TOP informácie, ktoré je dobré vedieť o kožených sedačkách

18. 07. 2017 Zdieľať

Kožené sedačky a sedacie súpravy sú vyhľadávané už od čias, kedy bolo garbiarstvo a nábytkársky priemysel ešte len v plienkach. Čo je o tomto materiáli dobré vedieť skôr, než sa naň, respektíve na vašu novú koženú sedačku, posadíte?

V nábytkárskom priemysle sa používa hovädzia koža. Tá pochádza predovšetkým z Európy a Južnej Ameriky a najmä z hornatých oblastí Álp, kde sú zvieratá vystavené ťažším klimatickým podmienkam. Aj preto je ich koža elastická, pritom však pevná a veľmi odolná. Vďaka spracovateľským technikám však nadobudne aj celý rad ďalších pozitívnych vlastností, ktoré v sebe snáď žiadny iný materiál nedokáže tak dobre skombinovať. Koža je priedušná, no dokáže ochrániť pred chladom, prepúšťa isté percento vlhkosti, no vodu odpudzuje, hreje, no prebytočné teplo prepúšťa.

Ako rozoznať kvalitnú kožu?

Je nutné pripomenúť, že žiadny kus hovädzieho dobytku neumrie len kvôli tomu, aby niekde mohli vyrobiť koženú sedačku. Koža je len vedľajším produktom chovu a na jednu sedačku je potrebná koža z asi piatich až šiestich kusov zvierat. To sa zákonite prejavuje na štruktúre povrchov sedačiek, ktoré nie sú homogénne. Tento fakt ale netreba brať ako vadu, skôr naopak. Ide o niečo jedinečné, výtvor prírody, doslova unikát. Žiadny kus kože nie je rovnaký, každá časť (či koža z brucha, zadku, chrbta alebo boku) je inak pigmentovaná a veľa záleží aj na spôsobe chovu, kŕmení či ošetrovaní.

Čo je dobré odsledovať pri kúpe koženej sedačky?

Kúpa koženej sedačky predstavuje investíciu rádovo v stovkách až tisícoch eur, avšak s trvalou hodnotou a predpokladom dlhoročného používania. Aj preto je dobré venovať jej patričnú pozornosť. V tomto by ste pri kúpe koženej sedacej súpravy mali mať jasno:

Druh použitej kože: Najkvalitnejšie kože s najlepšími vlastnosťami sú anilínové kože. Ich povrch sa nijako nekoriguje, akurát sa len prifarbí anilínovými farbivami. Podobne kvalitné sú kože so semianilínovou úpravou, ktorá zvyšuje ich životnosť pri snahe o zachovanie všetkých pozitívnych vlastností. Kože, na ktorých povrchu sa vyskytujú isté chyby a zjazvenia, sa upravujú farbami a lakom. Spadajú tak do kategórie farbených koží, sú málo priepustné a tvrdšie, no ľahko sa udržujú a sú farebne stále. V súčasnosti sa za najvhodnejšiu na výrobu sedacích súprav považuje semianilínová koža.

Koža po celom povrchu?: Najkvalitnejšie sedacie súpravy na Biano.sk sú vyrobené z kože rovnakej kvality, lacnejšie modely môžu mať po bokoch a zo zadnej strany koženku, v lepšom prípade štiepenku. Tento rozdiel v materiáloch sa zákonite prejaví po rokoch, kedy sa ukáže farebný a kvalitatívny rozdiel medzi materiálmi. Koža rokmi získava peknú patinu, zatiaľ čo koženka farbu nemení, navyše môže popraskať.

Kvalita šitia: Treba si uvedomiť, že kožené sedačky sa vyrábajú ručne, takže kde-tu patrný drobný rozdiel v šití je prípustný. Šitie by ale malo byť čisté a už na pohľad kvalitné. Nemalo by byť priveľmi napnuté ani zarezané a to ani na veľmi namáhaných častiach. Ak má sedačka ozdobné, prípadne dvojité šitie, môžete to považovať za znak ozajstného luxusu.

Výrobca: Koža je materiál náročný na spracovanie, takže sa oplatí kupovať sedačky od renomovaných výrobcov. Musíte počítať s tým, že za kvalitu sa platí. Nižšia cena kožených sedačiek sa spravidla docieli jedine použitím menej kvalitných materiálov. Kvalitnú kožu však poznáte aj po hmate – pri stlačení je poddajná a neostávajú na nej vrásky.

ZDROJ PR článok spoločnosti Biano s.r.o

Kategória: Nábytok
Tagy: nábytok do obývačky sedačky do obývačky
Zdieľať článok