24. 01. 2006
Zdieľať

Tak, ako by mal každý rodinný dom spĺňať základné požiadavky na bývanie, malo by okolie domu poskytovať priamu nadväznosť na tieto funkcie a malo by byť ich vhodným doplnkom. Cieľom každého architekta a investora by malo byť priame a pokiaľ možno bezbariérové prepojenie vnútorných častí domu s jeho okolím.

Hlavná oddychová časť exteriéru domu by mala nadväzovať na hlavné obytné priestory domu. Nadväznosť by mala byť čo najpriamejšia a najkratšia. Väčšie množstvo schodov je istou komplikáciou. Prechodným prvkom medzi záhradou a domom je vždy terasa – spevnená časť terénu priliehajúca priamo k domu. Jej výšková úroveň vzhľadom na podlahu obytnej miestnosti, s ktorou je spojená, je veľmi dôležitá, najmä čo sa týka vody a snehu. Terasa by mala byť o dva až tri centimetre nižšie. Veľmi dôležitý je práve detail vstupu do domu. Tu musí projektant riešiť problémy s hydroizoláciou domu a zároveň s oddilatovaním terasy, ktorá je zaťažená inak než celý dom, bude teda vykazovať iné sadanie než dom. Tento malý výškový rozdiel umožňuje obe skutočnosti a naviac chráni pred dažďovou vodou.

Vzťah exteriéru a interiéru najlepšie sprostredkovávajú veľké zasklené plochy, ktoré umožňujú svojím maximálnym otvorením dokonalé prepojenie záhrady a vnútorného prostredia. Ak má investor možnosť použiť veľké posuvné alebo kývne krídla, ktoré po otvorení takmer zotrú rozdiel medzi vnútornými priestormi a vonkajšou terasou, bude zážitok z domu dokonalý. Veľké zasklené plochy sú pre dom obrovským prínosom, aj keď sú zatvorené. Už len možnosť prenikania slnečných lúčov do interiéru je veľmi príjemná. Ďalším estetickým zážitkom je pohľad von, a to nielen počas slnečných dní.


Hlavná oddychová časť exteriéru domu

42758

Obava z veľkých zasklených plôch, ktoré sú pre mnohých spojené s predstavou veľkých tepelných strát domu, nie je na mieste. Súčasná kvalita dodávaných výplní otvorov je na takej úrovni, že tieto pochybnosti môžeme odložiť. Pochopiteľne treba zvoliť kvalitné a overené výrobky. Veľké sklené plochy prepúšťajú do interiéru okrem slnečných lúčov aj množstvo tepla, čo najviac oceníme v jarných, jesenných, ale aj zimných mesiacoch, keď aj krátky svit slnka dokáže interiér prehriať natoľko, že vykurovanie bude termostat na časť dňa vypínať. Naopak v letných mesiacoch sa treba veľkému prísunu tepla do interiéru a jeho akumulácii vo všetkých hmotných konštrukciách brániť. Vhodnými prvkami sú slnečné žalúzie, ktoré môžu byť pred oknami, ale aj v interiéri. Ich účinnosť pri osadení zvonku je vyššia a môžu plniť aj tepelnoizolačnú funkciu, napr. pri sklopení na noc v zime. Nezanedbateľná je aj funkcia žalúzií ako bezpečnostného prvku. Dostatočnou ochranou pred slnečným žiarením sú však aj vnútorné žalúzie. Estetickým prvkom protislnečnej ochrany a zároveň doplnkom terasy sú pergoly.


Hlavná oddychová časť exteriéru domu

42757

Pergola zarastená zeleňou poskytuje v lete ochranu pred prenikaním nadbytočných slnečných lúčov do domu a zároveň plní požiadavky na posedenie na terase v tieni napr. pri poháriku vína alebo poobednej káve. Pergola je aj príjemným miestom na večerné posedenie s priateľmi alebo v rodinnom kruhu. Terasa pred obytnou miestnosťou vytvára vhodný prechod medzi záhradou a domom. Jej šírka by sa mala voliť v závislosti od veľkosti domu a záhrady a takisto od aktivít, ktoré na nej budeme vykonávať. Minimálna šírka terasy je dva až tri metre na pohodlné umiestnenie jedálneho stola alebo odpočinkového ležadla. Ideálna je priama nadväznosť terasy na voľnú trávnatú plochu určenú na hru detí a na oddych dospelých. Ďalšie doplnenie kríkmi, stromami a inými okrasnými prvkami podľa predstáv investora je úlohou záhradného architekta.

Nemusíme prepájať len terasu s obývacou izbou. Veľmi príjemná je aj nadväznosť terasy na jedáleň a kuchyňu alebo kuchynský kút. Počas voľných dní je osviežujúci pokojný obed na terase, ale aj krátka spoločná večera, raňajky v záhrade či na terase vo všedný deň poskytnú intenzívnejší odpočinok než večera pri televíznej obrazovke.

Kategória: Navrhovanie interiéru Záhradné stavby
Tagy: exteriér hlod oddych pergola priestor rodinný dom sklo terasa
Zdieľať článok

Diskusia