Pôvodne chceli presunúť len spanie, nakoniec dostal novú podobu celý byt

14. 01. 2020
Zdieľať

Nový člen rodiny vždy znamená aj interiérové zmeny v domácnosti. Potrebuje vlastný priestor, podobne ako aj odrastajúce deti. Niekedy rodičia obetujú svoju spálňu, aby mali deti dostatok priestoru pre seba a vytvoria si priestor na spanie v obývačke. Podobne to bolo aj v prípade premeny bytu v českom Cvikove.

Manželia po narodení tretieho potomka hľadali nové riešenie organizácie priestorov v byte. Všetky tri deti totiž nemohli fungovať v jednej malej izbe, navyše boli nútení uvažovať ekonomicky. Pôvodne oslovili dizajnérky Luciu Barešovú a Halku Freidingerovú zo štúdia IN2 s požiadavkou, aby im vytvorili návrh premiestnenia spania do obývačky a premenu pôvodnej spálne na detskú izbu. 


detská izba

detská izba
Adéla Leinweberová

Namiesto jednej zmeny úprava celého bytu

Z pôvodného plánu nakoniec vznikla dizajnová úprava celého bytu, ktorá vytvorila novú a veľmi príjemnú atmosféru. Jediná oblasť, do ktorej dizajnérky nezasahovali bola kuchynská linka a kúpeľňa. Pozitívom bolo, že aj popri premene, mohla rodina v byte fungovať (iba detské izby sa riešili, keď boli deti na prázdninách). 

Neprehliadnite:

Aj do malého bytu môžete šikovnou rekonštrukciou vtesnať všetko dôležité

Najmä vďaka dispozícii s centrálnou predsieňou, z ktorej sa samostatne vchádza do všetkých miestností. Z pôvodného bytu zostala taktiež laminátová podlaha, dlažba, dvere a obklady, dizajnérky neriešili ani žiadnu stavebnú úpravu. Napriek tomu byt pôsobí ako nový.


detská izba

detská izba
Adéla Leinweberová

Oživená tapeta a nábytok na mieru

Majitelia si želali ponechať aj jednofarebnú štrukturálnu tapetu na stenách, ktorá bola v každej miestnosti doplnená tapetou s rôznymi vzormi. Tieto doplnené vzorované tapety dizajnérky odstránili a obnovili štrukturálnu tapetu, nasledovalo vymaľovanie v jednotnom sivom odtieni. Dekorácie boli realizované formou nástennej maľby. Dôležitú zmenu dizajnérky dosiahli osadením nábytku na mieru. Úložné priestory v pôvodnom byte neboli dostatočné.


kuchyňa

kuchyňa
Adéla Leinweberová

Hra so vzormi, textúrami a originalita

Za povšimnutie stojí veľmi nápadná a príjemná hra nielen so vzormi, ale aj s textúrami. Látka dostala veľkú úlohu pri dotvorení celkovej atmosféry v kuchyni, v obývačke i v detských izbách. Rolety, čalúnenia, vankúšiky, matrace, koberce aj oválny obraz v kuchyni sú autorské návrhy Halky Freidingerovej. 

Látkové rolety v kuchyni a v obývačke ladia farebne i vzormi s ostatnými prvkami v miestnostiach. Farebnosť celého bytu dizajnérky poňali jednotne – základom je skĺbenie troch farieb: bielej, sivej a odtieňov modrej. 


obývacia izba

obývacia izba
Adéla Leinweberová

Vtipné a hravé detaily

V detskej izbe dominujú veľké hodiny s ciferníkom osadeným priamo na stenu. Zaujímavá je abstraktná drevená dekorácia, spájajúca postele umiestnené v rôznych výškach, ktorá môže slúžiť aj ako atypický rebrík. Podobný je aj v izbe staršieho syna, ktorý má posteľ umiestnenú vo výške a pod ňou príjemný kútik na leňošenie. Písacie stoly, ktoré sú riešené taktiež na mieru, majú príjemné oblé tvary.


predsieň

predsieň
Adéla Leinweberová

Interiér bytu v Cvikove v skratke

Dizajnové štúdio: IN2
Lokalita: Cvikov, ČR
Realizácia: 2019
Úžitková plocha: 78 m2

Sabína Zavarská
Foto: Adéla Leinweberová

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty nábytok na mieru rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Ktoré odrody hurmikaki sú vhodné do okrajových oblastí? Tieto odporúča ovocinárZáhrada

Ktoré odrody hurmikaki sú vhodné do okrajových oblastí? Tieto odporúča ovocinár

Obnovte svoj dom so Stavmatom: Prehľadné informácie o dotáciách nájdete na novom webeASB.sk

Obnovte svoj dom so Stavmatom: Prehľadné informácie o dotáciách nájdete na novom webe

Ukážková okrasná záhrada pri bungalove vás dostane! Majiteľka si ju navrhla aj zrealizovala samaUrob si sám

Ukážková okrasná záhrada pri bungalove vás dostane! Majiteľka si ju navrhla aj zrealizovala sama

Interiérové okenné parapety z drevených odrezkovUrob si sám

Interiérové okenné parapety z drevených odrezkov

Diskusia