Čierna, biela … a červené chaise longue

06. 03. 2007
Zdieľať

...nie, to nie je chyba. Neodmysliteľnou súčasťou čierno-bieleho interiéru je aj červená. Červená je čerešničkou na torte dokonalého čierno-bieleho interiéru, je nevyhnutným kontrastom, vďaka ktorému vynikne chladná elegancia minimalistického dizajnu. Bez červenej by boli čierna a biela fádne a čistota priamych línií by sa bez kontrastu oblých tvarov stala nudnou.

Červený prvok je často v interiéri dominantný, vôbec sa nemusí radiť zásadami minimalizmu a pokojne môže pôsobiť aj trochu vulgárne. Celok je potom akýmsi vyjadrením ideálu dnešného Európana – racionálny, cieľavedomý, ale zároveň pôžitkársky; renesančný aj barokový zároveň.

Na moderný sedací nábytok sa kladú dve zásadné požiadavky – mal by byť čo najpohodlnejší a multifunkčný (alebo variabilný), pričom druhá požiadavka je vlastne prirodzeným dôsledkom tej prvej.


Čierna, biela ... a červené chaise longue

82270

Stelesnením oboch je práve Chaise longue, ktoré je asi základným viacfunkčným sedacím nábytkom a zároveň je synonymom pohodlia. (Nohy sa predsa patrí mať vyložené!)

Typickým predstaviteľom tohto štýlu je aj chaise longue Dream (dizajn Heitlinger) z produkcie známej talianskej firmy Calligaris. Jeho dizajn charakterizujú čisté, decentne zaoblené línie, jasné farby (okrem červeno-oranžovej sa vyrába aj v modrej a zelenej) a jasný cieľ – maximálne pohodlie. Typický je kovový rám, menej typické, avšak praktické, sú kolieska.


Čierna, biela ... a červené chaise longue

82272

„Campos“ je originálne multipolohovateľné dvojstranné sedadlo z dielne mladého francúzskeho dizajnéra Christopha Françoisa (kyo design). V podstate ide o ďalší spôsob využitia praktického systému – raster dierok a čosi, čo do nich môžete zastrčiť tam, kam sa vám to práve hodí. Tento systém je populárny už dlhší čas a môžete sa s ním stretnúť najmä v podobe policových zostáv alebo polyfunkčných vešiakových stien.


Čierna, biela ... a červené chaise longue

82273

Podstatu sedačky LOVER od Pascala Morguea tvorí jednoduchá, pružná forma, ktorú možno podľa nálady a okolností skrúcať a rozkrúcať (základom konštrukcie je nová penová hmota „s pamäťou“). Výsledkom je pohodlná a zároveň avantgardná multifunkčná sedačka. Lover so stočeným operadlom vyzerá veľmi elegantne, ak však máte chuť trochu si poleňošiť, stačí ak vyrolujete operadlo – a máte za sebou vysoké operadlo, ktoré vám poskytne oporu a pohodlie. (Lover nájdete v ponuke francúzskych firiem Ligne roset a Cinna.)

Kategória: Nábytok
Tagy: chaise longue sedačka
Zdieľať článok

Diskusia