20. 10. 2008
Zdieľať

Pekné obrázky kúpeľní v katalógoch sú iba pekné obrázky, realita je väčšinou troška iná. Aby sa vám podarilo vytvoriť perfektné miesto na osvieženie tela aj duše, na uvoľnenie a hýčkanie, je dôležité, aby ste akceptovali vašu konkrétnu situáciu a vpustili do svojho snívania aj praktické nápady a riešenia. Týka sa to najmä menších kúpeľní. No aby ste zvýšili komfort užívania, možno sa hodí nejaká ta praktická rada aj v kráľovsky veľkej kúpeľni.

Rada č. 1: Rozhodnite sa

Do kúpeľne, ktorá svojimi rozmermi pripomína obývaciu izbu, si pokojne napchajte všetko, čo chcete (dávajte však pozor, aby ste to neprehnali, pretože veľká bublina ľahko praskne), ale v malej sa rozhodnite, čo tam bezpodmienečne potrebujete a čo je len rozmar. Vytvoriť malú kúpeľňu tak, aby bola funkčná, praktická a ešte aj pekná, je náročná úloha. Nezabudnite, že okrem priestoru na umiestnenie sanitárnej keramiky a zariaďovacích predmetov, potrebujete aj dostatok priestoru na pohyb okolo nich. Predovšetkým sa rozhodnite, či chcete sprchu alebo vaňu. Obe majú svoje prednosti a nedostatky, je len na vás, čo uprednostníte.









Praktická kúpeľňa

167905


Praktická kúpeľňa

167899


V malej kúpeľni je dôležité určiť si priority a hlavne sa musíte rozhodnúť, či dáte prednosť každodennému teplému kúpeľu, či sviežej sprche. Nech sa rozhodnete akokoľvek, nezabudnite, že najväčší manipulačný priestor potrebuje umývadlo. Praktické je umiestniť ho priamo oproti dverám, pretože sa najviac používa. (Kolo)


Sprchový kút je priestorovo menej náročný, ale v ponuke kúpeľňových štúdií sú dnes aj vane, ktoré nezaberú oveľa viac miesta. Ak sa nechcete aj v malej kúpeľni vzdať pôžitku z voňavého kúpeľa a zároveň sviežej rannej sprchy – praktickým riešením sú sprchové zásteny na vani a tiež tvarovo prispôsobená vaňa, ktorá ma v časti, kde je umiestnená sprchová batéria, tvar prispôsobený sprchovému kútu.


Praktická kúpeľňa

167922

Ak máte skutočne malú kúpeľňu, napríklad v panelovom dome na mieste pôvodného jadra, a nemôžete ju zväčšiť ani o centimeter, zamerajte sa pri výbere zariadenia na kolekcie špeciálne určené do takýchto priestorov. Dnes sú na trhu skutočne pekné a hlavne premyslené zariaďovacie predmety, ktoré poskytnú rovnaký komfort ako vo veľkej kúpeľni bez toho, aby zapratali celú miestnosť.


Rada č. 2: Akceptujte priestor kúpeľne

Zvoľte adekvátnu veľkosť a tvar sanitárnej keramiky či zariaďovacích predmetov k priestorovým možnostiam kúpeľne. Najviac miesta potrebujete pred umývadlom, preto najmä tu treba zvážiť jeho tvar a veľkosť. Nemusíte hneď siahať po lacných výrobkoch. Aj renomované značky vyrábajú špeciálne série menších umývadiel či toaliet, niektoré dokonca navrhujú špeciálne tvary sanitárnej keramiky pre komplikovanejšie priestory, napríklad pre úzke priechody a podobne. Dôležité sú tiež, najmä ak ste zvyknutí mať hygienické potreby neustále po ruke, dostatočne veľké odkladacie plochy v blízkosti umývadla. Praktický je aj široký okraj umývadla. V niektorých rodinách sú pri rannom zhone dve umývadlá nevyhnutnosťou.












Praktická kúpeľňa

167903


Praktická kúpeľňa

167916

Všetko, čo pri umývadle potrebujete mať na dosah ruky, môžete ukryť do zásuviek pod umývadlom. (Keuco) Široký okraj umývadla možno využiť ako odkladaciu plochu. Na vytvorenie odkladacích priestorov a zabudovaných skriniek využite tiež všetky výklenky a niky. (Roca)

Ak nemáte dosť miesta na dve umývadlá, zvoľte praktickejšie dvojumývadlo, ktoré poskytne rovnaký komfort užívania pri menších priestorových nárokoch. Získate aj dostatočné odkladacie plochy okolo neho.


Praktická kúpeľňa

167913

Rada č. 3: Zachovajte si chladnú hlavu

Nepodliehajte módnym trendom za každú cenu – vždy je treba zvážiť konkrétnu situáciu. Jedným z trendov je výška obkladu v kúpeľni, ktorá často končí v 1,5-metrovej úrovni. Súvisí to aj s cenou obkladu. Nie vždy je to však vhodné, preto ak máte kúpeľňu bez priameho vetrania, je praktickejšie zvoliť obklad až po strop, bez ohľadu na jej veľkosť. Druhou možnosťou je omietnuť zostávajúcu neobloženú stenu vodoodolnou omietkou, ktorá nebude absorbovať vlhkosť. Omietnutá stena bez obkladu má v málo vetranej kúpeľni tendenciu viac prijímať vlhkosť, a to môže predstavovať neskorší problém s plesňami.

Nezabudnite tiež, že populárne veľkoformátové obklady sú určené pre priestorovo veľkorysé kúpeľne. Pre tie menšie si vyberte radšej menší rozmer obkladov.






Praktická je vodoodpudivá povrchová úprava kúpeľňového zariadenia, vďaka ktorému sa voda i v malom množstve„zbalí“ do kvapôčok a spolu s nečistotami a vodným kameňom skĺzne do odpadu. Pri čistení stačí keramiku alebo sklo opláchnuť prúdom tečúcej vody a pretrieť bavlnenou handričkou. Ostanú tak dlhšie čisté a lesklé.



Rada č. 4: Dokonalé detaily tvoria dokonalý celok

To sú tie drobnosti, ktoré uľahčujú každodenné činnosti v kúpeľni, ktorá aj po rannom zhone ostáva krásne uprataná, pretože všetko má svoje pevne stanovené miesto. Každý člen rodiny potrebuje mať v kúpeľni svoje hygienické potreby a všelijaké drobnosti. Bez poličiek, háčikov, držiakov, skriniek či zásuviek by to v kúpeľni za krátky čas vyzerala ako v neprehľadnom sklade. Preto už pri návrhu rozmýšľajte o odkladacích plochách a priestoroch, ktoré ukryjú všetko čo nepotrebujete mať na očiach. Vyberte si ucelenú kolekciu doplnkov, ako sú mydelnička, pohár, držiaky na uteráky, či toaletný papier, ktorá zjednotí charakter kúpeľne. Hľadajte tiež dômyselné riešenia, ktoré vám uľahčia udržiavanie poriadku.












Praktická kúpeľňa

167921


Praktická kúpeľňa

167908

V sprchovacom kúte príde vhod sedadlo, ktoré zaručuje okrem zvýšeného komfortu aj bezpečné sprchovanie. Nebudete už musieť balansovať na jednej nohe, keď si chcete umyť tú druhú. (Ravak) Taká maličkosť, akou je vyťahovacia hlavica umývadlovej batérie, vám uľahčí možno menej populárnu, ale rovnako dôležitú činnosť spojenú s kúpeľňou – údržbu. Vedro už nebudete musieť držať na umývadle alebo vo vani, ale si ho jednoducho položíte na zem a napustíte vodou. Alebo môže poslúžiť ako bidetová spŕška a nepotrebujete ďalšie miesto na bidet. (Hansa)






Mať doma vírivku je často veľkým snom, ktorý je spojený s dokonalým relaxom. Musíte však rátať s tým, že vírívka víri vodu a vytvára bublinky pomocou motora, ktorý je dosť hlučný. Preto je dôležité zvážiť, či vám to nebude prekážať pri relaxe. Aj susedia v panelákových bytoch, kde steny o čosi menej zvukovo izolujú, by vás mohli prestať zdraviť.













Praktická kúpeľňa

167915


Praktická kúpeľňa

167910

Kôš na špinavú bielizeň má tiež svoje opodstatnenie v kúpeľni, najmä tam, kde sa nachádza aj pračka. Môže byť aj súčasťou praktického kúpeľňového nábytku. (Jika) Skrinka s praktickými roletovými dvierkami nepotrebuje veľa manipulačného priestoru pred sebou a môže v sebe ukrývať aj elektrické zásuvky, ktoré tak budú chránené pred vodou. (Keuco)






Praktický je aj mechanizmus, ktorý spomaľuje sklopenie toaletnej dosky, a tá po jemnom postrčení dosadne na toaletnú misu zľahka sama. Rutinné sklápanie dosky tak bude tichšie, v prípade detí bezpečnejšie. Technológia, ktorá zjednodušuje údržbu a zaručuje vysokú hygienu duroplastových dosiek na sedenie, má tiež svoje prednosti. Tieto dosky sú obohatené o antibakteriálnu a antimykotickú zložku. Substancia nie je iba povrchová, preniká celým materiálom a trvalo tak zabraňuje rozmnožovaniu baktérii. Jednoduché upínanie sedadla umožňuje dosku ľahko vybrať, opláchnuť a nasadiť späť.



Rada č. 5: Pohrajte sa s osvetlením

Zabudnite na jednu centrálnu lampu alebo len stropné osvetlenie. V kúpeľni, v ktorej chcete relaxovať, si doprajte aj príjemnú svetelnú atmosféru, vytvorenú pomocou umelého osvetlenia a ak je to len trocha možné, tak aj pomocou priameho denného svetla. Kúpeľňa je ideálnym miestom na vytvorenie svetelných efektov. V kúpeľniach umiestnených v centre dispozície bytu, bez priameho denného svetla, sú zaujímavým prvkom sklobetónové tvarovky, pomocou ktorých vznikne plnohodnotná priečka, ktorá však dovolí slnečným lúčom preniknúť ďalej. Na trhu existuje aj široká farebná škála týchto tvaroviek, ktoré vytvoria efektnú farebnú atmosféru.












Praktická kúpeľňa

167919


Praktická kúpeľňa

167918

Sklobetónové tvarovky, ktoré pustia do kúpeľne denné svetlo napríklad od okna v spálni, sú praktickou alternatívou murovanej steny. (Sklobeton) Zaujímavým typom sú „sklobetónky“, ktoré si môžete farebne zladiť s interiérom kúpeľne. A navyše aj ušetríte na obklade. (Sklobetón)


Rada č. 6: Buďte puntičkári pri realizácii

Všetka radosť z novej kúpeľne by vás veľmi rýchlo prešla, keby ste museli niekoľkokrát opravovať zatekajúcu sprchu či umývadlo. Už pri návrhu kúpeľne si treba rozmyslieť v akej výške sú (ak ide o rekonštrukciu) alebo budú vedené rozvody vody, čo je dôležité najmä pri voľbe batérií. Ak si zvolíte stojankovú, prívod vody sa posúva nižšie a ak si zvolíte stenovú (samozrejme, tú populárnu podomietkovú, kde vám zo steny vychádza iba samotný vývod vody a zmiešavač je ukrytý v stene), treba rátať s priestorom na umiestnenie zmiešavacej kartuše, a to buď zasekaním do steny, alebo vytvorením predstenovej inštalácie ukrytej za sadrokartónovú konštrukciu. Tá potrebuje aspoň 10 až 15 cm hrúbky, čo by mohol byť pri malých kúpeľniach aj problém. Dôležitá je aj výška odtoku pod umývadlom, aby sa vám nestalo, že sa budete musieť každé ráno zohnúť, aby ste sa mohli umyť, pretože umývadlo budete mať nízko umiestnené.












Praktická kúpeľňa

167917


Praktická kúpeľňa

167900

Bezrámová sklenená sprchová zástena zastaví kvapky vody, ale nezastaví pohľady, čím opticky zväčší kúpeľňu. (Ronal) Sprchovacia kabína s integrovaným úložným priestorom, ktorý ochráni aj uteráky priamo v kabíne pred vodou. Praktický nápad, ktorý vás zbaví stierania podlahy v kúpeľni po každom sprchovaní. (Ideal Standard)

Samostatnou kapitolou je sprchovací kút – sprchovacia kabína predstavuje možno vyššie investičné náklady a nie je až tak dizajnovo dokonalá, no možno je jednoduchším riešením, ktoré je v konečnom dôsledku výhodnejšie. Ak sa rozhodnete pre krásny sprchovací kút s plytkou vaničkou alebo aj bez nej, a s bezrámovou zástenou, musíte s tým rátať už v návrhu, pretože je potrebná stavebná priprava. Osadenie plytkej sprchovej vaničky si vyžaduje prípravu špeciálneho odtoku pod ňou. Dôležité je dokonale zvládnuť izolácie a všetky detaily, kde by mohla preniknúť voda. Tieto práce určite zverte odbornej firme, tu naozaj nie je najmenší dôvod šetriť.


Praktická kúpeľňa

167920

Veľkým problémom pri plytkých vaničkách a sprchovacích kútoch bez vaničiek je pomalý odtok vody, pre malý spád vaničky a tiež odtokovej hadice pod ňou. Na to treba myslieť pri výbere sprchovej batérie, ktorá by určite mala byť taká, ktorá šetrí vodou, a to nielen z hľadiska ekológie a zníženej spotreby vody, ale aj preto, aby bol vyrovnaný pomer medzi pritekajúcou a odtekajúcou vodou. Aby ste sa potom nečudovali, prečo máte neustále upchatý odtok a záplavu pri sprchovaní. Žiadne prečisťovanie odtoku tu nepomôže. Nezabudnite na prístup k dôležitým uzlom inštalácie – inštalačným dvierkam – najmä pod vaňou a pri záchode.



Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 09/2008.

Kategória: Kúpeľňa, WC Navrhovanie interiéru
Tagy: kúpeľňa odkladacie priestory osvetlenie sanitárna keramika sprchy trendy vane
Zdieľať článok

Diskusia