Priestor zjednotený farbami

22. 09. 2008
Zdieľať

Pri zariaďovaní interiéru je pre niekoho problémom dispozícia, pre iného zase zladenie farieb nábytku, stien a podláh. Do hľadania tej správnej variácie vstupujú také faktory, ako sú módne trendy, účelnosť interiéru a v neposlednom rade aj individuálny vkus. A od realizácie sa očakáva ich súhra.






Dobrý deň,


Priestor zjednotený farbami

161624
Silvia Husárová

chcela by som sa s vami poradiť o farebnom zladení zariadenia v kuchyni, ktorá je spojená s obývacou izbou. Chceme ich zariadiť tak, aby spolu farebne ladili. Kuchyňu sme už vybrali – bielu lesklú. Pult medzi kuchyňou a obývačkou bude fungovať aj ako miesto na sedenie a jedenie.

Chcem vás poprosiť o radu, aká by mala byť pracovná doska a zástena (môže byť aj wenge?), ak chceme, aby obývačkový nábytok mal farbu wenge. Hoci sme podlahu do obývačky predbežne vybrali (buk), chceli by sme poznať aj prípadné ďalšie dekory, ako aj to, akú farbu by mala mať dlažba v kuchyni, sedačka v obývačke a tiež steny. Veľmi by ste nám s tým pomohli.



Ďakujem pekne.



S pozdravom
Ing. Veronika Andelová
(redakčne krátené)




Riešením sú dizajnové úpravy dennej časti novopostaveného 2-izbového bytu s jednoduchou dispozíciu, ktorá pozostáva zo spálne a obývacej izby s obytnou kuchyňou. Vstupná časť s hygienickým príslušenstvom je umiestnená uprostred dispozície medzi dvoma zónami. Kuchyňa je v predlohe tvarovaná do U, jedálenský stôl tvorí rozhranie medzi kuchyňou a obývačkou.

Predstava bielej lesklej kuchynskej linky v kombinácii s drevinou wenge je zobrazená vo dvoch alternatívach. V oboch alternatívach rušíme krátku stienku pri vstupe do miestnosti a zároveň využívame blok vysokých skríň napravo od vstupu na integrovanie zabudovateľných spotrebičov.


Alternatíva A


Priestor zjednotený farbami

161622
Silvia Husárová

Zobrazuje pôvodnú pôdorysnú osnovu kuchyne do U, kde jedálenskú časť tvorí jednoduchý pult vo výške pracovnej dosky. Zástena zwenge je povýšená na elegantný drevený obklad a spolu s hornými skrinkami smeruje ďalej do obývačky. V spodnej časti je nábytková zostava doplnená subtílnou líniou ďalšieho wenge nábytku. Dlažba v kuchyni jasne ohraničuje kuchynskú „pracovnú zónu“ a v jednoduchej línii sa napája na podlahu v obývačke. Podlaha by mala byť zo svetlých drevín – buk, dub, javor, jaseň v kontraste s wenge.

Rohová pohovka s taburetom môže byť farebne akcentujúca – oranžová alebo sýtožltá. Takisto výber doplnkov je veľmi dôležitý a mal by umocňovať jednoduchosť konceptu.







Priestor zjednotený farbami

161621
Silvia Husárová


Priestor zjednotený farbami

161620
Silvia Husárová




Alternatíva B


Priestor zjednotený farbami

161618
Silvia Husárová

V alternatíve B sme namiesto jedálenského pultu v U-čkovom pôdoryse kuchyne zvolili ostrovné riešenie, takisto so stolovaním v priestore. Kuchyňa tak nadobúda podobu solitéru a pozostáva z troch jednoznačných blokov. Z praktických a funkčných dôvodov je výška „stola“ rovnaká ako výška pracovnej plochy kuchyne, a preto treba pri stolovaní rátať so stoličkami so zvýšeným sedadlom. Obývačkový nábytok sa redukuje na jednoduchý policový systém na wenge stene. Sedaciu súpravu dotvára dvojica dizajnových kúskov.

V obývačke je zvláštnosťou nasvietená kamenná stena so živou vegetáciou, ktorú oddeľuje sklený paraván. Dramatickosť môže umocňovať fialová stena a premyslená večerná iluminácia.







Priestor zjednotený farbami

161616
Silvia Husárová


Priestor zjednotený farbami

161615
Silvia Husárová




Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 08/2008.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: byt farby interiér kuchyňa návrh interiéru obývacia izba zmeny
Zdieľať článok

Diskusia