Otvorene znamená moderne

07. 05. 2010
Zdieľať

Valí sa to na nás takmer zo všetkých stránok časopisov o bývaní. In je otvorený obytný priestor. Týka sa to najmä prepojenia kuchyne s obývacou zónou. Čo najlepším usporiadaním takéhoto priestoru sa zaoberala architektka aj v prípade rodinného bungalovu.


Otvorene znamená moderne

261655

Dobrý deň,
prosím o radu. Pri listovaní vo vašom časopise ma zaujalo niekoľko projektov. Rád by som sa s vami poradil. Začíname stavať a nevieme si rady s usporiadaním najväčšieho priestoru v našom budúcom dome – kuchyne a obývacej izby. Myslíte, že by ste nám vedeli poradiť s dizajnovým riešením? Situačný nákres bungalovu, ktorý sme navrhli, je priložený.
Ďakujem za akúkoľvek odpoveď a prajem pekný deň.



Karel Ř.



Predmetom riešenia je zariadenie a dizajnové úpravy dennej časti rodinného domu, ktorú tvorí spojený priestor kuchyne a obývačky. S výstavbou rodinného domu sa ešte nezačalo, nachádza sa v etape projektovania. Umiestnenie stavebných konštrukcií je zadefinované, ale pre podrobnejšie vypracovanie dokumentácie a pre samotnú realizačnú fázu je určujúce aj vedenie inžinierskych sietí. Z hľadiska elektroinštalácie je dôležité určiť polohu vstavaných spotrebičov, otázkou je riešenie vody a kanalizácie v kuchyni či prípadná inštalácia plynu pre varné centrum. Dôležité je aj umiestnenie kozuba. Toto všetko však môžeme definitívne určiť až po tom, ako sa rozhodneme pre konkrétnu podobu interiéru na základe interiérového návrhu. Navrhujeme dve alternatívne riešenia otvoreného priestoru. Z hľadiska koncepčného rozvrhnutia považujeme za správne kuchynskú linku situovať do užšieho priestoru pri vstupe a v priamej nadväznosti na kuchyňu umiestniť stolovanie a obývaciu časť. Toto riešenie uplatňujeme v oboch alternatívach.


Alternatíva A


Kuchynská linka je zalomená do tvaru písmena U. Zostava sa začína vyššími skriňami na chladničku a vstavanú rúru s mikrovlnkou. Ďalej pokračuje umývacím blokom a zakončená je varným centrom v priestore. Pult s príležitostným sedením tvorí optickú aj fyzickú bariéru medzi jednotlivými časťami obývačky aj kuchyne. Počet horných skriniek sa zredukoval;  sú len na zadnej stene. Priestorový odsávač ako nízke teleso s odsávacími štrbinami možno priamo zabudovať do konštrukcie podhľadu. Veľkorysá jedáleň nadväzuje na kuchyňu a je v nej dostatok miesta aj na početnú návštevu – za stôl si môže sadnúť až osem osôb. Samotnej spoločenskej časti dominuje rohový kozub – mohutné teleso sa dynamicky ťahá pozdĺž celej steny. V rohu miestnosti vytvára niku na vstavanú knižnicu. Rohová kozubová vložka umožňuje vnímať oheň z dvoch strán. Charakter obývačky dotvárajú dve trojmiestne pohovky umiestnené oproti sebe, ako aj nábytková zostava s vitrínou a nástenným panelom s integrovanou technikou. Interiér je farebne harmonický, prevažuje v ňom univerzálna čierno-biela: hladká lesklá čierna farba na nábytku kontrastuje s bielou štruktúrovanou omietkou v miestnosti. Farebné akcenty sa prejavujú najmä na doplnkoch a dekoráciách.



Otvorene znamená moderne

261635
Husárová



Otvorene znamená moderne

261636
Husárová


Alternatíva B


Úvodná myšlienka základného koncepčného rozvrhnutia priestoru ostáva nezmenená. V alternatíve B sa však uplatňuje iný nábytok i predmety zariadenia. V kuchyni je nábytok usporiadaný do blokov. Vysoká skriňová zostava si vyžiadala zúženie okna. Skriňa poskytuje dostatok úložného priestoru a možno do nej umiestniť aj stolový riad vrátane pohárov a tanierov. Horné skrinky úplne chýbajú. Ostrovný pult tvorí veľkú pracovnú plochu s varným aj umývacím centrom. Ostrov je opretý o nástenný panel s masívnymi policami. Nad ostrovom je umiestnený priestorový odsávač pár, ktorého rozvod je ukrytý v podhľade. Kruhový jedálenský stůl je solitér akcentovaný centrálnym závesným svietidlom. Okolo stola sa vinie pás nariasenej textílie, ktorá umocňuje jeho výtvarné pôsobenie. Ústredným prvkom interiéru je rozľahlá rohová pohovka oproti televíznej zostave. Kozub sa v tejto alternatíve dostáva do odľahlejšej polohy a môže mať charakter otvoreného ohniska. V interiéri sa uplatňujú tmavohnedé dreviny v kombinácii so svetlými – to všetko doplnené chladnejšími odtieňmi oceľovosivej a umocnené antikorovými doplnkami.



Otvorene znamená moderne

261638
Husárová



Otvorene znamená moderne

261637
Husárová



Otvorene znamená moderne

261639
Husárová






Silvia Husárová
H & H architecture, s. r. o.
Kukučínova 2
Nové Zámky
Tel.: 035/6422 423
s_husarova@mail.t-com.sk


ZDROJ: časopis Môj dom marec 2010 JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: návrh interiéru
Zdieľať článok

Diskusia