09. 12. 2005
Zdieľať

V súvislosti s plánovaním rodinného domčeka, jeho rekonštrukciou či zmenou interiéru často vzniká mnoho otázok, ako ho zariadiť. Pokiaľ ste sa nad zariadením a rozmiestnením jednotlivých kusov nábytku v miestnostiach nezamysleli už pri výbere projektu a povedali ste si: „V tomto priestore bude spálňa, tu obývačka, detská izba... Veľkostne to stačí…, takto to chceme, tak to bude a hotovo,“ nastáva skrytý problém. Zvyčajne si ho uvedomíte, až keď tretí alebo štvrtýkrát rozložíte, preložíte a zasa zložíte zostavu skríň a políc alebo pri výbere nábytku zistíte, že to, čo sa vám v obchode páči, sa tam, kam to práve potrebujete, nezmestí. A čo robiť v prípade, ak ste pozabudli v pôdorysnej dispozícii na šatník? Ako ho včleniť do priestoru spálne, keď skrine pre vás znamenajú zbytočnú stratu priestoru? Skúsme spolu popremýšľať, ako to vyriešiť.

Rovnaký problém, ako včleniť šatník do spálne a ako v nej rozmiestniť nábytok, mala aj naša čitateľka Klaudia Kosnáčová zo Zvončína. Zároveň nám zaslala rozmery izby, resp. dvoch, pretože sa nevedela rozhodnúť, do ktorej z nich by mala umiestniť spálňu so šatníkom alebo so šatníkovou skriňou. Oba pôdorysné rozmery spální v tvare štvorca a obdĺžnika sa nám zdali ideálne na to, aby sme aj vám týmto spôsobom dali možnosť inšpirovať sa.


Šatník v spálni

37884
Ivana Lisická

Keďže z pôdorysu izby nemožno zistiť postavenie spálne v dispozícii domu, nevieme, nakoľko si môžeme dovoliť hýbať s dverovým otvorom. Preto sme ho nechali na pôvodnom mieste. Včleniť šatník do spálne pri daných pôdorysných rozmeroch sme sa pokúsili hneď v niekoľkých variantoch. Pri všetkých návrhoch sme zohľadňovali otváranie dverí smerom do priestoru izby, pričom ani možnosť použitia posúvacích dverí nie je vylúčená. Riešenie, z ktorého sme vytvorili aj priestorovú skicu, mohli by sme považovať pre tento pôdorysne približne štvorcový priestor za ideálne.


Šatník v spálni

37888
Ivana Lisická

Zóna spania je odľahčená tým, že v nej nedominujú klasické skrine, ale malý šatník v rovnobežnej línii po celej dĺžke steny. Zaujímavým prvkom okrem dnes už klasických posuvných dverí môžu byť skladacie harmonikové dvere šatníka, ktoré vytvárajú viac možností vyhotovenia s jednoduchým a pravidelným členením tabúľ (priesvitný materiál, zrkadlo, kombinácia materiálov a pod.). Za nimi sa nachádza precízne organizovaný priestor, šitý priamo na mieru. Jeho hĺbku sme zohľadnili minimálnym rozmerom, ktorý je potrebný na rad políc a prechod človeka v tomto priestore. Pri tom sme rešpektovali okenný otvor, aby sme ho ľahkou priečkou neprekryli. Zároveň sme mysleli aj na pohodlný prechod medzi šatníkom a posteľou.


Šatník v spálni

37881
Ivana Lisická

Veľkosť manželskej postele aj nočných stolíkov a ich posunutie bližšie k stene s okenným otvorom sme zvolili tak, aby z priestorového hľadiska bolo možné otvoriť dvere smerom do spálne a aby pohyb osoby vedľa lôžka pri okne nebol obmedzený a nepôsobil stiesnene. Keďže priestor zóny spania sa po včlenení šatníka zmenší, na steny je vhodné zvoliť svetlé a jemné farby. Mladí si môžu dopriať aj kontrastnejšie farebné riešenie, napr. modrú s oranžovou, ale s mierou. Ak budete mať pocit, že steny v tomto priestore sú príliš prázdne, môžete ich dekorovať obrazmi. Výzvou na umiestnenie malej rohovej policovej skrinky môže byť aj prázdny kút pri šatníku.


Šatník v spálni

37882
Ivana Lisická

Pôdorysné riešenie, v ktorom lôžko je takmer v centrálnej polohe miestnosti a za ním je šatníková časť rozdelená na dva malé šatníčky či skrine umne schované za ľahkou priečkou, vyžaduje si počítať s každým centimetrom. Napriek tomu sa do priestoru pred posteľ zmestia dve malé debničky alebo škatule na bielizeň. Ak musíte mať zo zásady televízor v spálni, je naň vhodný voľný kút pri okne. Ten, kto televízor nepotrebuje, môže ho nahradiť napr. malou rohovou policou.


Šatník v spálni

37885
Ivana Lisická

Trochu netradičné je vytvorenie šatníka za šikmo vybudovanou ľahkou priečkou za posteľou. Tam sa skryje všetko potrebné aj nepotrebné. Ľahkú priečku môžete postaviť tak ako na obrázku – priestor šatníka sa bude smerom k okennému otvoru pôdorysne rozširovať alebo naopak zužovať, čím získate ďalšiu alternatívu tohto riešenia. Ak sa vám priestor šatníka bude zdať príliš úzky, na vybudovanú priečku môžete zavesiť zrkadlá, ktoré priestor opticky rozšíria. Záhlavie manželskej postele musí byť v tomto prípade umiestnené rovnobežne so šatníkovou deliacou priečkou. Aby ste získali pohodlný prístup do šatníka, jeden nočný stolík bude musieť byť menší. Vlastne to ani neprekáža, pretože lôžko dopĺňa pojazdný stolík na kolieskach, ideálny na raňajky v posteli. K tomu už len polička s TV v kúte miestnosti a zo spálne bude ťažké vstať a odísť.


Šatník v spálni

37883
Ivana Lisická

Umiestnenie lôžka pod okno sme úplne vylúčili. Dôvodom je jednoduchá obsluha okna a umiestnenie vykurovacieho telesa pod oknom. Ak však umiestnite manželské lôžko na protiľahlú stenu, oproti oknu, vzhľadom na komunikáciu v priestore vám zostane jeden kút miestnosti, hneď oproti dverám, kam môžete umiestniť šatník. Ak sa vám zdá odkladacieho priestoru príliš málo, môžete si zaobstarať úzku truhlicu alebo nízku lavicu s výklopným sedadlom, ktorú umiestnite pod okno alebo pred posteľ. Pre knihomoľov, ktorí chcú večer ešte prelúskať zopár strán, sa hodí aj malé kresielko v druhom kúte miestnosti. Aby ste ráno vyskočili z postele na teplú zem, je dobré položiť na podlahu koberec a trochu ho pootočiť – tento malý efekt vás určite poteší.


Šatník v spálni

37880
Ivana Lisická

V tomto návrhu sa šatník v jednej aj v druhej alternatíve nachádza v zóne vstupu do spálne. Dôvodom je obdĺžnikový pôdorys miestnosti a získanie prirodzeného osvetlenia v zóne spania, pretože v šatníku postačí umelé osvetlenie.


Šatník v spálni

37877
Ivana Lisická

Riešenia počítajú s dvomi možnosťami umiestnenia manželského lôžka v priestore. V prvom prípade, ako ukazuje skica, je záhlavie postele umiestnené pri priečke šatníka, ktorá ho oddeľuje od zóny spania. Aby bola šírka na prechod popri posteli dostatočná, nočný stolík má iba jeden z partnerov, druhý sa musí uspokojiť s poličkou v záhlaví. Dostatok ďalšieho odkladacieho priestoru môže poskytnúť konzolovitá polica ukotvená v dostatočnej výške tak, aby nebránila prechodu. Do dolnej časti pod policou môžeme umiestniť napríklad aj dekoračné škatule, do kútov (pri vstupe a okne) zasa úzke zásuvkové komody alebo policové skrinky, samozrejme, podľa potreby.


Šatník v spálni

37878
Ivana Lisická

Ak máte postele umiestnené tak ako v druhom prípade, pod konzolovitú policu môžete umiestniť aj skrinku s televízorom. Oproti šatníku je praktické zavesiť zrkadlá, ktoré priestor pocitovo zväčšia. Zároveň vám umožnia skontrolovať svoj vzhľad, keď vyjdete zo šatníka. V jednom aj v druhom prípade je šatník dostatočne veľký, i keď jeho veľkosť závisí od zvolenia polohy manželského lôžka, ktoré si vyžaduje aj spolu s prístupom z bočných strán dostatočný priestor. Organizáciu šatníka si musíte zvoliť podľa svojich potrieb a podľa počtu odkladaných vecí. Pred zrakom návštev ho môžete zatvoriť napríklad posuvnými alebo otváravými dverami, závesom a pod. Rada na záver: nikdy nezabudnite na vetranie šatníkového priestoru.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Spálňa
Tagy: návrh interiéru riešenie šatník satspal spálňa úložné priestory
Zdieľať článok

Diskusia