Súťaž Interiér roku: Objekt bývalej stodoly vhodný na bývanie a prácu

25.02.2020  |     

Dizajnér Radek Leskovjan sa rozhodol zrekonštruovať objekt bývalej stodoly, tak aby bola vhodná na bývanie a prácu, a v budúcnosti tu postaviť rodinný dom.

Realizáciu zadal architektonickému štúdiu Kamil Mrva Architects.

Dom zasadený do svahu

Podľa nového zadania prístavby vznikli tri rôzne štúdie. „Z nich sme nakoniec vybrali železobetónový skelet a dom zasadený do svahu. Úlohou bolo rozšíriť súčasný objekt o dve spálne s kúpeľňou a šatníkom, ako aj o malé parkovisko tak, aby to boli dva domy a aby sa navzájom rešpektovali,“ približuje Kamil Mrva, ktorý na projekte spolupracoval s Václavom Kociánom.

Napriek tomu, že architekti ako ústredný konštrukčný materiál stavby použili pohľadový betón, z ktorého bola celá prístavba odliata, nie je objekt výstredný. Naopak, vzhľad domu je aj vďaka veľkým oknám svieži a moderný. Prirodzene zapadá do okolitej krajiny aj vďaka priznaným kamenným múrom.

Okrem dizajnéra Radka Leskovjana, ktorý v dome býva a zároveň ho využíva na svoju tvorbu, využíva unikátny a inšpirujúci priestor tohto obytného interiéru aj známy fotograf Lukáš Pelech. Vznikli tu fotografie pre také značky, ako sú Todus, TON, J. A. P., mmcité a ďalší výrobcovia nábytku a dizajnových doplnkov.

Interiér domu

Modernú architektúru stavby dopĺňa aj vnútorné zariadenie – interiér domu, ktorý presne zodpovedá rukopisu značky UAX!, za ktorou stojí Radek Leskovjan. „Nejde o konkrétne dizajnové kúsky, ale skôr o atmosféru interiéru a jednotlivé detaily. Voľná plocha je tu ako šachovnica, na ktorej som rozohral hru s figúrami o každý voľný centimeter. Spolupracoval som pritom hlavne s tuzemskými výrobcami,“ opisuje Leskovjan.

Celý dom charakterizuje pohyb vytváraný svetlom a tieňmi, ktoré ním v jednotlivých častiach dňa a noci prechádzajú. „Budovy stoja v bezprostrednej blízkosti stromov. Ich vetvami hýbe vietor, takže aj tu sa láme slnečný svit,“ vysvetľuje dizajnér.

Tip: Všetok záhradný nábytok na jednom mieste

Dom vykurujú infrapanely. „Ide o čierne sklá alebo zrkadlá, ktorá používame aj v sídle firmy UAX! v Bernarticiach nad Odrou. Steny, podlahy a predmety v jednotlivých miestnostiach domu sú vďaka nim príjemne ohriate a vzduch, ktorý dýchame, zostáva pritom chladný a má správnu hladinu vlhkosti,“ vysvetľuje Leskovjan.

Interiér prístavby domu pritom tvoria iba priečky z dômyselne vyrobených skríň. „Snažili sme sa využiť každý voľný štvorcový centimeter v dome. Celý vnútorný objem tvoria lakované dyhy. Jednotlivé presne na mieru vytvorené bloky na mieste šikovne poskladali stolári,“ chváli dizajnér.

Domu vládne čierna a biela

„Je to kombinácia typická i pre našu značku, preto som volil striedanie týchto farieb. Firemný dizajn je v dome takmer na každom kroku. Pri príchode návštevníkov privíta firemný obrázok Relax, ktorý vystihuje celkovú podstatu a atmosféru domu,“ vysvetľuje Leskovjan.

Dizajnér interiéru

Radek Leskovjan, dizajnér a grafik

Veľkosť interiéru: pôvodná stavba 60 m2 (kuchyňa v stodole)  + 83 m2 prístavba

Viac o súťaži Interiér roku 2019

Tagy:
rekonštrukcia stodoly interiér roku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkolepý byt s rozlohou dvoch bungalovov

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom špeciál 3/2019


Veľký sprievodca novými bytmi




kúpiť v eshope

Najnovšie príspevky