Trendy opäť v Nitre

11. 06. 2007
Zdieľať

Áno, nábytkové trendy opäť zavítali do Nitry. S nimi dizajnéri, vystavovatelia, návštevníci – tak ako sa patrí. Niektorí chodia na výstavu z profesionálnej nevyhnutnosti, iní zo zvedavosti a sú aj takí, ktorým to jednoducho nedá. Veď veľtrh Nábytok a bývanie narástol za sedemnásť rokov svojej existencie do podoby, ktorá dokáže pritiahnuť takmer každého, kto má alebo by chcel mať niečo spoločné so zariaďovaním interiérov. Porozhliadnuť sa dalo najmä po nábytku určenom do obývacích izieb, kuchýň, predsiení. Svojsky sa odprezentoval štýlový nábytok.









Trendy opäť v Nitre

96181



Trendy opäť v Nitre

96146


Spoločenské zmeny a otvorenosť hraníc spôsobili, že tvorba dizajnérov a produkcia nábytku sú v neustálom pohybe, čo sa okrem iného premieta do nových tvarov či detailov v nábytkovom dizajne. Vzájomné ovplyvňovanie kultúr a scestovanosť výrobcov sa stále viac odráža v expozícii popredných vystavovateľov na nitrianskom veľtrhu nábytku. Súvisí to, prirodzene, aj s nosnou témou veľtrhu – Vplyv životného štýlu na bývanie.


“Kuchyňa a jedáleň patria k sebe,” tvrdia unissimo všetci vystavovatelia kuchýň a pri tej príležitosti ubrali z množstva nábytku v obývačke a “pritvrdili” na kvalite. Mladé bývanie sa vyznačuje značkovou audio- a videotechnikou, ktorá je silným partnerom dizajnového nábytku. Vďaka elegantnému a účelnému prepojeniu priestorov s minimalistickým výrazom získala firma Createc hlavné ocenenie za najkrajšiu expozíciu.












Trendy opäť v Nitre

96139


Trendy opäť v Nitre

96153


Jej jasnosť kuchyňa v podaní spoločnosti Drevit sa držala čistých línií. Dyhy so zrejmou štruktúrou dreva sú stále v hre.


Trendom je variabilnosť nábytku, ktorý sa pokojne uplatní tak v kuchyni, ako aj v obývačke. Je to cesta k zjednoteniu štýlu celého obytného priestoru. Za použitie prvku obývacieho nábytku pre kuchyňu Trend od výrobcu SYKORA si firma Domoss vyslúžila Čestné uznanie.










Trendy opäť v Nitre

96182


Trendy opäť v Nitre

96178


Rozdiel medzi bytovým interiérom v meste a na vidieku sa postupne stiera. V trende je akceptácia dediny ako časti mesta. Nielen stále obľúbenejšie kozuby obstoja v mestskom byte rovnako ako v rodinnom dome kilometre vzdialenom od jeho ruchu. Nábytok sa stáva čoraz univerzálnejším. Pri zariaďovaní ide viac o individuálne vyjadrenie životného štýlu. (JaR inspire)


Jednoduchý tvar komody dal životnú príležitosť svetelnému efektu, ktorý sa pohrával so štruktúrou povrchu bieleho korpusu. Stačí dotyk a otvárajú sa skrinky a zásuvky. Pekné.(Chreno, Krupec)











Trendy opäť v Nitre

96188


Trendy opäť v Nitre

96159


Časopisy Môj dom, Pekné bývanie, Línia, Dom a Byt sú už roky významnou súčasťou povedomia o súčasnom bývaní. Na veľtrh poslali svojich novinárov, ktorí to už tradične nevydržali a udelili cenu novinárov. Cena novinárov sa nedáva len tak – tento rok bola určená firme, ktorá príde s nábytkom pre mladých, s moderným dizajnom a vysokou kvalitou vyhotovenia a zároveň za prijateľnú cenu. Obývačka SOFIA z expozície firmy FIMA MŐBEL to dokázala.


Autor Ceny novinárov je Emil Malecký, študent 2. ročníka Strednej priemyselnej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi, odbor dizajn a tvarovanie dreva, pedagóg Anton Dulík.











Trendy opäť v Nitre

96179


Trendy opäť v Nitre

96138


Dizajnérske vyhotovenie kuchynskej linky od firmy GEORG INTERIORS si získalo srdcia členov poroty.


V kategórii kuchyne si hlavnú cenu odniesla spoločnosť Vozár. Kuchyňa učarovala čistotou dizajnu, jednoduchým dotykovým otváraním skriniek a zásuviek, ako aj povrchovou úpravou.








Trendy opäť v Nitre

96156


Trendy opäť v Nitre

96187










V HBS INTERIER profesionálne zvládli priestorové usporiadanie viacerých kúpeľňových zostáv (ich autorom je, mimochodom, slovenský architekt Michal C. Hronský) v rámci jednej expozície – odborná komisia si to všimla a ocenila.











Trendy opäť v Nitre

96141


Trendy opäť v Nitre

96184


Terapia vlastným bývaním? Čalúnený nábytok je pripomienkou detstva a prísľubom pokojnej atmosféry domova. Sedacie súpravy sa síce tvária veľmi jednoducho: tvarovo i farebne, ale funkčnosťou pokročili o jednu generáciu. Výrobcovia vedia namiešať podmanivú kombináciu farby, vzoru a štruktúry povrchu – ak si vás nábytok nezíska na pohľad, dostane vás na dotyk. Dobrá správa: bude sa sedieť, ležať a polohovať na posteli, na gauči i v kresle podľa najnovších ergonomických požiadaviek. Spoločná expozícia firiem Domark a Javorina


Pavilón M3 sa mohol popýšiť exponátmi určenými pre Fórum dizajnu, ktoré vzalo pod svoje krídla výber nábytku českých dizajnérov z Art & Interior, výber návrhov slovenských dizajnérov a už tradične aj študentské práce z VŠVU a TU Zvolen. Dizajnérom Drevárskej fakulty TU zo Zvolena (Baďura, Ihring, Kvočka, Szabo, Veselovský) prischlo čestné uznanie za dizajn pracovného stola HC 03-E určeného najmä na prácu telesne postihnutých.











Trendy opäť v Nitre

96186


Trendy opäť v Nitre

96142


V Domosse sa tešili dvakrát – najprv cena za vydarenú kuchyňu a vďaka vynikajúcemu zvládnutiu priestorového riešenia prvkov kúpeľne Massaud dostali čestné uznanie aj za expozíciu Axor.


Potešila pekná kompozícia vtipnej sedacej súpravy a svietidla od firmy Ekoma design.











Trendy opäť v Nitre

96157


Trendy opäť v Nitre

96144


Uprednostňovanie návratu k matke prírode potvrdzuje zdôrazňovanie prírodných materiálov, oblých tvarov a otváranie interiéru pomocou veľkých zasklených plôch. Bývanie nasmerované k vonkajšiemu prostrediu podporuje výber zemitých farieb, žltej i oranžovej, hnedej a bielej, odtieňov žltej, zelenej, modrej. Spoločným znakom je farebná vyváženosť. V trende organických tvarov je aj ocenená čalúnená súprava Bubble Rock od firmy Ekoma design.


“Tiché” nábytkové kovanie je výsledkom hľadania nových spôsobov tlmenia hluku pri uzatváraní dvierok a zásuviek. Dokonca aj kuchyňa sa stáva čoraz pokojnejším prostredím. Okrem toho sa nenápadne zbavuje príťaže horného radu skriniek. Čo ostane, to sú iba odľahčené zasklené skrinky s vyklápacími dvierkami doplnené policami, na ktorých sa môžu vynímať spotrebiče v jednotnom vyhotovení. Technicky mimoriadne vyspelé a navzájom dizajnovo zladené vstavané spotrebiče umocňujú dojem kompaktnej kuchyne. Rohové prvky si opäť vylepšili renomé, pracovná doska pribrala na objeme a nových dezénoch.



















Po hlavné ceny v rôznych kategóriách si prišli:


Kuchynský nábytok: VOZÁR KUCHYNE
Najkrajšia expozícia veľtrhu: CREATEC
Čalúnený nábytok: DOMARK
Ostatné typy nábytku: HBS INTERIER
Nábytok do obývacích priestorov (spálňa, jedáleň, detská izba, skrine): NÁBYTKÁREŇ MARTIN
Doplnky k nábytku: LB BOHEMIA









O čestné uznania sa rozdelili:



  • EKOMA design za inovatívny prístup v tvarovaní čalúnenej súpravy Bubble Rock od výrobcu Living Divani, Taliansko.
  • GEORG INTERIORS za prínos v dizajnérskom vyhotovení kuchynskej linky Makasar.
  • DOMOSS TECHNIKA za použitie prvku obývacieho nábytku pre kuchyňu Trend od výrobcu SYKORA.
  • VITAL za sústavný prínos v inovačných trendoch v kancelárskom nábytku s prihliadnutím na nábytok AXIS.
  • DOMOSS TECHNIKA, expozícia Axor za vynikajúce zvládnutie priestorového riešenia prvkov kúpeľne Massaud.
  • HBS INTERIER za profesionálne priestorové zvládnutie vystavenia viacerých kúpeľňových zostáv v jednej expozícii.
  • Kolektív dizajnérov Drevárskej fakulty TU Zvolen: Baďura, Ihring, Kvočka, Szabo, Veselovský za dizajn stola HC 03-E určeného pre telesne postihnutých.
  • Cenu čestného hosťa veľtrhu, ktorým bol pán Karel Kobosil, riaditeľ Design centra Českej republiky, dostala stolička SHELL od distribútora LD SEATING.
  • Cena slovenského centra dizajnu na Fóre dizajnu 2007 patrí dizajnérovi Jozefovi Gašparíkovi za čalúnené sedenie ZEBRIČKA.

Kategória: Bývanie Dizajn Nábytok
Tagy: interiérový dizajn veľtrh výstava
Zdieľať článok

Diskusia