3 Jednoduché spôsoby, ako rozjasniť miestnosť bez okna

25. 09. 2019 Zdieľať

Miestnosť, v ktorej nie sú okná a prirodzené denné svetlo, je tmavá a pôsobí pochmúrne. Nedostatok prirodzeného svetla nás potom okráda o priestor a vzduch. Nedostatok slnka má vplyv aj na kardiovaskulárny, endokrinný, reprodukčný, imunitný a nervový systém, náladu a biorytmy, na obnovu pleti, vlasov ale aj nechtov. Okrem toho je pri nedostatku slnka narušená aj produkcia vitamínu D, jedného z najdôležitejších v tele.

V podmienkach, ktoré takto na nás dlhodobo vplývajú jednoducho prestávame fungovať. Našťastie to môžete zmeniť. 
„Úsmev je lacnejší a dáva viac svetla ako elektrina.“ 
 
 
(Paulo Coelho)
 
Samozrejme, k potrebnému pohodliu a komfortu sa iba cez úsmev nedostaneme. Naopak, sme presvedčení, že vďaka poznaniu niektorých profesionálnych trikov môžete situáciu napraviť a akúkoľvek miestnosť bez okien zmeniť na oázu pokoja. Vieme, ako na to!

1. Stavte na svetlé odtiene

V miestnosti bez okien by malo všetko naokolo kompenzovať nedostatok prirodzeného svetla, od kobercov až po farby na stene. Nie je to ale jednoduché. Najlepšie preto urobíte, ak budete venovať pozornosť najväčším povrchom a plochám. 
 
Maľujte všetky steny v miestnosti iba v teplých farbách: 
 
biela;
 
oranžová; 
 
alebo béžová. 
 
Farby, ktoré sa dajú zniesť za každých okolností. Vyberte si tiež svetlý nábytok. Aby bola miestnosť jasnejšia, uistite sa, že čalúnenie kresiel alebo pohoviek, ako aj vzory na iných povrchoch sú živé a farebné. Zodpovedať všeobecnému svetlému súboru musia ja podlahy, určite svetlé, ktoré priestor opticky zväčšia.

2. Vytvárajte kontrasty

Ak chcete zdôrazniť živé farby a vzory na stenách a iných povrchoch, vytvorte kontrast kombináciou tmavých akcentov a svetlých tónov. Napríklad tmavé okraje veľmi účinne zdôraznia teplú farbu stropu alebo tmavé telo nábytku bude vyzerať výrazne so svetlejším čalúnením atď. 
 
TIP: Skvelým spôsobom, ako sa pohrať s optickými ilúziami a zväčšiť priestor bez okien, sú aj moderné tapety na stenu. V kontraste s priľahlou stenou a ostatnými doplnkami, dodajú tomuto priestoru iný rozmer!

3. Vyberte si dobré osvetlenie

Pri výbere správnych svetelných zdrojov pre miestnosť bez okien sa vyvarujte klasickým závesným lustrom, ktoré ju vizuálne iba zmenšujú a zaberajú v nej viac miesta.
 
Naopak, aby bola miestnosť ešte jasnejšia, umiestnite do nej iné svietidlá: 
 
stojacie lampy;
 
bodové svetlo;
 
stolové lampy. 
 
Nepoužívajte obvyklé žiarivky, ale celé spektrum cenovo výhodnejší LED modelov osvetlenia, ktoré vo svojej konkrétnej farebnej intenzite dokonale napodobňuje slnečné svetlo. 
 
Dobrým spôsobom, ako rozjasniť izbu bez okien, v ktorej potrebujete denne fungovať (najčastejšie je to kúpeľňa), je zbaviť ju zbytočných priečok a stĺpov. Správne umiestnené a nasmerované zrkadlá vytvoria v byte alebo dome potrebný komfort a tie najlepšie svetelné podmienky. 
 
Veľmi vhodné sú aj izbové rastliny, ktoré si nevyžadujú slnečné žiarenie. Pomôžu vdýchnuť do týchto miestnosti život.  
 
Všetko, samozrejme, závisí od vášho zmyslu pre štýl a fantáziu, ktorý vám požadovanú útulnosť a pohodlie pomôže vytvoriť najlepšie. Inšpirujte sa pritom našimi radami a koordinujte svoje rozhodnutia s vhodnými doplnkami, ktoré vám zaistia požadovaný efekt bez najmenších problémov. 
 
ZDROJ PR článok spoločnosti Dovido s.r.o.
Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: osvetlenie
Zdieľať článok