Ako sme si zrekonštruovali náš košický byt s rozpočtom 30 000 €

27. 01. 2020
Zdieľať

Sme košická rodinka, obaja s manželom pracujeme v IT sektore a 2 roky sme strávili v Londýne. Ja som mala už predtým príležitosť žiť istý čas v USA a veľmi ma zaujal ich interiérový dizajn, ktorý často vychádza práve z tradičného anglického štýlu.

Rozdiel v interiérových štýloch

V Londýne som si popri práci urobila kurz interiérového dizajnu, ktorý mi pomohol lepšie sa zorientovať v jednotlivých štýloch. U nás ešte mnoho ľudí, žiaľ, aj veľa pracovníkov v predajniach nábytku či bytových doplnkov nepozná rozdiely medzi vintage, provensalským a koloniálnym štýlom a nazývajú to rôzne. Zvyčajne retro. Pritom je v tom celá veda. No umenie nie je v slepom nasledovaní štýlu, ale citlivom namixovaní jednotlivých prvkov tak, aby to lahodilo oku.

Testujem titulok

Nové bývanie po šiestykrát

Naším špecifikom je i to, že toto je už naše šieste spoločné bývanie, a tak sme si za 13 rokov spolu mohli vyskúšať, čo nám najviac vyhovuje, a prispôsobiť byt i jeho funkčnosť svojim potrebám.

S dispozíciou v tomto prípade nebolo treba hýbať, vyhovuje nám klasické usporiadanie kúpeľne oddelenej od WC a taktiež samostatnej kuchyne a obývacej izby. Detská izba oddelená od spálne obývačkou má tiež svoje výhody. Byt je orientovaný na juh a sever, a tak je v jeho obývacej časti celý deň slnečno, pričom kuchyňa, kúpeľňa a záchod ostávajú príjemne chladné, čo oceňujeme najmä v lete.

Prečítajte si tiež test
Pôvodne chceli presunúť len spanie, nakoniec dostal novú podobu celý byt
Malý byt na prízemí získal výhody rodinného domu!

30 000 € na rekonštrukciu bytu

Vysnívanú rekonštrukciu som plánovala takmer rok pred jej uskutočnením ukladaním obľúbených interiérov a detailov na Pintereste. Neskôr som si vytvorila 3D vizualizáciu. Náraz na realitu bol však tvrdý, pretože všetko sa nám v našich predajniach nájsť nepodarilo, a tak sa často robil kompromis. Na celú rekonštrukciu vrátane práce, materiálu a nábytku sme mali totiž obmedzený rozpočet 30 000 eur. Našťastie, keďže som povolaním projektová manažérka (síce na vývoj softvéru), rozpočet sa nám podarilo neprekročiť a rekonštrukciu sme zrealizovali v plánovanom rozpätí 10 týždňov. A to bola naša prvá bytová rekonštrukcia.

Vybrali sme si štýl nazývaný Traditional Urban, ale nájdu sa v ňom aj koloniálne prvky (napr. marocké zrkadlá, podlaha či koberec) alebo art deco prvky (kovový konferenčný stolík). Keďže sa mi tento štýl páči už takmer 20 rokov, verím v jeho dlhovekosť. Ak sa nábytok vyberá neutrálne, doplnkami sa dá interiér podľa potreby stále modernizovať.

Dôležité pre nás bolo nájsť nehnuteľnosť, kde sa interiér nebije s exteriérom. Na fotografiách to nevidno, ale naša 4-poschodová bytovka v tvare obdĺžnika je kompletne zrekonštruovaná v jednotnom dobovom štýle a lemuje malebné detské ihrisko. Je obkolesená stromami v husto porastenom starom nemocničnom parku, na ktorý máme výhľad z balkóna, a komplex je v štvrti pôvodných rodinných domov. Pešia vzdialenosť do centra nám ušetrí benzín, no napriek tomu máme často pocit, že vďaka tichu, ktoré v teplých mesiacoch vypĺňa len spev vtákov, žijeme voľakde na okraji mesta.

Pôvodné prvky ponechali

Náš byt sme zrekonštruovali po predošlých majiteľoch, no už oni mali za sebou čiastočnú prerábku, našťastie, ponechali niektoré pôvodné prvky, napríklad drevené parkety a funkčný vývod na krb.

Veľkou prekážkou bolo zohnať všetok nábytok tak, aby spĺňal naše požiadavky a podobal sa čo najviac na ten plánovaný. Bolo to síce menej pohodlné a oveľa časovo náročnejšie, no v našom byte pochádza zariadenie najmenej od 20 dodávateľov. Nezjednodušili sme si to tým, že sme zobrali čo najviac od jedného. V hľadaní toho pravého, no za rozumnú cenu sme sa síce trochu viac natrápili, ale výsledok stojí za to.

Dlažba, podlaha a nábytok

Čo sa týka služieb, tiež sa u nás vystriedalo niekoľko remeselníkov. Najväčší kus práce urobila partia robotníkov v kúpeľni, záchode a pri ukladaní dlažby v predsieni a v kuchyni. V kuchyni a v kúpeľni je podlahové kúrenie, no všetko bolo potrebné najprv vyrovnávať, keďže každá miestnosť (WC, kúpeľňa, kuchyňa i predsieň) bola v inej výške.

Ďalšia firma nám vyrobila vstavanú skriňu v spálni, tú v predsieni sa nám podarilo zachrániť po predošlých majiteľoch, no kvôli výmene podlahy sme ju museli rozložiť a zložiť. A s tým nie sú žiadne žarty, pretože pri rozkladaní som urobila chybu a celá sa na mňa zosypala. V ten večer som skončila na pohotovosti s narazenou bedrovou kosťou.

Manžel bol šikovný a funkčné zariadenie po predošlých majiteľoch sa mu podarilo predať. A tak si vstavanú skriňu zo spálne, sanitu aj kuchynskú linku so spotrebičmi odniesli ľudia, ktorí ich ešte využijú. My sme sa potešili, že funkčné veci neskončia na skládke a zarobených 2 000 eur sa nám hodilo do rozpočtu.

Mravčiu prácu odviedol maliar, ktorý opravoval aj špecifické omietky, ktoré boli ako kedysi v horných rohoch zaoblené. Vraj sa to tak robievalo s pivovou fľašou, aby sa tam nezachytávali pavučiny. My sme však potrebovali rohy ostré kvôli stropným lištám, ktoré nám spolu s podlahovými lištami prišli po založení dverí namontovať ďalší zruční remeselníci.

Pán, ktorý nám repasoval podlahu, síce tvrdil, že vysoká biela lišta sa k našim parketám nehodí, lebo nie je úplne rovná, a navrhoval len 4 cm bukový lem, no neupustila som od svojej predstavy. Napokon, tam, kde sú menšie preliačinky, máme aj tak umiestnený nábytok. Pán nám ale na prvý pohľad nepoužiteľnú drevenú podlahu zrepasoval nádherne. Je ako nová a navrch použil matný lak, takže sa ľahko udržiava.

Náš priateľ stolár nám na mieru vyrobil a namontoval prahy, ozdobné parapety z drevotriesky, vďaka ktorým sme tým plastovým mohli dať zbohom, a tiež veľkú hrubú kazetovú zárubňu medzi predsieňou a obývačkou. Tá vznikla ako môj nápad, že vybúrame klasické dvere uložené v tenkej stene a lemované hrubým nosným múrom s takýmto honosným otvorom. Dvere nám tu aj tak netreba, takže táto vysoká a širšia zárubňa doslova víta všetkých našich hostí a vytvára dojem vyššieho stropu.

Trochu sme odkukali techniku lepenia stropných a podlahových líšt a do tých okolo okien sme sa pustili sami. To, čo vyzerá ako drevený obklad okenných výklenkov, nie je nič iné, len pravouhlo zrezaná ozdobná lišta z tvrdeného polystyrénu nalepená špeciálnym lepidlom a zatretá bielou farbou. A zvládli sme to úplne sami asi za dve hodinky v celom byte, nehovoriac o nízkych nákladoch tejto efektnej zmeny. To je to, čo vytvára ten elegantný dojem na obrázkoch luxusných interiérov.

Čo s oknami?

Ale stále mi na tých našich plastových oknách čosi prekážalo. Nikde na Pintereste som nevidela, aby sa v štýle, ktorý som sa snažila docieliť, objavili hliníkové žalúzie. Občas treba zariskovať, a tak som vzala nožnice a všetky žalúzie v byte jednoducho odstrihla. Cez okná tak počas dňa do bytu prúdi oveľa viac svetla a na večer si jednoducho zatiahneme dlhé nepriehľadné závesy z Ikey, v obývačke máme látkové rímske rolety z OBI a v kuchyni ma čaká DIY projekt na výrobu žalúzií.

Keďže chcem vzorované a u nás som dostala len jednofarebné, kúpila som si biele, trochu ich skrátim a farbou na textil tam namaľujem podľa zakúpenej šablóny marocký arabeskový vzor. Celkové náklady 30 eur, no škoda, že k tomu nepredávajú aj voľný čas :).

Misia okná však stále nebola dokončená. Podarilo sa nám zohnať kazetové interiérové dvere, síce z drevotriesky, ale opäť za veľmi rozumnú cenu, a to aj vrátane rímskej nadstavby na zárubňu, ktorá je len v obývačke, no taktiež opticky zvyšuje celú miestnosť. Niklové kľučky na dverách mi akosi nekorešpondovali s klasickými slovenskými plastovými kľučkami na oknách,. Navyše, po odstránení žalúzií boli ešte výraznejšie a predošlým užívaním aj mierne zažltnuté.

Odhodlali sme sa na ďalší netradičný krok, a to na výmenu kľučiek na oknách za elegantné kovové s niklovým nádychom a ozdobným tvarom. Sú na tých oknách ako šperk, pritom táto výmena, ktorú sme zvládli opäť sami, nevyšla viac než 200 eur. A aby sme okná dotiahli do dokonalosti, prachom zhnednuté sieťky proti hmyzu sme zložili a vymenili za snehobiele (sieťka z Urob si sám). Manžel v sebe objavil nečakanú zručnosť, a tak nás výmena na jednom okne nevyšla ani 5 eur. Odmenou je však oveľa optimistickejší výhľad z okna.

Rovnakú odvahu sme nabrali aj pri inštalácii úchytiek na kuchynskej linke za mušľové bez patiny (lebo jedine s patinou boli k dispozícii u predajcu liniek), pri výmene nožičiek a úchytiek na kúpeľňovom i obývačkovom nábytku, keďže ten pôvodný sa do tradičného interiéru vôbec nehodil, a tak ďalej.

Držať sa svojho sna

Veta „To sa nedá,“ padla počas našej prerábky viackrát. Jedna vec je nechať si poradiť od odborníkov, druhá držať sa svojho sna, hlavne ak viete, že v iných kútoch sveta sa zrealizovať dá. A tak sme sa nakoniec dohodli aj s kuchynským štúdiom a ich montérmi, že kuchyňa až po strop je vo svete bežná záležitosť. Len u nás je poruke argument, že sa to tak nerobí, a ak sa pýtate prečo, tak vraj sa to nevetrá a môže sa pokaziť chladnička. Vetrák chladničky je pod ňou, 2 roky po rekonštrukcii nie je žiaden problém a my vysokí ľudia jednoducho oceníme šikovné skrinky až po strop miesto nezmyselného 30 cm priestoru nad linkou, na ktorý len sadá prach.

Rekonštrukcia kúpeľne a WC

Náročná bola aj prerábka kúpeľne a WC, keďže bolo použitých až 7 druhov obkladu vrátane „bombátok“ a keramických podlahových líšt. A tak som šikovným, no v našom prípade skeptickým robotníkom nakreslila každú stenu vymeranú na centimeter, aby bolo jasné, čo má ísť kam.

Táto veselá partia nám reštaurovala aj elektrické rozvody v celom byte, a tak ocenili, že každú zásuvku som im presne zakreslila a popri tom som sa naučila, aké rôzne vypínače a zásuvky vlastne existujú. Aj vďaka tomu máme početné zásuvky v spálni schované za nočným stolíkom v spodnej časti. Vedeli sme totiž, že okrem nabíjačky na mobil tam budeme potrebovať napájať monitor dychu a kameru pre naše deti. A tiež vypínač na stropné svetlo pri nočnom stolíku. Nikomu sa totiž nechce vstávať z postele, aby zapol svetlo.

Najväčšiu zásluhu však títo páni majú na veľmi šikovnom zamaskovaní tepelných rúr, dvojica ktorých lemovala takmer všetky izby. To je vec, ktorá mohla odradiť predošlých záujemcov o byt, a aj my sme dlho rozmýšľali, ako tie rúry zamaskovať. Šikovných majstrov sme motivovali tak, že sa pustili do odvážneho nápadu vybočiť rúrky smerom do steny prídavným kĺbikom a tam ich zasekať a elegantne zamaskovať. To sa im podarilo na jednotku s hviezdičkou. Jedine v kuchyni pri linke je to trochu viditeľné a nenápadne to skrývam za dekoračnou fľašou položenou na zemi. No v ostatných izbách sme tak získali priestor a konečne sa môže nábytok prisúvať až k stene!

Nie všetko staré treba vyhadzovať. Staré liatinové radiátory oveľa lepšie zapasovali do nášho štýlu, iba potrebovali svieži náter.

Unikátom je v našom byte plynový kotol, ktorý nám vyrába teplo a zohrieva vodu. Je šikovne skrytý za zrkadlom v kúpeľni, takže tam máme aj takú malú tajnú skrýšu.

Skvelou inšpiráciou pri hľadaní bytových doplnkov bol pre nás Westwing a zopár, hlavne svietidlá a zrkadlá, máme aj od nich.

Staré taniere po rodičoch sme vyleštili a nalepili nad kuchynský stôl. Neservírujem vertikálne, taniere mi však pripomínajú skromné pomery, z ktorých pochádzam, a tiež to, že domov nevytvára len katalógové usporiadanie nábytku, ale svojpomocne vyrobená dekorácia, a ako ma učili doma, hlavne láska a vôňa čerstvých dobrôt.

Text: Lenka Hlinková

Foto: Peter Čontoš

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia