Z obývačky urobili dve miestnosti a priestor v dome je teraz oveľa praktickejší

26.09.2019  |     

Interiér rodinného domu v Brne si vyžadoval premenu. Spočiatku mali jeho majitelia záujem len o zefektívnenie vyžitia priestoru obývačky, ale postupne sa ich zadanie rozrástlo aj do iných miestností.

Nakoniec to bolo viac miestností s celkovou úžitkovou plochou 98 metrov štvorcových. Takto interiér upravili architekti z ateliéru studio AEIOU – Jan Vojtíšek, Jakub Staník.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Priestor nespájali, ale predeľovali

Prvoradou zmenou bolo rozdelenie spoločenskej časti domu na dve. I keď dnes mnohí chcú čo najväčší spoločný priestor, neraz je aspoň čiastočné oddelenie týchto miestností funkčnejšie a praktickejšie. 

Podobne to bolo aj v tomto prípade. Predelením veľkej miestnosti vznikli dve nové – spálňa a obývačka spojená s jedálňou. 

Vylepšená funkčnosť obývačky

Samozrejme, aj organizácia nábytku v obývačke je úplne nová, priestor vyznieva omnoho útulnejšie, nehovoriac o praktickosti. Architekti posunuli sedaciu súpravu do rohu a vylepšili celú funkčnosť priestoru. 

Obývačka plne nadväzuje na priestor jedálne, medzi oboma funkčnými celkami stojí krb. Úložný priestor rieši pod stropom zavesená sústava políc so skrinkami v šachovnicovom vzore. Sú umiestnené nad sedacou súpravou. Na komode oproti si našiel miesto televízor. 

Dubové drevo, dyha a biela farba

Jedáleň je s obývačkou prepojená vizuálne – architekti v nich použili nábytok v rovnakom „duchu“. Okrem stola a stoličiek tu nájdete bielu komodu s drevenými policami a skrinkami. Použitie dubového dreva na stenách, podlahách a skrinkách priestor harmonizuje a spája (nielen na podlahe, ale aj na stenách nájdete dubové parkety francúzskeho typu).

Na rozdiel od obývačky a jedálne, v kuchyni použili iný materiál – je riešená v bielej farbe skombinovanej s dubovou dyhou. I keď nadväzuje na hlavnú dennú zónu, predsa len je vysunutá z jej objemu. Priestor kuchyne a jedálne oddeľuje aj barový pult s vysokými stoličkami.

Detská izba v štýle spoločenskej časti

Vedľa jedálne sa nachádza detská izba pre dve deti – predtým na tomto mieste bola spálňa rodičov. Podarilo sa ju rozšíriť jednoduchou stavebnou úpravou, vďaka ktorej zabudovali skrine hlbšie do steny. I tu architekti použili materiál a štýl, ktorý nadväzuje na hlavný denný priestor. 

V podobnom štýle je riešená aj kúpeľňa, na ktorej nás zaujal najmä obklad na stene za umývadlami a mini obkladačky na vani. Ostatné miestnosti zatiaľ neboli rekonštruované. 

Interiér RD v Brne v skratke

architektonické štúdio: studio AEIOU

autori: Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

spolupráca: Ing. arch. Tamara Bemerová 

lokalita: Brno, ČR

úžitková plocha: 98 m2

projekt: 2018

realizácia: 2019

Dodávateľ interiéru: TARGET DESIGN s.r.o., PB Profi s.r.o., PODLAHY PRŮŠA, s.r.o.

Sabína Zavarská
Foto: Martin Zeman

Tagy:
rekonštrukcia domu zariaďovanie interiéru búranie priečok

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky