú chvíľu odbieha do kuchyne pre ten alebo onen tanierik či pre ďalší chod slávnostnej večere. Aj po skončení večere jej dobre padne, ak si ešte chvíľku môže posedieť a porozprávať sa s rodinkou pri spoločnom stole a nemusí sa pri tom vyhýbať pohľadu na kopce tanierov na stole. Pre toto všetko sa v jedálni zíde príborník – uľahčí servírovanie aj odkladanie riadu zo stola.


Stolovanie v súčasnosti

123876

Minulosť verzus súčasnosť

Poriadny príborník nemohol chýbať v nijakej poctivej meštianskej rodine, patril k základným kusom nábytku pri zariaďovaní nového bývania ešte aj začiatkom 20. storočia. Bol nenahraditeľný a mal svoju zaužívanú podobu: spodná časť o niečo širšia ako vrchná so zasklenými dvierkami. V spodnej časti sa väčšinou ukladal strieborný príbor po prarodičoch a servis určený na každodenné používanie. Horná zasklená časť bola vyhradená vzácnym kúskom porcelánového servisu a brúsenému sklu. Prišlo však obdobie, keď sa príborník presunul do kuchynskej zostavy a dostal podobu zásuviek a kuchynských skriniek. Zmenil sa totiž aj význam rodinnej kuchyne, ktorá začala slúžiť len na konzumáciu jedla akýmkoľvek spôsobom.

Pojem jedáleň sa začal spájať iba so slovom závodná alebo školská. Iná forma patrila k imperialistickým zlozvykom. Jedáleň je však naspäť v našich príbytkoch a príborník k nej patrí tiež. Ako teda vyzerá po toľkých rokoch? Z klasického nábytku sa stala vzácna starožitnosť, ktorá môže byť oživením aj v modernom interiéri; na druhej strane je k dispozícii aj množstvo moderných tvarov a materiálov.







Stolovanie v súčasnosti

123878


Stolovanie v súčasnosti

123879


Príborník môže byť atraktívnym kusom nábytku – buď ako výstredný solitér, alebo ako súčasť nábytkovej zostavy jedálne či kuchyne. Ponúkajú ho aj kuchynské štúdiá v podobe jednoduchej zasklenej skrine. V novom dizajne sa však príborník premenil skôr na nižšiu skrinku, ktorej vrchná doska slúži ako odkladacia plocha pri stolovaní. V otvorenom priestore môže zároveň opticky oddeliť kuchyňu alebo jedálenský kút. V klasickom ponímaní však určite patrí do samostatnej jedálne k stene, aby sa dal doplniť krásnym obrazom či zrkadlom a, samozrejme, osvetlením.







Stolovanie v súčasnosti

123877


Stolovanie v súčasnosti

123886



Tak trocha príborník

Interiér bytu sa nedá vždy zariadiť úplne podľa našich predstáv, často treba hľadať kompromisy. Elegantným kompromisom korešpondujúcim s modernými trendmi je využitie priestoru pod obľúbeným barovým pultom, kde môžu nájsť miesto skrinky plné tanierov, pohárov či iných servírovacích doplnkov. Môžu byť prístupné z oboch strán pultu. Nie vždy to musia byť skrinky s dvierkami, zaujímavou alternatívou sú police s košíkmi alebo drevenými krabicami. Spojenie príborníka a barového pultu je čosi, čo by naši praprarodičia zrejme nechápali. Pravdepodobne by sa chytali za hlavu, ako sa dajú spojiť také rozdielne veci, ako je barový pult, ktorý patrí do nočných podnikov, a príborník, ktorý je súčasťou elegantného stolovania rodiny v rodinnej vile. Dnes je však možné všetko a dokonca môže takto vzniknúť zaujímavý interiérový prvok.







Stolovanie v súčasnosti

123882


Stolovanie v súčasnosti

123885



Materiály


Stolovanie v súčasnosti

123881

Sú naozaj rozmanité, v popularite asi vedie – dnes najmä v retro tvaroch – dyhovaná drevotrieska s vysokolešteným povrchom, buď samotná, alebo v kombinácii so sklom. Samozrejme, masív je takisto stále obľúbený, a to najmä pri klasickom príborníku. Do povedomia sa pretláčajú aj rôzne alternatívne moderné materiály, ako je plast či kov, a zaujímavou inšpiráciou sú exotické dreviny.






Ak chcete byť naozaj v kurze aj s príborníkom, zvoľte variant, ktorý sa dá zavesiť na stenu. Príborník tak bude vyzerať, akoby sa vznášal, a nezaťaží priestor. Alebo si vyplňte niku policami a zatvorte ich za sklenené dvierka – vznikne príborník, aký nemá nikto.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: jedáleň jedálenská zostava kuchyňa príborník
Zdieľať článok

Diskusia