07. 01. 2010
Zdieľať

Okrem toho, že je spálňa miestom nášho každonočného odpočinku, mnohokrát musí plniť aj funkciu úložného priestoru. Aby to neboli len nemotorné skrine, ktoré napriek tomu, že zaberú väčšinu voľného miesta v miestnosti, nedokážu poskytnúť najpraktickejší úložný priestor, je namieste pouvažovať nad šatníkovou zostavou, ktorá využije každý centimeter. Aby bol šatník praktický a prehľadný, s pohodlným prístupom k odloženým veciam, treba jeho vnútorné vybavenie zveriť do rúk odborníkom.

Vážená redakcia,
chcela by som vás poprosiť o pomoc pri návrhu dispozičného riešenia spálne, v ktorej by mal byť umiestnený aj šatník. V šatníku by mali byť najvyššie police na uloženie vianočného stromčeka, kufrov a podobne, prízemné priestory na nesezónnu obuv, malá knižnica s užšími policami, klasické policové aj vešiakové usporiadanie, zásuvky a pod. Bola by som rada, keby sa v ňom našlo miesto aj na žehliacu dosku. Tá by mohla byť výsuvná. V prílohe zasielam zakreslenú spálňu s rozmermi a umiestnením okna a
dvier.

Ďakujem a teším sa na spoluprácu.
Jaroslava Kremeňová

 

Autorský zámer

Na základe požiadaviek čitateľky a možností ponúkaných systémov šatníkových skríň Indeco sme navrhli interiér spálne v dvoch základných variantoch. Dôraz sa kládol na vytvorenie jednoduchého a pokojného priestoru, v ktorom budú úložné priestory pôsobiť celistvo a harmonicky zapadnú do celkového konceptu miestnosti. Navrhované dekory a tvarové riešenia jednotlivých blokov mali súvisle prepojiť nábytkové prvky s ostatnými časťami interiéru (napr. so zníženým stropom alebo podlahou).
 

Variant 1


Spálňové variácie

237005

Prvé riešenie vychádza z umiestnenia veľkého bloku úložných priestorov na stene so vstupnými dverami. Dvere, chápané ako neoddeliteľný prvok interiéru, sú tak začlenené do hlavnej kompozície a svojou polohou a povrchovou úpravou sa celé priznávajú a stávajú súčasťou vstavanej skrine. Dlhý vstavaný blok je rozdelený na tri časti. Najvýraznejší z nich, stredový, tvorí veľká štvordverová šatníková skriňa Indeco s hĺbkou 620 mm. Posuvné dvere sú dekorované bielym lacobelom s centrálne situovaným štvorcom zo sivého lacobelu. Lacobel so svojim vysokým leskom dodáva interiéru vzdušnosť. Pri použití na väčších plochách nepôsobí ťažko a príjemne odľahčuje veľké kusy nábytku. Rám skrine je navrhnutý z laminovanej drevotriesky, ktorej strieborný dekor plynule prechádza do zníženého svetlého stropu so zapusteným plošným svietidlom. S farebnosťou a delením skríň korešponduje aj farebné členenie drevených podláh. Takýmto zladením strednej časti šatníka s podlahou a stropom vzniká výrazný spojujúci prvok, ktorý preniká celým priestorom a je dominantou interiéru.

Súčasťou šatníkovej skrine Indeco sú police, zásuvkové zostavy a výsuvné police, vďaka ktorým sme mohli v krajnom bloku umiestniť výsuvnú žehliacu dosku. Na odkladanie šatstva do väčšej výšky sa použila sklopná vešiaková tyč. Vo výške väčšej ako 2 metre sa uvažuje s úložným priestorom na sezónne predmety a kufre. V prízemných častiach je priestor vhodný na skladovanie topánok. Po stranách šatníka sa nachádzajú dve menšie otvorené zostavy. Napravo je navrhnutá knižnica s pravidelným rastrom užších políc. Vľavo sa nachádza nadstavba nad dverami slúžiaca na skladovanie, vďaka čomu sa prakticky využije priestor nad vchodom do miestnosti. Korpus a police tvorí strieborná drevotriesková doska, chrbát je vo farbe stien a stropu.

Vďaka umiestneniu bloku úložných priestorov k stene s dverami ostáva voľná celá protiľahlá stena. Vzniká tým priestor vhodný na lôžko, s dostatkom miesta na toaletný stolík a ďalšie nábytkové úložné prvky. Manželská posteľ je situovaná na stred šatníkovej skrine Indeco a po jej stranách je navrhnutá zostava nočných stolíkov plynule prechádzajúcich do zásuvkovej komody a menšieho stolíka so sedením. Z materiálov sa použila laminovaná drevotrieska vo farebnej kombinácii striebornej so slonovou kosťou. Záhlavie postele tvorí umývateľný panel smerujúci až ku zníženému stropu. Na stene s oknom je po celej dĺžke záves, ktorého vedenie je zapustené v zníženom sadrokartónovom strope. Veľké zrkadlo zavesené na stene pri dverách dotvára spolu s grafikou celkovú atmosféru interiéru.
 


Spálňové variácie

237010

Variant 2

Druhý návrh ponúka iné dispozičné a materiálové riešenie daného interiéru: veľký skriňový blok je popri dlhej stene oproti dverám – táto stena ponúka viac úložného priestoru. Manželská posteľ sa logicky premiestnila ku stene pri dverách. Aby sa zachovala dostatočná komunikačná zóna v mieste vstupu do miestnosti, je celá posteľ situovaná bližšie k oknu, čím sa zmenšil voľný priestor v okolí lôžka. Vstavaný blok sa – podobne ako pri prvom riešení – člení na tri bloky. Strednú časť tvorí väčšia, štvordverová šatníková skriňa Indeco, po stranách ktorej sú umiestnené otvorené policové zostavy s pravidelným rastrovaním. Vnútorné plochy a krajné otvorené bloky šatníka majú povrch v odtieni duba. Rovnaká textúra sa objavuje aj na posuvných dverách v kombinácii s čiernym lacobelom. Na zvýraznenie členenia vstavaného skriňového bloku je rám šatníka v striebornom odtieni, kontrastnom k tmavému drevenému dekoru.


Spálňové variácie

237009

Z hľadiska použitých materiálov sa výrazným prvkom interiéru stáva dekor dreva použitý na nábytkových prvkoch a podlahách. V porovnaní s prvým variantom tu dochádza ku stretu kontrastnejších povrchov s významnejším zastúpením prírodných dekorov. Textúra dreva v kombinácii so sýtejším odtieňom obkladov a povrchov stredovej zóny navodzuje špecifickú a pokojnú atmosféru.
 

Spoločnosť INDECO pôsobí na slovenskom trhu od roku 1999. Našim cieľom je poskytovať tie najkvalitnejšie služby v oblasti vybavenia interiéru, našou špecializáciou sú vstavané skrine s posuvnými dverami. Základom kvality našich produktov je posuvný systém kanadskej spoločnosti DSH Inc. Táto spoločnosť má už 32 rokov vedúce postavenie na svetovom trhu. INDECO zastupuje spoločnosť DSH Inc. tak v Slovenskej, ako aj Maďarskej a Rumunskej republike. DSH Inc. je zároveň garantom značky INDECO. Vstavané skrine INDECO sú dostupné vo viac ako 85 predajných expozíciách.
Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Spálňa
Tagy: bývanie riešenie spálňa
Zdieľať článok

Diskusia