Malé triky pre malé byty

20. 10. 2009
Zdieľať

Podstata problému malého bytu nie je v jeho rozmeroch , ale v schopnosti užívateľov využiť daný priestor. Zárukou komfortného bývania v malom priestore je kvalitný dispozičný návrh, vhodné multifunkčné zariadenie a niekoľko osvedčených jednoduchých trikov, či nových dobrých nápadov.

Overené triky

• Svetlé farby nesklamú, nemusí to však byť iba biela. A keď bielu, tak buďte odvážni: zahrajte sa na minimalistického japonského interiérového dizajnéra a použite ju na všetky konštrukcie a všetky doplnky v byte. Odvážne, ale efektné a byt bude pôsobiť dojmom väčšieho priestoru.
• Ak sa nechcete vzdať výraznej farby, vyberte pre ňu kratšiu stenu v miestnosti.
• V malom priestore kombinujte najviac dve farby, aby priestor nerozbili. O kombinácii viacerých výrazných farieb sa radšej poraďte s odborníkom, dôležité je zvoliť správne odtiene a ich kombinácie.
• Vyvarujte sa veľkých a výrazných vzorov na stenách, kobercoch či zariadení, priťahujú pohľad a uberajú optické centimetre.
• Búrajte a spájajte, používajte transparentné materiály na priečky alebo posuvné konštrukcie, nahraďte niektorú zo sadrokartónových priečok, prípadne jej časť, sklom, opticky takto prepojíte dva susediace priestory. 
 


Malé triky pre malé byty

223308
IKEA


Malé triky pre malé byty

223307
IKEA

Ak je byt skutočne veľmi malý, spojte funkciu obývacej izby a spálne pomocou rozkladacej pohovky. Nezabudnite, že ju budete rozkladať každý večer, takže spôsob rozkladania musí byť maximálne komfortný a jednoduchý. (foto: IKEA) Použite len toľko nábytku, koľko je nevyhnutné. Nezapratajte si priestor zbytočnosťami. Čím viac vecí budete skladovať, tým menší byt sa vám bude zdať. (foto: IKEA)        

• Odstráňte čo najviac dverí, lebo čím ich bude v priestore menej, tým väčším dojmom bude pôsobiť. Ak sa dverí nechcete alebo nemôžete zbaviť, vymeňte ich za sklenené.
• Lesklé povrchy sú z hľadiska údržby nepraktické, ale s malým priestorom sa dokážu sa pohrať v pozitívnom zmysle. Lak s vysokým leskom na čelných plochách nábytku dodá priestoru atraktivitu a hĺbku jemným zrkadlením. 
• Zrkadlá a zrkadlové plochy dokážu divy. V úzkom priestore ich umiestnite na dlhšiu stenu a miestnosť sa tak opticky dvojnásobne rozšíri. Vhodné je zrkadlo umiestniť napríklad na dverách vstavaných šatníkových skríň. Pomôže aj zrkadlo umiestnené tak, aby sa v ňom odrážalo denné svetlo dopadajúce z okna.
• Využite priestor až po strop, napríklad na odkladacie priestory.
• Ťažké závesy na zatienenie okna do malého bytu nepatria, vyberte si jemné a ľahké materiály alebo horizontálne žalúzie či roletky.
• Malý byt nepreplňujte nábytkom a doplnkami. 
• Vyberte si nábytok na nožičkách, či zavesený na stene. Nielenže vám uľahčí upratovanie, ale miestnosť sa vnímaním podlahovej plochy pod nábytkom na pohľad zväčší.
• Dobré je farebne a štýlovo zosúladiť celý byt, vytvorí sa tak dojem uceleného priestoru, prelínajúceho sa viacerými miestnosťami.
• Malá kúpeľňa v malom byte potrebuje malé formáty obkladov. 
 


Malé triky pre malé byty

223312


Malé triky pre malé byty

223310

Do malého bytu sú vhodné svetlé farby a nemusí to byť iba biela. Ak sa pre ňu rozhodnete, skúste ju použiť na všetko v priestore. Sterilitu narušte dizajnérskym vtipom. (foto: Lightyears) Odkladací priestor v útrobách postele ukryje napríklad sezónne oblečenie. (foto: Cattelan Italia)                

Nápady pre tých odvážnejších

• Skúste sa na svoje bývanie pozrieť z iného uhla, vynechajte klasickú obývačku a vytvorte si priestrannú kuchyňu s dostatočne veľkým jedálenským stolom. Ak namiesto jedálenských stoličiek použijete pohodlnejšie kresielka, aj sledovanie televízneho programu v jedálenskej časti bude príjemné.
• Skúste vymeniť veľkú sedačku, ktorá zaberá dosť priestoru v klasickej obývačke, za viac pohodlných kresiel alebo vakov, na ktorých sa dá aj ležať. O atraktivitu priestoru budete mať postarané.
• Ak máte byt s vysokým stropom, neváhajte nad patiom s posteľou alebo aj s pracovným kútom. Získate priestor napríklad na umiestnenie sedacej súpravy alebo šatníka. 
• Vyhoďte všetko, čoho ste sa za posledné dva roky nechytili, určite to nepotrebujete. V malom byte sa treba naučiť žiť s minimálnym množstvom vecí. Čím viac vecí sa v byte nachádza, tým menší sa bude zdať.
 


Malé triky pre malé byty

223317


Malé triky pre malé byty

223321

Možno príde vhod príručný stolík, ktorý si prispôsobíte podľa situácie. Môže stáť vedľa pohovky na odloženie šálky s kávou či rozčítanej knihy vedľa postele. Využiť sa dá aj ako konferenčný stolík, ak príde väčšia návšteva a potrebujete miesto na viac pohárov. (foto: Gruppo Sintesi) Nedostatok odkladacích priestorov nie je problém iba malých bytov. Skúste hľadať dobré nápady a všetky inak nevyužité priestory premeňte na úložné. Využiť sa dá aj bočná strana sedačky, napríklad na odloženie kníh či časopisov. (foto: Poltrona)   

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie malý byt
Zdieľať článok

Diskusia