Prvotné nadšenie vystriedalo sklamanie: Kúpou priestranného bytu všetko len začalo

02.10.2019  |     

Na začiatku bol priestranný byt, ktorému sa nedalo odolať. Majiteľku presvedčil vzdušnosťou a veľkorysou terasou na streche. Kúpila ho, ale neskôr vyplávali na povrch jeho nedostatky.

Preto vyhľadala architektonický ateliér Mooza architecture a začala práca na zdokonalení toho, čo dokonalé nebolo.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Po prvom nadšení mierne sklamanie

V prvom rade bolo potrebné vyriešiť nešťastnú dispozíciu kúpeľne, v ktorej veľkú časť zaberala prehnane veľká vaňa. Majiteľka bytu si priala mať sprchový kút. Ani kuchyňa nebola prakticky riešená a v celom byte chýbali úložné priestory. Spálňa sa nachádzala v neveľkej izbe so skosenými stenami. Architekti teda mali čo riešiť.

Do kúpeľne sa zmestil aj sprchový kút

„Dispozíciu kúpeľne sme prekopali od základov. Oproti obdĺžnikovej vani, ktorú sme umiestnili pod strešné okno, sa vošiel aj sprchový kút. Práčku a kotol sme posunuli a umiestnili za posuvnú stenu, takže nebijú hneď do očí. Riešením pre spálňu bolo otočenie postele o 180 ° - hlavou smerom do izby, kde je najvyššia svetlá výška. Za posteľ sme umiestnili kombinovaný perinák s nočným stolíkom, ktorý zároveň vytvára záhlavie postele,“ vysvetľuje zmeny architektka Klára Kuncová (Císařovská).

Nedostatok premenili na úspech

Hlavný obytný priestor bol síce pôvodne veľký a vzdušný, ale nachádzalo sa v ňom veľa rôznych dezénov a farieb dreva – iná bola podlaha, iné dvere, iné zábradlie. Práve preto architekti zvolili koncept koláže aj pri výbere farebnosti navrhnutého nábytku. Rôzne odtiene dyhovaných dvierok sa ukázali ako správne riešenie. 

V celom interiéri nájdeme tri druhy: rôzne morená čerešňa a orech. Samozrejme, najskôr mala aj majiteľka bytu obavy, či to nebude priveľmi „divoké“. Nakoniec sa však ukázal opak, práve vďaka tejto koláži sa podarilo celý priestor zaujímavo zjednotiť.  

Úložné priestory od chodby až do kuchyne

Najvýraznejším prvkom v hlavnej miestnosti je knižnica, kopírujúca sklon strechy a kolážovo rozdelená na niekoľko boxov. Do najnižšieho miesta pod šikminu strechy architekti umiestnili pohodlnú prestaviteľnú sedačku. 

Dostatok úložných priestorov zabezpečujú nové skrine vyrobené na mieru, ktoré začínajú už pri samotnom vstupe do bytu. Prechádzajú popod schody a pokračujú v kuchyni. Praktickým riešením v kuchyni je malý pultík slúžiaci na rýchle občerstvenie. Príjemne pôsobí aj lavica na príležitostné sedenie pod kuchynským oknom. 

Dýhované podkrovie v skratke

architektonický ateliér: Mooza architecture

lokalita: Praha, Strašnice

plocha: 80 m2

Sabína Zavarská
Foto: Robert Žákovič

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu zmena dispozície

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky