Búrlivý ohňostroj farieb

07. 09. 2009
Zdieľať

Ako sa u susedov hovorí: Někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Srdcu nerozkážeš. I keď tentoraz nie je reč o láske, ale o farbách. Byt Martina a Marty iste nie je univerzálnym receptom pre každého; je to priestor presne pre nich. A o to práve ide – Martin a Marta sa vedeli rozhodnúť (a dohodnúť), povedali si, čo sa im páči a nebáli sa ísť si presne za tým svojím.

„Prvý raz sme sa s pánom Martinom a jeho priateľkou stretli asi pred trištvrte rokom,“ spomína naša spolupracovníčka, dizajnérka Jasna Opavská. „Vtedy boli v ich novom byte len parkety a dvere. Ostatné bolo pole neorané – takže práca pre mňa,“ usmeje sa. „Našťastie mali jasno v tom, čo sa im páči. Pustili sme sa teda do rozhovorov, vyberania vzoriek, škicovania nápadov…“

Poriadny základ

Mladý pár si byt zariaďuje postupne a dá sa povedať, že spôsobom ako vystrihnutým z učebnice: najskôr si spoločne s dizajnérkou určili smer a stanovili cieľ a teraz krok za krokom napĺňajú svoje plány a jednotlivé miestnosti nábytkom a doplnkami. Všetko pekne po poriadku: od dôležitého a prácneho k drobnostiam, od povrchových úprav až k obrázkom na stenách. Ani zďaleka ešte nie je všetko hotové, ale nikam sa neponáhľajú. „Majitelia si všetko dobre premysleli a naplánovali a dali si záležať na veciach, ktoré sú trvalé,“ chváli dizajnérka. „Je tu kvalitná podlaha, kuchyňa na špičkovej úrovni… Tieto veci sa zrejme tak skoro meniť nebudú, takže bolo rozumné nešetriť pri nich čas ani peniaze. I keď toho v byte ešte veľa chýba, dá sa tu bez problémov bývať a postupne, o mesiac, o dva, o rok…, sa môžu ďalšie veci pridávať. Je tu totiž jasný plán. Z neho je hotová kostra, akýsi pevný základ, na ktorom sa dá ďalej stavať. Ak sa začína narýchlo a s kompromismi, často potom treba veci prerábať a v konečnom dôsledku je interiér drahší a jeho realizácia náročnejšia, než keď sa všetko dopredu premyslí a urobí už na začiatku poriadne.“


Búrlivý ohňostroj farieb

216234
Daniel Veselský

Čo sa týka farebnosti…

…je Jasnina obľúbená veta. A u Jasny sa farebnosti týka naozaj veľa. Aj v tomto byte má napríklad každá stena, vrátane stropu, inú farbu – bielu by ste medzi nimi márne hľadali. Jasné farby a jednoznačné kontrasty tu iste nenechajú nikoho chladným – už po pár krokoch zbystrí vaše zmysly priam pop-artová kombinácia sýtej fialovej s jasnou žltou, ktorá ovládla hlavný obytný priestor – obývačku prepojenú s jedálňou a kuchynským kútom. Tu mala rozhodujúce slovo temperamentná mladá dáma. Presne vedela, čo chce: linka mala byť fialová. Od tohto základu sa potom odvíjala farebnosť celého priestoru. „Pôvodne som sem navrhla jemnejšie odtiene týchto farieb, nakoniec sa však zrealizovali výrazné a sýte, aké má rada slečna Marta. Presne vyhovujú temperamentu obyvateľov bytu, a to je smerodajné. Priateľka domáceho pána šikovne dotiahla aj niektoré detaily, vydarené sú napríklad štvorce na žltej stene pri jedálenskom stole,“ uznáva Jasna.

Jemná fialovo-žltá farebnosť, akú navrhla Jasna, nakoniec ostala len v hale. „Farby akoby sa z kuchyne a obývačky prelievali aj do haly, avšak v pokojnejšej verzii,“ vysvetľuje domáci pán. „Pôvodne sme chceli, aby bola v podobných farbách aj pracovňa vedľa obývačky, ale to už by tej fialovej bolo asi priveľa,“ priznáva. Aj farebnosť izby susediacej s obývačkou je založená na výraznom kontraste, tentoraz ho však určila červeno-čierna sedačka. Jasna ju domácim odporúčala z viacerých dôvodov: je praktická – rozkladacia, moderná a farebne zaujímavá. Podľa nej sa potom ladili farby nábytku aj stien.


Búrlivý ohňostroj farieb

216235
Daniel Veselský

Poriadna robota

Všetok nábytok – kuchynskú linku, skrine v pracovni aj šatník v spálni vyrobili podľa Jasniných návrhov v interiérovom štúdiu Mados. „Zdá sa, že vedia čo robia. Nestalo sa, že by sme po dodaní nábytku zistili, že niečo niekde nesedí alebo je iné, než malo byť,“ chváli dodávateľa pán Martin. Ani Jasna na túto spoluprácu nedá dopustiť: „Keď niečo navrhnem, je to síce nápad, ktorý má predpoklady byť funkčný, treba ho však technicky dotiahnuť. Ja nie som výrobca nábytku a každá firma pracuje s trochu inými materiálmi, hrúbkami, kovaniami… Obyčajne idem s nakresleným nápadom za konkrétnym výrobcom, ktorý si dopracuje technické detaily. V Madose sú v tomto perfektní – majú k mojim návrhom vždy množstvo otázok, aby bol výsledok do bodky taký, ako má byť, a priamo na mieste všetko presne zamerajú a dotiahnu detaily tak, aby nábytok presne sadol do daného priestoru.

Nájsť dobrého remeselníka však nie je taká samozrejmosť, ako by sa mohlo zdať. Problém môže vzniknúť aj s takou maličkosťou, ako sú halogénové svetielka v podhľade – ak napríklad rozmery otvorov aj napriek presným inštrukciám nesadnú s rozmermi svietidiel. A Jasna má podobných príhod poriadnu zásobu: „Keďže je byt farebne pomerne komplikovaný – každá stena je iná, spolu s pánom Martinom a maliarmi sme si všetko prešli a majster si robil poznámky. Stačila však jediná kontrolná otázka domáceho pána, aby sa ukázalo, že majstrov záznam o farebnosti síce existoval, nebol však dostatočne jasný.“ Nakoniec vyriešili vec logicky: na každú stenu napísali číslo farby. Maliari sa tak nemohli pomýliť a všetko namaľovali presne tak, ako mali.
Sivý text bude len ak sa zmestí.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie kuchyňa obývacia izba
Zdieľať článok

Diskusia