18. 02. 2009
Zdieľať

Klasické skrine dnes v moderných interiéroch často nahrádzajú vstavané šatníkové skrine alebo šatníky. Rekonštrukcia bytu je ideálna príležitosť na vytvorenie šatníkového priestoru, sprehľadnenie uložených vecí a minimalizáciu kusov nábytku.

Na mieru bytu


Moderné šatníky

180188
archív vydavateľstva JAGA

Základné požiadavky na moderné šatníky sú priestrannosť, prehľadnosť, maximálne využitie daného miesta, praktické a pritom estetické zakomponovanie do miestnosti. Z týchto hľadísk asi najmenej vyhovujú typizované skrine. Jednak majú zvyčajne krídlové dvere a tak musíme počítať s potrebným priestorom pred nimi, aby sme sa do nich vôbec dostali, a potom sa dokonale nevyužije miesto, ktoré zaberajú. Kufre naukladané na skrini nevyzerajú veľmi pekne, nadstavce, ktoré vypĺňajú priestor medzi skriňou a stropom treba vyrobiť dodatočne. A nakoniec steny skríň, naukladaných vedľa seba, zbytočne ukrajujú centimetre, ktoré by sa dali využiť lepšie.

Modernejším variantom sú vstavané skrine na mieru. Celkom vyplnia daný priestor a ich výrobcovia ponúkajú rôzne typy dverí: posuvné na koľajničkách, zalamovacie aj krídlové, s povrchovou úpravou drevo, lak, zrkadlo alebo ratan. Ak to dovoľujú priestorové možnosti, ako najlepšie riešenie pre ukladanie odevov sa javia šatne, samostatné miestnosti alebo priečkou oddelené priestory. Oblečenie v nich môže voľne “dýchať”, nepokrčí sa a je prehľadne usporiadané. Vnútorné vybavenie takýchto šatníkov siaha od najjednoduchších tyčí s ramienkami na šaty a poličiek až po kontajnery na kolieskach, špeciálne zásuvkové a policové prvky, sťahovacie systémy, škatule, koše, skrinky na topánky, rošty na zavesenie nohavíc a podobne.


Moderné šatníky

180189
archív vydavateľstva JAGA

Pri zvažovaní, spôsobu ukladania odevov je, samozrejme, rozhodujúca dispozícia bytu. Počiatočným bodom našich úvah bude spálňa: v nej alebo tesne pri nej by malo byť uložené oblečenie. Pripravili sme rôzne pôdorysné návrhy pre väčší aj menší priestor, s využitím klasických skríň, vstavaných skríň aj stavebne riešených šatní. Bezpochyby existuje celý rad riešení, ide o výber toho najlepšieho práve pre váš konkrétny byt, či už je veľkoryso poňatý alebo stiesnený.

Hra najprv na papieri

Čím je spálňa väčšia, tým viac miesta môžeme využiť na odkladanie odevov. Ak máme k dispozícii celú stenu, môžeme sem umiestniť vstavanú skriňu, ale takisto aj lamelovú stenu alebo záves a vzniknutý priestor vybaviť úložnými prvkami (obr. a). Pri využití dvoch susedných stien vstupuje do hry aj rohový prvok. Na obrázku b sú dva rady klasických šatníkových skríň kombinované s rohovou šatničkou. Kút tvorí horná doska so zabudovaným osvetlením, tyč s ramienkami na šaty pripevnená k bočným stenám skríň a dvojkrídlové dvere, ktorých povrchová úprava musí ladiť s okolitým nábytkom. Málokedy sa podarí nájsť rovnaký odtieň dreva, preto je vhodnejší napr. lakovaný povrch alebo zrkadlo.
 


Moderné šatníky

180170

 

Moderné šatníky

180171

a)   b)

Obrázok c znázorňuje situáciu, keď je spálňa dverami prepojená s detskou izbou prepojená. Šatňa, oddelená predsadenou priečkou alebo skriňovou stenou má v tomto prípade ešte príjemnejší účinok – tlmí hluk. Diagonálne umiestnené lôžko a protiľahlý kút využitý ako úložný priestor predstavujú minimalistické riešenie v malej spálni, kde by bol pri rovnobežne umiestnenom nábytku sťažený prístup k šatníku (obr. d). Výraznou úsporou miesta sú lamelové dvere (posuvné v tomto prípade neprichádzajú do úvahy). Medzi lôžkom a šatníkom treba počítať s koridorom širokým asi meter.
 


Moderné šatníky

180172

 

Moderné šatníky

180173

c)   d)


Moderné šatníky

180187
archív vydavateľstva JAGA

Jednoduché a nenákladné riešenie pre väčšiu spálňu zobrazuje obrázok e. Šatníkové steny sú odsunuté od steny a otočené zadnou stranou do miestnosti. Izbu opticky zväčší zrkadlová stena na zadnej strane skríň, ktorá však celé usporiadanie podstatne predraží. Lepšie pôsobí, keď nad skriňami nenechávame medzeru. Buď môžu byť až k stropu nadstavce, alebo sadrokartónová priečka. Vchod do šatne možno nechať voľný alebo ho uzavrieť dverami. Pokiaľ spálňa susedí s kúpeľňou a máme k dispozícii dosť miesta, ponúka sa dodatočné vybudovanie priechodnej šatne medzi obidvoma miestnosťami (obr. f). Dobre poslúži sadrokartónová priečka s posuvnými dverami. Vzniknutý priestor sa dá vybaviť jednoduchými tyčami a nábytkom, ktorý je práve po ruke. Nákladnejší variant predstavuje špeciálna nábytková vstavba, ktorá využíva maximum hĺbky aj výšky šatne.
 


Moderné šatníky

180174

 

Moderné šatníky

180175

e)   f)

Ako bolo a ako bude

V spálni s výklenkom (obr. g) pôvodne stáli klasické skrine. Namontovanie lamelových dverí umožnilo lepšie využitie výklenku, v ktorom už netreba zápasiť s krídlovými dverami a k odevom je pohodlnejší prístup. Veľkorysé (a praktické) poňatie šatníka na obrázku h vzniklo z bývalej detskej izby oproti spálni rodičov. Okno je zarámované poličkami steny obstavané skrinkami, tyčami na zavesenie ramienok a kontajnermi so zásuvkami. Pohodlné sú nábytkové systémy vyrobené z priehľadného plastu alebo vybavené zásuvkami so sklenou čelnou stranou.
 


Moderné šatníky

180176

 

Moderné šatníky

180177

g)   h)


Moderné šatníky

180191
archív vydavateľstva JAGA

Oddelený dvojitý šatňový priestor pre rodičov a pre deti alebo pre ňu a pre neho (obr. i) takisto vyžaduje väčšiu izbu. Štyri skrine sú postavene bokom do miestnosti a oddelené posuvnými, prípadne zhrňovacími dverami. Toto usporiadanie výrazne zväčšuje úložný priestor oproti klasickému umiestneniu skríň popri stene, pred ktorými by potom zostalo ťažko využiteľné miesto. Skosená stena so strešným oknom uprostred predstavuje klasickú situáciu v podkrovnej spálni, je vhodná na vytvorenie rozdeleného úložného priestoru (obr. j). Posuvné dvere šetria miesto a neprekážajú, vnútrajšok možno zariadiť policovými systémami a vešiakmi. Ďalším variantom je oddelenie priestoru pod strechou priečkou s presklenými dverami, ktoré prepúšťajú do spálne denné svetlo.
 


Moderné šatníky

180178

 

Moderné šatníky

180180

i)   j)

Moderné šatníky

180182

  k)

V niektorých starších domoch sú spálne spojené s toaletou (obr. k). Aj tu možno bez veľkých stavebných zásahov vybudovať priechodnú šatňu. Stačí predĺžiť priečku medzi spálňou a toaletou a osadiť do nej dvere. Vo vzniknutom priestore sa ukryje šatník, ktorý môže byť veľmi jednoducho vybavený a netreba kupovať drahé skrine. Všetky možnosti, o ktorých sme sa zmienili, majú jedno spoločné: zbavujú byt ťažkopádnych skríň. Pri zachovaní, ale skôr zväčšení úložnej plochy získa zariadenie bytu ľahkosť a užívateľský komfort, čo sú nakoniec základné imperatívy všetkých súčasných trendov v bývaní.

Náš Tip: Najlacnejšie vstavané skrine pre Bratislavu a okolie.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: interiér šatník vstavané skrine
Zdieľať článok

Diskusia