Premyslene využité kúty

21. 07. 2005
Zdieľať

Veľa obyvateľov rodinných domov a väčších bytov často zabúda na predizbu, aj keď je ich vizitkou. Ale v chodbe alebo v maličkej hale sa pri najlepšej vôli nedá naaranžovať nejaké veľkolepé privítanie. A kam dať šatstvo hostí, to zväčša zostáva nevyriešeným problémom.

Aj bez návštev je v mnohých predizbách cez deň veľmi rušno. Križujú sa tu ľudia a nemilosrdne sa tu vŕšia veci. Predizba má slúžiť nielen ako komunikačná plocha, ale aj ako odkladací priestor pre kabáty, topánky, šály, čiapky, dáždniky, rukavice a tašky. A zároveň má lákať k vstupu.

Kam s denným šatstvom?

Vešiaková stena s háčikmi stačí len pre jednu či dve osoby. Lepšie sú tyče, na ktoré možno zavesiť ramienka so šatami. Na to však treba hĺbku asi 55 cm, ktorá v menších predizbách nie je. Preto treba použiť krátke tyče kolmé na stenu, pri ktorých stačí hĺbka len 30 cm. Keď upevníte tieto tyče na drevenú dosku siahajúcu až po strop, získate veľmi vhodné usporiadanie. V spodnej časti môžu byť aj police na topánky alebo ďalšie tyče pre detské oblečenie.

Osvedčené rady pre úzke priestory

Vyberte si nábytok s malou hĺbkou, ako sú skrinky so zásuvkami alebo skrinky na obuv. Ponuka je široká. Sú skrinky na obuv s vyklápacími dvierkami, ktoré nie sú hlbšie ako 16 cm. Ale niekedy sa dajú využiť aj výklenky. Inokedy môžete zrušiť priechod cez dvere a umiestniť tam šatník. Obľúbené sú aj „slepé konce“ predizieb, kde možno umiestniť tyče a police na šaty, ukryté za posúvacími dverami alebo za žalúziami.

Nápad: predizba s viacnásobným využitím

Ak je úzka nielen predizba, ale celý byt je malý, radi by sme predizbu využili čo najviac. Nájde sa ešte miesto na kufor, hračku, na knihy alebo telefón? Všimnime si voľné kúty. Napríklad do kúta medzi dvoma dverami možno zabudovať trojuholníkovú stolovú dosku na telefón, pod ňu zasunieme stoličku, ktorú využijeme počas dlhších hovorov. Na tomto mieste si vieme predstaviť aj trojuholníkový regál alebo priestor s dvierkami, za ktorými môže byť žehliaca doska, vysávač či športové veci. Ďalej je tu priestor nad rámami dverí. Možno tam uložiť knihy, vázy alebo malé škatule. Pri hĺbke 13 až 15 cm a výške najmenej 30 cm sa sem dá umiestniť všeličo. Regále s úspornou hĺbkou sa môžu umiestniť aj medzi dverami – aspoň budú pekne orámované.


Osvedčenou konštrukciou je aj znížený strop, na ktorý sa ukladajú kufre. Siaha cez celú šírku predizby ponad rámy dverí. Najmä v starých domoch tak získate veľký odkladací priestor. Môžete ho uzavrieť príklopom, ktorý sa otvára smerom nahor, alebo, ak je predizba dosť široká, posuvnými dvierkami.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: chodba hala kúty pn priestor
Zdieľať článok

Diskusia