Malý byt na prízemí získal výhody rodinného domu!

10.01.2020  |     

Autori projektu sa rozhodli rozšíriť jeden z prízemných bytov viacgeneračného domu. Prepojili ho s dvojpodlažným pavilónom na druhej strane átria. Po premene dostal prakticky charakter rodinného domu.

Benimaclet - dnešná časť mesta Valencia, bola kedysi samostatnou dedinou. Charakterizovali ju ovocné sady a jedinečná architektúra. I keď je od polovice minulého storočia súčasťou veľkomesta, stále má svoju vlastnú historickú identitu. Vidiecka zástavba v Benimaclet je kombináciou typických vidieckych domčekov a neveľkých viacgeneračných domov.

Viacgeneračné domy sú vlastne trojpodlažnými budovami s nádvorím, v ktorých je šesť bytov. Problémom týchto stavieb je nízka kvalita, navyše pomaly chátrajú a ich obývateľnosť klesá. Mnohé z nich končia demoláciou, v lepšom prípade masívnou rekonštrukciou. 

Byt otvorili do dvora

Základom zobytnenia tejto časti domu bola zmena dispozície – obrátenie orientácie smerom do dvora. Samozrejme, bez dostavby novej časti medzi trojpodlažným domom a vedľajším pavilónom by to nešlo. V tomto „moste“ sa dnes nachádza kuchyňa. Prístavbou zároveň vzniklo príjemné tienenie vonkajších priestorov, a tak sa zvýšila aj využiteľnosť átria pre všetkých obyvateľov. 

Neprehliadnite:

 Vďaka multifunkčnému modulu vyťažili z malého bytu maximum

Surová a smaltovaná terakota

Architekti pri rozšírení stavby použili výhradne prírodné materiály s výraznou štruktúrou a v originálnej neošetrenej podobe. Najdôležitejšími sú pálená hlina a drevo, ktoré dopĺňajú biele steny. Dlažby a obklady sú z terakoty upravenej do navzájom kombinovateľných kusov s rozmermi 24 x 12 x 3 cm a 24 x 5,5 x 3 cm. V častiach interiéru, ktoré majú riziko navlhnúť, použili kusy vopred smaltované bielou farbou. 

Špeciálne upravená fasáda z pálenej hliny

Špecialitou projektu je keramická mriežka zložená z menších častí s rozmermi 20 x 20 x 8 cm, špeciálne rezaná pre tento projekt v 45-stupňovom sklone. Prečo takáto originalita? Nejde len o estetiku a jedinečnosť. Takto nasmerované obloženie dokáže do interiéru zachytiť čo najviac prirodzeného svetla. 

Tip: Všetko pre rekonštrukciu na jednom mieste

Príjemné oživenia interiéru

V interiéri zaujmú zvýraznené farebné prvky, ktoré oživujú celú bielo-béžovú kulisu. Napríklad: výrazný žltý krb či tyrkysové nožičky stoličky vedľa neho. Efektne je riešený i strop kuchynskej časti a podlaha pri kuchynskej linke, kde je nepravidelne použitá smaltovaná dlažba. 

Claudia House

Architekti: Arturo Sanz a Fran López
Plocha: 59,6 m2
Terénne úpravy: Gustavo Marina
Stolárstvo: Fuster Alonso
Lokalita: Španielsko
Realizácia: 2019

Sabína Zavarská
Foto: María Mira 

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu malé byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky