Ako si etno nábytkom okoreniť bývanie

04. 06. 2012
Zdieľať

Oboplávajte svet za 10 až 15 bytominút. Dajte si však pozor na svoje pirátske úmysly.

Aby etno ekom bolo

Etno aj ekoduch sú verné prírode, preto sa práve ona objavuje voľne a v mnohých podobách prenesená v interiéri. Pre etnoštýl sú charakteristické prírodné materiály a všetko, čo vychádza z prírody, z jedinečnosti človeka a jeho tvorby. Ak sa teda snažíte alebo budete snažiť dostať ho k sebe domov, vyvarujte sa interiérových plastických chirurgov a držte sa prirodzenosti divej prírody a pôvodného života prevteleného do nábytku, textílií alebo dekorácií.


Ako si etno nábytkom okoreniť bývanie

1112112
Kare


Stolová lampa v lianách uväznená, 149 €

Stolová lampa v lianách uväznená, 149 €
TEAKSHOP.sk

Luciin tip

Ak si chcete etnorastlinu vypestovať sami, použite semeno – kôstku z avokáda. Zapichnite do nej špáradlá a položte ju na pohár naplnený vodou tak, aby bola ponorená len tretina z nej. Po piatich týždňoch sa objavia korienky. A je čas sadiť. Kôstku zasaďte do črepníka, pričom vrchná tretina semena musí vyčnievať zo zeminy. Hotovo a takmer zadarmo.

Škrečkovská nátura alebo Giga dekorácie?

Kombinujte, ale nemiešajte. Pri dekorovaní interiéru etnodoplnkami sa radšej pridržte inšpirácie z jednej kultúry, pretože platí – čo kontinent, to iná divočina. Navyše, všetkého s mierou, ak nechcete, aby sa z vášho domova stalo nesúrodé skladisko prapodivných etnosuvenírov. Ak aj napriek tomu z každej dovolenky prídete s niečím novým, vytvorte si z týchto kúskov vlastný kútik, netradičnú policu, ktorá váš priestor spomienkovo ozvláštni, no nepreplní. Namiesto veľa je pre etno typickejšie slovo väčšie. Masivita-pasivita väčších kúskov nebude pôsobiť rušivo ani gýčovo. Naopak, k tomuto štýlu sa veľmi hodí. Väčšie sú síce drahšie, ale držte sa zásady: jeden veľký exotický doplnok je lepší ako desať malých (a keď sa to všetko zráta, určite aj lacnejší).


Pohovka so zvieracím motívom Midsomer, 85 000 Kč

Pohovka so zvieracím motívom Midsomer, 85 000 Kč
www.snel.cz

Kaktusmánia

Ak ste si interiér už vyskladali originálnymi artefaktmi v podobe nábytku alebo len doplnkov a ešte vždy mu niečo chýba, skúste živú exotiku. Svojou prítomnosťou môže evokovať nespútanosť pre nás vzdialených krajín. K rastlinám druhu etno patria kaktusy, orchidea, palma, dracéna, pachira či banánovník.


Ako si etno nábytkom okoreniť bývanie

1112114
Kare


Stolička od Flintstonovcov, 268,90 €

Stolička od Flintstonovcov, 268,90 €
Kare

Farebná vzorkovnica  

Hlavným heslom etnovyznávačov je: Farby a vzory? Bez zábran!
Farby však musia byť farebné a vzory vzorované. Vhodným podkladom pre výrazný nábytok sú steny v odtieňoch slnka a zeme. Nielen hladkú maľbu, ale aj patinový efekt či štruktúrovaný povrch etnosteny milujú.
Skôr ako sa stratíte v záplave vzorov charakteristických pre etnoštýl, uvedomte si, do ktorej krajiny sa chcete so svojím bytom vydať. Zvieracie vzory, ako aj základné geometrické tvary, kosoštvorce, linky, kruhy – to všetko je typické pre africké pôvodné obyvateľstvo. Pestré farby a vzory sú typické pre Mexiko. V Číne sa zasa mieša červená so zlatou.


Ako si etno nábytkom okoreniť bývanie

1112115
Roche Bobois


Ako si etno nábytkom okoreniť bývanie

1112123
Tanis

Etnoštýl sa hodí pre tých, ktorí:

•  milujú prírodu
•  nepodliehajú módnym trendom
•  požadujú jedinečnosť
•  preferujú útulnosť a organizovaný chaos
•  dávajú prednosť väčším bytovým doplnkom
•  radi experimentujú
•  trpia cestovateľskou horúčkou (a potrebujú ju zraziť aspoň tým, čo majú doma) 🙂


Ako si etno nábytkom okoreniť bývanie

1112116
Vital

Chybička sa vkradla

•  Nemýľte si etno s orientom. Na rozoznanie týchto dvoch štýlov vám bude stačiť táto definícia: Orientálny štýl je japonský alebo čínsky minimalizmus.
•  Pozor na veľkovýrobu! Tá z originálnych diel spraví masové (lacné sériové artefakty).
•  Etno nie je len o drevených maskách poškuľujúcich odtiaľ-tam.
•  Etno a moderný neofunkcionalistický nábytok? To rozhodne nepôjde dokopy. Tento štýl si nerozumie ani s modernými vychytávkami či doplnkovými novinkami.
•  Indickému interiéru nevešajte na krk kožušinu. Niektoré krajiny sa až priveľmi líčia, preto nekombinujte nekombinovateľné, aj keď to spoločne patrí do kategórie etno.


Keramická nádoba ASA, 37,36 €

Váza SEGI, od 119 €
TEAKSHOP.sk


Keramická nádoba ASA, 37,36 €

Kategória: Bývanie Nábytok Štýl
Tagy: etno
Zdieľať článok

Diskusia