Nízkoenergetický dom pre mladú rodinu

03. 11. 2010
Zdieľať

Ak chcete bývať vo vlastnom dome, zabudnite na ľudovú tvorivosť a radšej sa obráťte na odborníka – dobrého architekta. Kvalitný architektonický ateliér vám dokáže navrhnúť projekt nízkoenergetického rodinného domu za rozumnú cenu, takže stavba vás v konečnom dôsledku bude stáť porovnateľne ako kúpa predraženého bytu. Výhodou je, že ho budete mať presne podľa vlastných predstáv a ešte aj ušetríte na poplatkoch za energie.

 

Dobrý deň,
Radi by sme si postavili rodinný dom a chceme vás poprosiť o pomoc pri jeho návrhu. Sme štvorčlenná rodina a mala by v ňom byť zakomponovaná aj pracovňa pre manželku na materskej dovolenke. Chceli by sme kvalitný dom, ktorý sa dá postaviť rýchlo a za primeranú sumu, zároveň by sa mal ľahko udržiavať a jeho prevádzka by nemala byť finančne (a energeticky) náročná. Chceme sa v ňom cítiť dobre, spokojne a bezpečne. Máme radi slnko, vôňu záhrady, čistý, jednoduchý a praktický priestor. Ďakujeme za pomoc. rodina Bezákovcov


Nízkoenergetický dom pre mladú rodinu

291818

Návrh nízkoenergetického domu spočíva vo využití slnečného svetla na vykurovanie a osvetlenie jednotlivých izieb v zime a počas prechodných chladných období, na jar a na jeseň. Dom je orientovaný na južnú stranu, servisné a skladovacie priestory sú na severe, spálňa na východnej strane so vstupom do záhrady cez drevenú terasu na rannú kávu.


Nízkoenergetický dom pre mladú rodinu

291819

Dom vznikol prekrížením dvoch základných priestorov: A/ oddychovej zóny + B/ obytnej zóny. Oddychovú zónu tvorí obývacia izba so sedačkou a kreslami, drevená terasa so stolovaním a ležadlami v tieni stromov. Obytnú zónu tvorí detská izba s vlastnou kúpeľňou a spálňa so šatníkom a kúpeľňou. Špecialitou priestoru je pracovňa, oddelená od obývacej izby sklenenou deliacou stenou so závesom. Výhodou je, že pri práci môžte byť súčasťou rodiny, ale vo zvukovo oddelenej zóne. Ak nechcete byť videný alebo rušený, tak jednoducho zatiahnete záves. Pracovňa je priechodná miestnosť smerom do spálne. Ak je dieťa malé, tak ho máte blízko v spálni v postieľke. Z pracovne vidíte na hrajúce sa deti v obývacej izbe alebo na záhrade. Všetko máte pod kontrolou. V prieniku oboch zón vznikla kuchyňa s jedálenským stolom na spoločné stretnutia rodiny. Priestor dopĺňa komora, sklad a servisný priestor. Výhodou pričlenenia samostatnej kúpeľne a WC k detskej izbe je okrem praktickej stránky pre deti aj to, že ak sa po škole osamostatnia a odídu, z detskej izby sa stane hosťovská izba s vlastnou kúpeľňou, aby sa sem mohli vracať a mať pri tom vlastné zázemie.


Nízkoenergetický dom pre mladú rodinu

291820

 V návrhu nového rodinného domu tak vytvárame osobité a praktické riešenia na život rodiny, ale aj pre nové využitie v budúcnosti. O vytvorenie príjemnej klímy, čiže stálej teploty, vlhkosti, čistoty a sviežosti vzduchu sa stará riadené vetranie s rekuperáciou a možnosťou ohrevu vzduchu v zime a v prechodných obdobiach. Dopĺňa ho podlahové vykurovanie. Proti prehrievaniu sa v lete izby chránia exteriérovými žalúziami. Dom využíva aj obnoviteľné zdroje energií, čím sa šetria finančné náklady za konvenčné energie. Teplo na podlahové vykurovanie a teplú úžitkovú vodu sa získava zo solárnych panelov. Účinnosť rekuperácie (v zime ohrev a v lete chladenie) zvyšuje soľankový výmenník tepla zakopaný v záhrade.

 

Profil nízkoenergetického domu:
Cieľ:
rodinný dom pre štvorčlennú rodinu s pracovňou pre matku na materskej dovolenke
Rozmer pozemku: 21× 26 m (546 m2)
Zastavaná plocha domu: 154 m
2
Úžitková plocha: 126,4 m
2
Typ domu: nízkoenergetický jednopodlažný dom
Miestnosti: prepojená kuchyňa a obývacia izba, detská izba s vlastnou kúpeľňou a WC, spálňa s vlastnou kúpeľňou a WC, pracovňa
Príslušenstvo: sklad s komorou
Parkovanie: jedno auto na spevnenom parkovisku pred domom, skladovací priestor na bicykle
Konštrukcia domu: drevodom z masívnych drevených segmentov postavených na betónovej základovej doske
Zateplenie a fasáda: zateplenie stien z ekologickej fúkanej celulózy, obklad z červeného smreku
Vykurovanie: rekuperačné zariadenie s ohrevom vzduchu a soľankovým výmenníkom doplnené podlahovým vykurovaním
Vetranie: riadené, s rekuperáciou a možnosťou ohrevu alebo ochladzovania čerstvého privádzaného vzduchu

Dom má extenzívnu zelenú strechu. Zeleň na nej sa udržuje samovýsevom alebo vegetatívne a na jej údržbu nie je potrebný zásah človeka. Výhodou sú výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Zelená strecha v zime zabráni únikom tepla z interiéru, v lete zastaví prienik tepla do interiéru a ochladzuje dom. Odpad produkovaný užívaním domu sa znova spracúva a recykluje. Súčasťou domu je priestor na skladovanie papiera, plastov, skla, organického a komunálneho odpadu, ktorý sa odváža a recykluje. V záhrade je kompostáreň na zelený organický odpad z kuchyne, ktorý sa mení na kompost na hnojenie záhrady. Malá čistiareň spracúva odpadovú vodu z domu a mení ju na úžitkovú vodu využiteľnú na zavlažovanie trávnika a splachovanie toaliet. Aj zachytávaná dažďová voda sa znova použije na zavlažovanie záhrady a splachovanie.

Pred domom je zastrešené spevnené parkovisko pre autá a sklad na bicykle. V záhrade sú vysadené listnaté stromy, ktoré v lete vytvárajú príjemný tieň na posedenie, voňavé a pestrofarebné kvetinové záhony, zeleninové záhony s čerstvou zeleninou do kuchyne. Tečúci potok s cyklickým obehom vody s malou fontánou a rozprašovačom vytvárajú v tieni stromu pri terase sviežu klímu. Na záhrade je miesto na hojdačku a preliezačky pre deti, ale aj tiché miesto na cvičenie jogy.

Každé miesto pozemku má svoj zmysel, podieľa sa na kvalite každodenného rodinného života. Riešenie interiéru aj exteriéru je praktické, ekologické a zmysluplné. Celý priestor podporuje spoločný rodinný život, ale aj individuálne potreby jednotlivých členov rodiny.


Nízkoenergetický dom pre mladú rodinu

291823

Marek Petrek + Ivo Šveda
Úsporné nízkoenergetické rodinné domy
W8D|ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR

www.w8d.sk
Aby ste videli, čo je možné na vašom pozemku postaviť, zapojte sa do programu Open Architecture, v rámci ktorého bezplatne získate návrh úsporného nízkoenergetického rodinného domu na základe DNA pozemku  a vašich individuálnych potrieb.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie návrh interiéru riešenie
Zdieľať článok

Diskusia