22. 11. 2005
Zdieľať

Prístupy k osvetľovaniu interiérov prechádzajú v súčasnosti prevratnými zmenami. Požiadavky spotrebiteľov na variabilitu, úspornosť a komfort pri obsluhe osvetľovacej techniky rastú a nútia výrobcov neustále inovovať, prinášať na trh nové modely svietidiel a netradičné koncepty osvetľovania. Svetlo sa v priestore čoraz viac využíva ako nástroj na vytváranie atmosféry.




Viditeľné a ukryté


Kam kráčaš, svetlo?

35668

V uplynulých rokoch dominovali v obytných miestnostiach svietidlá poňaté ako výrazné výtvarné objekty. Hoci sú lampy s veľkými tienidlami ešte vždy vítanými tvorcami nálady, súčasné trendy vyzdvihujú krásu technicky strohých, minimalistických a racionálnych tvarov. S pribúdajúcimi technickými možnosťami svietidiel sa zmenšujú ich rozmery. Čoraz väčší význam nadobúdajú svietidlá, ktoré možno integrovať do ohraničení priestoru – stropov, stien či podláh. Aktuálne modely subtílne tvarovaných a extrémnym vplyvom odolných svietidiel na zabudovanie sú technicky uspôsobené na najrozmanitejšie typy aplikácií – od odpočinkových zón cez kúpeľne až po komunikačné priestory či exteriéry domu. Architektom i klientom sa tým otvárajú nové široké možnosti, ako využiť svetlo na jedinečné modelovanie každej funkčnej zóny obydlia.

Dynamické a farebné


Kam kráčaš, svetlo?

35666

Doterajšie generácie osvetľovacích systémov umožňovali zabezpečiť v interiéri svetlo, spĺňajúce najzákladnejšie pragmatické funkcie. Inovatívne typy svietidiel a zdrojov (ako napríklad LED) prinášajú do interiéru popri perfektnej funkčnosti a hospodárnosti aj nebývalú flexibilitu využitia svetla, spojenú s vysokou pridanou estetickou hodnotou. Technické parametre súčasných produktov umožňujú pracovať so svetlom v interiéri ako s dynamickým elementom podobným prirodzenému svetlu v prírode. Inscenované a podľa potreby riadené dramaturgie osvetlenia sú vymoženosťou, ktorá môže priestor obohatiť novými vnemami a jeho užívateľa prekvapiť príjemnými pocitmi. V súčasnom interiéri sa čoraz viac uplatňuje farebné svetlo, vďaka ktorému sa osvetlenie stáva tvorcom rôznych nálad.


Kam kráčaš, svetlo?

35667

Riadené médium

Farby ovplyvňujú náladu a pohodu, oslovujú zmysly, spúšťajú pozitívne emócie. Kto sa dobre cíti, relaxuje rýchlejšie, oddychuje intenzívnejšie. Harmonické pôsobenie svetla proti stresu a nakomponované choreografie osvetlenia, ktoré spúšťajú relaxačné procesy, sú prevratnou novinkou, ktorú prinášajú do obytných interiérov systémy na riadenie svetla. Vďaka inteligentným systémom manažmentu osvetlenia možno svetlo v interiéri využívať ako médium, ktoré cielene vyvoláva emócie. No nielen to – špičkové inteligentné riadiace jednotky poskytujú vysoký užívateľský komfort, založený na jednoduchom ovládaní a prepojení s ďalšími neodmysliteľnými prvkami súčasného interiéru, ako sú obraz, zvuk, zatemnenie či zabezpečenie.

Súčasnosť objavuje dlho podceňovanú jedinečnú tvarovaciu silu svetla. Nové a technicky vycibrené osvetľovacie prvky, zdroje a systémy ponúkajú dosiaľ netušené možnosti modelovať svetlom akékoľvek typy interiérových i exteriérových priestorov. Využitie týchto možností vyžaduje zakomponovať komplexný projekt osvetlenia do ranných štádií procesu projektovania stavby. Je samozrejmé, že dosiahnutie želaného výsledku predpokladá zaangažovať profesionálov, ktorí dokážu konzultačne podporiť vytvorenie optimálneho konceptu a potom zabezpečiť aj jeho kvalitnú realizáciu.

Kategória: Dizajn Navrhovanie interiéru
Tagy: interiérový dizajn osvetlenie svetlodiz svietidlo
Zdieľať článok

Diskusia