Rebelantky a tie tiché

23. 05. 2011
Zdieľať

Sú také, čo nechajú len tak so sebou mávať, kde-komu siahať na svoje citlivé miesta, niektoré sú odsúvané aj na vedľajšiu koľaj, iné, vyvedené z bežnej miery, plieskajú krídlami ostošesť, niektoré sa z toho aj poskladajú, ale nakoniec ani s jednými len tak nevykývate. Prečo? Lebo dvere. Lebo aj ony sú súčasťou interiéru; ba čo viac – je dosť možné, že sa na ne budete pozerať o niekoľko rokov dlhšie ako trebárs na sedaciu súpravu, televízor či komodu.

Odkladanie dverí na posledné miesto pri zariaďovaní interiéru? Staré sa napokon vzoprú v nádeji, že si ich všimnete, a nové sa ponúkajú do služby zo stránok katalógov a časopisov o bývaní… Napriek všadeprítomným hláškam o moderných otvorených interiéroch dverám sa darí. Možno práve vďaka tej proklamovanej otvorenosti sa naša pozornosť obráti aj k miestam, ktoré spájajú a zároveň predeľujú sféry domáceho bytia.


Rebelantky a tie tiché

152364

Sporo zariadený priestor s niekoľkými kusmi vybraného nábytku, premyslená dispozícia obytnej plochy, precízna úprava stien – to všetko nás privedie k hľadaniu správnej fazóny aj pre naše dvere. Chceme či nechceme, nebudeme sa môcť obmedziť výlučne na ich funkčnosť. Ak aj nemajú zastávať úlohu výstavného kúska, určite by mali byť zajedno s ostatným zariadením a rešpektovať dispozičné riešenie priestorov a ich vzájomné prepojenie v rámci logiky pohybu domáceho osadenstva a rozmiestnenia nábytku.
 

Ako vyzrieť na interiérové dvere
Keď sa na ne opýtate projektantov, tak vás s nimi odkážu do kategórie stavebný interiér. Bodaj by nie! Architekt navrhne dispozíciu obytného priestoru a už počas stavebných prác vzniknú dverné otvory, do ktorých sa neskôr osadia zárubne a na ne samotné dvere (krídlo). Tie sú však svojou povahou bližšie nábytkovému zariadeniu. Takto za konečný vzhľad a funkčnosť dverí rovnako nesie zodpovednosť koncepcia architektúry objektu, realizácia stavby, ako aj zariadenie interiéru. Čím skôr budete myslieť na dvere, tým máte väčšiu šancu vybrať tie správne a umiestniť ich aj na správne miesto. So šírkou sa neradno zahrávať – závisí od bezpečného prechodu dospelého človeka a šance sťahovať nábytok do priestorov oddelených dverami. Zaužívané rozmery dverí:

  • najmenšia svetlá šírka 60 (70) cm je určená pre šatník, sklad, komoru, kúpeľňu, WC,
  • 80 cm postačí pre obytné miestnosti v prípade, že nemusíte dverami sťahovať napríklad koncertné krídlo alebo rozmernú manželskú posteľ,
  • väčšie otvory môžu byť uzavreté sústavou dvoch alebo viacerých dverných krídel,
  • doteraz bežná výška dverí 197 cm prestáva byť pravidlom. Dôvodom pre zmenu sú jednak dvere dovážané napríklad z Talianska či Nemecka (výška 210 cm a viac) a jednak aj rastúca priemerná výška človákov. Nadôvažok – na svoje si prišli aj zástancovia pozdvihnutia dverí na celú svetlú výšku miestností. Takto môžu opticky vyrásť aj miestnosti, ktoré pôvodne nevynikali svojou výškou,
  • individualizácia členenia obytných priestorov si neraz žiada atypické rozmery dverí vyrobených na zákazku.

 


Rebelantky a tie tiché

152368

Krídla domova

Predstavte si, ako vstupujete do miestnosti; podvedome očakávate, že sa vám hneď za dverami naskytne výhľad do celej miestnosti, že vykročíte do priestoru, že sa jednoducho nezaseknete na polceste, nezakopnete o „dômyselne“ naaranžovaný stolík, pohovčičku alebo nebodaj o ďalšiu stenu. Smelo môžete vykročiť, ale iba ak krídlo dverí otvoríte smerom do miestnosti, do jej voľného priestoru. Reprezentačné umiestnenie radu dvojkrídlových dverí v strede stien síce zapôsobí v scénke, keď Angelika sťaby uniká pred kráľom komnatami versaillského paláca, ale pre našinca ochotného deliť sa so svojimi príbuznými o smiešnych 40 a kde-tu aj 80 či viac m2, sa oplatí umiestniť vstupné dvere do miestnosti aspoň takých 70 cm od deliacej steny. Za krídlom dverí osadených v rohu miestnosti ostane zvyčajne voľný kút alebo nanajvýš jeden kus nábytku. To je dôvod, prečo treba pri navrhovaní vzdialenosti dverného otvoru od bočnej steny miestnosti myslieť na centimetre.
 

Postavte sa ku dverám tak, aby ste ich otvorili smerom k sebe. V bytových interiéroch sa dvere bežne otvárajú do chráneného priestoru – teda do vnútra izby. Uvidíte dverové závesy (pánty): ak vidíte pánty po ľavej strane zárubne ide o ľavé dvere, ak máte dverové závesy po pravej ruke, ide o pravé dvere.

Rôzna hĺbka nábytku, ktorý by ste predsa len radi napratali do úzkeho pásu v zákulisí otvorených dverí, určuje odstup dverného otvoru od susednej steny. Asi 45 cm stačí pre police, knižnice alebo úložný nábytok s malou hĺbkou, 65 cm pre skrine či skriňové zostavy a ak očakávate, že za dverami by sa mohla ocitnúť posteľ, prípadne stôl, potom potrebujete minimálne 95 cm a dobrý návrh rozmiestnenia zariadenia. Mimochodom, architektov učia napríklad aj pravidlo hierarchie priestorov a otvárania dverí – z hlavných priestorov treba dvere otvárať smerom do vedľajších priestorov. Možno si spomeniete na najkrajšie chvíle strávené v škole, keď ste sa mohli spolu s ostatnými školopovinnými vyvaliť dverami na prestávku. Takýto chápavý počin architektov súvisí s pravidlom, že dvere sa otvárajú smerom z miestnosti iba vtedy, ak sa v nej pravidelne zdržiava viac ako 10 osadníkov alebo jej pôdorys je taký malý, že sa inak nedá (komora, WC, šatník). U vás doma to teda bude naopak – zo vstupnej haly či chodby si otvoríte dvere smerom do obytných miestností. Nevýhodou otváravých dverí je ich priestorová náročnosť. Smer otvárania sa musí doladiť s ostatnými dvernými krídlami, ktoré sa ocitli vo vzájomnej blízkosti. Takéto dvere vytŕčajú do priestoru a v prípade prievanu môžu byť hlučným spoločníkom.
 


Rebelantky a tie tiché

152366


Rebelantky a tie tiché

152367

Podľa typu zárubní sa otváravé dvere osadia na dva alebo tri pánty umiestnené na okraji krídla, ktoré má zvyčajne profilovanú hranu – polodrážku. Ak ju nemá, hovoríme o bezfalcových dverách, ktoré sú zalícované v zárubni. (GD Porte in Legno)

Dverné krídlo – pohyblivá časť dverí by sa mala pohodlne zatvárať a po zatvorení tesniť. Rozdiel medzi zvukovou nepriezvučnosťou steny a dvernej výplne by nemal byť viac ako 10 dB. Striedanie tvrdých a mäkkých materiálov zabezpečuje zvýšenie útlmu zvuku. (GD Porte in Legno)

Dverné posuvy a zásuvy

Posuvné dvere sa v našich končinách dostávajú čoraz viac do centra pozornosti interiérových dizajnérov a prerábačov domácností. Napriek menšej tesnosti medzi krídlom a zárubňou či nižšou akustickou pohodou, obľubu si získavajú vďaka šetreniu priestoru. Otvorené či zatvorené – manipulácia posunom pozdĺž steny alebo zásuvom do kazety v stene, v nijakom prípade neukroja z pôdorysu miestnosti. I keď otvoriť takéto dvere s plnou náručou vecí si vyžaduje akrobatickejší výkon ako u klasických otváravých.

Posuvné dvere vedené popri stene v koľajničkovom závese síce dovolia, aby sme sa jednoduchšie o ne starali, ale súčasne týmto systémom obsadia kus steny, ktorý patrí výhradne im. Pristavovanie nábytku sa tu už nekoná. Navyše, ak ide o výtvarne zaujímavé dvere, bolo by aj nenáležité postaviť pred ne iný kus nábytku. Posuvné dvere sa však môžu nainštalovať aj dodatočne. Elegantnejšie riešenie prinesie zásuvný sytém, na ktorý sa musí myslieť už počas stavby.
 


Rebelantky a tie tiché

152377


Rebelantky a tie tiché

152372


Rebelantky a tie tiché

152379

Sadrokartón je v časti určenej na zasunutie krídla vystužený špeciálnymi náhradnými profilmi, priskrutkovanými na nosník, ktoré umožnia zasunutie dverí do priečky a súčasne nahradia v tomto mieste stuženie stojkami.

Tie bežne spájajú sadrokartónové obklady v rozstupoch po 60 cm. Posuvný mechanizmus dverí je ukrytý v nosníku. Po vysadení krídla ho možno vybrať či opraviť. Krídlo s hrúbkou 4 cm možno zabudovať do steny hrubej 10 cm.
Puzdro dverí, určené do tehlovej steny, je zas vyrobené z profilovaného plechu. Pomocou očiek sa naň pripevní hustý kovový rošt. Ten niekoľko centimetrov presahuje do muriva. Konštrukcia sa spolu so stenou omietne, a tým sa zjednotí vzhľad steny. Na manipuláciu synchronizovaných posuvných dverí stačí otvárať alebo zatvárať jedno krídlo, druhé sa mu symetricky prispôsobí.


Rebelantky a tie tiché

152370


Rebelantky a tie tiché

152371

Bežné otváravé jednokrídlové dvere ukroja z pôdorysu asi 1 m2, ktorý sa uvoľní napríklad vďaka takýmto posuvným systémom dverí s priznaným posunom pozdĺž steny. (GD Porte in Legno)

K posuvným dverám patria okrem dverného krídla aj kvalitný vodiaci systém, zvyčajne umiestnený v nadpraží a v prípade ťažších dverí pribudne stabilizačný prvok proti vybočeniu krídla. Tvorí ho koľajnička, v ktorej sa pohybuje koliesko alebo tŕň. Vniknutiu prachu do puzdra bránia kefky, nárazom do okraja puzdra zas dorazy. (GD Porte in Legno)


Rebelantky a tie tiché

152374

Podstatou miznutia dverí v hmote steny je vynález stavebného puzdra z roku 1968. Odvtedy sa pudzro vyrába nielen v Taliansku buď opláštené pozinkovanou sieťou s rabicovým pletivom pre omietku na zabudovanie do murovanej priečky, alebo ako vystužená plechová škatuľa obložená sadrokartónom, určená do sadrokartónovej priečky.

Niekoľko správ o zrode interiérových dverí:

  • pri návrhu treba zvážiť vzhľad dverí, funkčné vlastnosti, rozmerovú stálosť, akustickú ochranu, účel miestností a frekvenciu, s akou sa dvere budú používať. S tým súvisí ich povrchová úprava, odolnosť proti oderu, dverné kovanie;
  • k bežnej ponuke výrobkov patria plné hladké alebo čiastočne zasklené drevené dvere, ktoré ukrývajú výplň z ľahčenej drevotriesky, MDF, HDF alebo z papierovej voštiny. Celodrevené dvere (z masívneho dreva, preglejky) charakterizujú dve alebo viac kaziet, inou možnosťou je drevená rámová konštrukcia so sklenou výplňou;
  • deformácie alebo praskliny dverí z masívneho dreva sú výsledkom nedôsledného návrhu a nesprávnej konštrukcie;
  • povrch dverí vylepší bezfarebný lak, farebný náter, fólia, laminát alebo dyhovanie;
  • kovový vzhľad povrchu dverí dosiahneme opláštením voštinových dverí tenkou doskou, na ktorej je kovová fólia;
  • konštrukcia zárubne môže byť rámová alebo oblôžková;
  • niekoľko druhov materiálu, z ktorých je možné zhotoviť zárubňu: oceľ upravená farebným náterom, hliník s farebným náterom alebo eloxovaným povrchom, drevený masív s transparentným alebo farebným náterom, aglomerované drevo (dyhované či s farebným náterom), zriedkavo z plastu s dekoračnými fóliami;

  • Rebelantky a tie tiché

    152369

    oceľové alebo hliníkové rámy zasklených krídel sú znakom moderného interiéru;

  • lemovanie dverného otvoru rámom nemusí byť vždy žiaduce; minimalistickú čistotu dosiahneme konštrukciou dverí, ktoré splynú s plochou steny bez toho, aby ich zárubňa bola rušivým prvkom. Decentným riešením sa môže stať tenký, perfektne do steny ukotvený hliníkový rám. O bezchybné otváranie dverí sa postarajú vynášacie oceľové závesy. Takéto kovanie je čitateľné z pohľadu zhora alebo priznané ako dizajnový prvok na inak hladkej ploche dverí. K existencii samotných dverí sa neraz prizná iba tenký kovový pásik v rovine steny. V prípade, že dvere sú predsadené, aj ten môže byť pred naším zrakom ukrytý;
  • skryté kovania posuvných dverí sú uložené v posuvnom prvku z ohýbaného oceľového plechu alebo z hliníkového profilu. Viditeľné typové posuvné prvky sa vyrábajú najmä z nehrdzavejúcej ocele.

 

Kategória: Nezaradené
Tagy: dvere interiér posuvné dvere
Zdieľať článok

Diskusia