Viac ako len posteľ

22. 05. 2006
Zdieľať

V malých bytoch treba šetriť priestor, respektíve treba priestor, ktorý máme k dispozícii, využiť rozumne. Asi najviac problémov nám dokážu spôsobiť všetky tie „maličkosti“, ktoré potrebujeme k životu a ktoré, samozrejme, treba niekam uložiť. V malom byte asi nemôže byť reč o samostatnom šatníku, a tak sa ošateniu, posteľnej bielizni a perinám, a často aj mnohým knižkám zvykne prisúdiť miesto v spálni. Existuje však množstvo rôznych spôsobov, ako a kam ich uložiť.


Viac ako len posteľ

54437

Šatníková skriňa v spálni je jednoznačne výhodným riešením problémov s odložením najrôznejších vecí. Veľká skriňa v malej izbe, to iste nie je to pravé orechové, avšak aj na vyriešenie tohto problému existuje niekoľko receptov: napríklad biela farba dokáže opticky premeniť dvere na stenu, a miestnosť potom nevyzerá ani trochu zaprataná. V spálni na obrázku tenký drevený rámik dverí korešponduje s rámikmi na obrázkoch nad posteľou a aj s odtieňom drevených častí postele, čo vnáša do miestnosti pokoj a harmóniu.

Ďalšími príťažlivými možnosťami, ako stvárniť šatníkové dvere v malej miestnosti, sú mliečne sklo alebo zrkadlo. Zrkadlové dvere majú hneď niekoľko výhod – opticky rozšíria priestor a vnesú doň viac svetla, čo je žiaduce najmä v miestnostiach orientovaných na sever. Zrkadlo okrem toho dobre poslúži aj pri úprave a kontrole zovňajšku, ktoré ku skrini na šaty neodmysliteľne patria. Najmä tam, kde nie je priestoru nazvyš, sú vhodné posuvné dvere. Ak dáte prednosť otváravým, rozhodne by mali byť čo najužšie.


Viac ako len posteľ

54439

Aj keď šatník dokáže „zhltnúť“ naozaj neuveriteľné kvantum šatstva i iných predmetov dennej či občasnej potreby, predsa len, nehodí sa na všetko. Ďalším obľúbeným odkladacím priestorom v malých bytoch sú zásuvky alebo kontajnery na kolieskach, ktoré možno zasunúť pod posteľ. Tie sa zväčša používajú na odloženie posteľnej bielizne, vďaka nim však posteľ môže najmä v malej miestnosti pôsobiť príliš mohutne a ťažkopádne. Omnoho odľahčenejší, a pritom tiež priestorovo nenáročný, je „perinák“ v čele postele (hlboký cca 20 cm), prístupný cez hornú vyklápaciu dosku. Takéto praktické čelo postele môže byť obohatené napríklad o úzke poličky na knihy alebo niku so zabudovaným osvetlením, ktorá poslúži podobne ako nočný stolík.


Viac ako len posteľ

54440

Zásuvky sú naozaj praktické, a ak nezaplnia miesto pod celou posteľou, pôsobia omnoho odľahčenejšie. Navyše rad nízkych zásuviek popri stene v čele postele do bodky vyhovuje dnešnému módnemu trendu nízkeho nábytku a výrazných dlhých vodorovných línií. Horná plocha zásuviek v blízkosti hlavy sa dá použiť aj ako nočný stolík, praktické je tiež doplniť zásuvku v rohu miestnosti o subtílnu, úzku a plytkú policu na knihy.

Aj v interiéri na obrázkoch sú použité svetlé farby, ktoré dokážu opticky rozjasniť a zväčšiť malú miestnosť. Harmonicky zladená svetlá farebnosť a jemné prepracované detaily pôsobia dojmom čistoty, vzdušnosti a poriadku.

Kategória: Bývanie Nábytok Spálňa
Tagy: malý byt posteľ spálňa spl
Zdieľať článok

Diskusia